Čižnár nikoho nenavrhne do komisie na kontrolu ITP

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nepredloží kandidátov na členov komisie na kontrolu používania informačno-technických prostriedkov (ITP). Potvrdila to hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

21.05.2016 14:30
debata

O nominovanie dvoch kandidátov Čižnára požiadal predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko (SNS). Ide o novú komisiu zriadenú novelou zákona o ochrane pred odpočúvaním, ktorú by mali tvoriť šiesti členovia nominovaní osobitnými kontrolnými výbormi a výborom pre obranu a bezpečnosť, pričom traja členovia majú byť zástupcami vládnych strán a traja členovia zástupcami opozície. Ďalší dvaja členovia majú byť z mimoparlamentného prostredia.

Predseda branno-bezpečnostného výboru Hrnko preto oslovil predsedníčku Súdnej rady Janu Bajánkovú a generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby predložili každý po dvoch kandidátoch, z ktorých vyberú zostávajúcich kandidátov na členov komisie. Definitívne by potom všetkých ôsmich členov novej komisie mal zvoliť parlament. Súdna rada sa Hrnkovou žiadosťou bude zaoberať na svojom zasadnutí na konci mesiaca.

Čižnár predsedovi branno-bezpečnostného výboru napísal, že mu s poľutovaním musím oznámiť, že jeho žiadosti nemôže vyhovieť. Generálny prokurátor nemá zo zákona kompetenciu navrhovať kandidátov na členov komisie na kontrolu používania informačno-technických prostriedkov, vysvetlil Čižnár.

Generálnemu prokurátorovi v navrhnutí kandidátov bránia aj ďalšie významné skutočnosti. Jednou z nich je, že ak by prokurátor bol členom tejto komisie, mohlo by dôjsť ku konfliktu záujmov. V trestnom konaní dáva na súd návrh na vydanie príkazu na použitie ITP prokurátor. Keďže komisia má kompetenciu kontrolovať aj návrhy na vydanie príkazu na použitie ITP, nie je vylúčené ani možné spochybnenie objektivity jej činnosti, vysvetlil svoje rozhodnutie generálny prokurátor.

Za kandidátov koalície do komisie sú zatiaľ zvolení výbormi Anton Hrnko (SNS) a Martin Glváč (Smer). Opozícia koaličným stranám vyčíta, že sa bránia kontrole používania informačno-technických prostriedkov, keďže odmietli v kontrolnom výbore pre Vojenské spravodajstvo zvoliť za člena komisie exministra obrany Ľubomíra Galka (SaS).

Opozícia by ale chcela Galka do komisie presadiť. Osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti SIS by mal za kandidátov na členov komisie zvoliť za koalíciu Eleméra Jakaba (Most-Híd) a za opozíciu Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA).

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #generálny prokurátor