Maturantov trápi hlavne stres

Nohy nervózne obtočené okolo nôh stoličky a v rukách už takmer úplne zožmolený papier z prípravy. Pri odpovedi z geografie je na zelenom stole položený aj glóbus a atlas, ktorým si maturantka môže pomáhať v pátraní po ďalších priemyselných centrách na americkom kontinente. Usmerňovať sa ju snaží aj komisia, ktorá pri prestávkach v odpovedi začne s doplňujúcimi otázkami: „Aký priemysel sa ešte rozvíja v tejto časti USA? Rovnaký teraz výrazne napreduje aj u nás," snaží sa rozšíriť odpoveď.

23.05.2016 20:00
ustne maturity Foto: ,
Stredné školy začali s ústnymi maturitami. Na Gymnáziu Alberta Einsteina v Bratislave skladá skúšku dospelosti 67 študentov.
debata (12)

Na 726 stredných školách v pondelok odštartovala druhá, ústna časť maturít. Skúškou dospelosti prejde do 10. júna takmer 45-tisíc maturantov. Najväčším nepriateľom ničiacim bifľovanie akademického týždňa a doterajšieho štúdia je pre väčšinu z nich strach a stres.

„Mám za sebou slovenčinu a bála som sa jej najmenej, pretože som počítala s tým, že z hodín si niečo pamätám, takže to zvládnem, ale úplne ma dobehol stres. Niektoré veci mi vypadli, ale v pohode, dalo sa to zvládnuť. Čakala som však od svojej odpovede viac," hovorí maturantka Zuzana z Gymnázia Alberta Einsteina v Bratislave. Na celý akademický týždeň si nastavila prísny režim. Učenie od pôl ôsmej ráno až do ôsmej do večera. „Mala som však pocit, že čím viac sa učím, tým menej viem," dodáva Zuzana. Po odpovedi zo slovenského jazyka a literatúry ju čakala ešte ruština a občianska náuka. Preto rovnako ako zvyšok študentov v triede určenej na prípravu ďalej listovala v hrubých obaloch s vypracovanými témami. Tí najprecíznejší mali tematické okruhy dokonca oddelené farebnými štítkami.

Niektorí maturanti si posledné veci opakovali ešte aj na chodbe tesne predtým, ako ich zavolali do maturitnej miestnosti. Iní sa už iba ticho sústreďovali alebo nervózne pochodovali hore dolu. „Teraz vám nič nepoviem. Keď budem mať po tom, tak veľmi rád, ale teraz nie," ospravedlňuje sa maturant Ondrej s neodmysliteľnou zelenou mašličkou na fazóne obleku. Po prestávke je totiž prvý na rade a komisia už každú chvíľu otvorí dvere, aby ho zavolala do triedy.

Na chodbách a schodoch sa počas odpovedí vymieňajú informácie. „Už si mala náuku? Ja idem posledná," zisťuje jedna študentka od druhej, keď ju míňa na schodoch. „Áno, fajn, vytiahla som si dobrú otázku. Potom daj vedieť, ako si dopadla," odvetí druhá. V blízkosti tried, kde sa odpovedá, musí byť ticho, vedľa každej visí nápis „Nerušiť, prebieha maturitná skúška". Ostatní gymnazisti majú náhradný program mimo školy, aby nerušili svojich spolužiakov.

Maturant Daniel dorazil pred triedu po desiatej, obe odpovede z geografie aj informatiky ho ešte len čakajú. Už sa stihol porozprávať aj so spolužiakmi, ako dopadli ich odpovede a aká je atmosféra. Svoje pocity pred odpoveďou popísal ako zvláštne. „Uvidíme, čo bude. Keď nejde o život, nejde o nič. Niečo si pamätám, nabral som aj také vedomosti, o ktorých som ani nevedel. Ale bojím sa toho, že si vyberiem niečo, čo vôbec neočakávam. Zatvorím oči a tak si vytiahnem otázku. Necháme to na osud," dodáva Daniel.

Štvrtáčka Natália si pochvaľovala najmä prístup skúšobnej komisie. Ako prvú absolvovala odpoveď zo slovenčiny, no čakali ju ešte dva predmety. Tri odpovede v jeden deň sa podľa nej dajú zvládnuť, ale priala by si skôr, keby boli rozdelené. „Zo slovenčiny som si vytiahla otázku, ktorú som naozaj nechcela – Národnostné otázky a indoeurópske jazyky. Ale spomenula som si, úplne som lovila v pamäti. Komisia bola veľmi milá, pristupovali ku mne tak ľudsky," hovorí po odpovedi Natália. Akademický týždeň jej určite pomohol, ale skôr na zopakovanie a uistenie vedomostí. Naučiť sa všetko za jediný týždeň sa podľa nej nedá.

Maturanti majú na prípravu a odpoveď väčšinou zhodne po dvadsať minúť, pri niektorých predmetoch sú však výnimky. Napríklad pri odpovedi z deskriptívnej geometrie alebo informatiky trvá príprava až tridsať minút. Na Gymnáziu Alberta Einsteina tento rok skladajú skúšku dospelosti tri triedy maturantov, v ktorých je spolu 67 študentov. Podľa riaditeľky Drahomíry Kovaříkovej prebehol prvý deň skúšok v pokojnej atmosfére. Prví študenti si zadania vytiahli o pol ôsmej ráno.

„Študenti môžu v jednom dni maturovať maximálne z troch predmetov. Celkovo skladajú skúšku zo štyroch, ale nemôžu ich absolvovať v jednom dni. Minimálne maturujú v dvoch dňoch, niektorí v troch a teoreticky by mohli aj v štyroch," poznamenáva riaditeľka Kovaříková. Podľa nej majú aj asi dvoch študentov, ktorí nezískali pri písomných maturitách dostatočný počet percent. Teraz absolvujú ústnu časť a písomnú si zopakujú v septembri. Potom budú môcť dostať aj maturitné vysvedčenie.

„Maturuje sa u nás z predmetov slovenský jazyk, anglický, nemecký a ruský jazyk, matematika, fyzika, informatika, chémia, biológia, geografia, dejepis, občianska náuka, umenie a kultúra a španielsky jazyk. Pričom všetci povinne maturujú zo slovenského jazyka a cudzieho jazyka. Jedna trieda na našej škole je bilingválna, rusko-slovenská sekcia, a tam maturujú povinne z ruštiny," doplnila riaditeľka.

Na Gymnáziu Alberta Einsteina v Bratislave sú maturity do štvrtka. V piatok čaká študentov rozlúčka a dostanú maturitné vysvedčenia.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #stres #maturitné skúšky