Od návratu do Centroomu delia ľudí týždne

Niekoľkotýždňová oprava piešťanskej polyfunkčnej budovy Centroom, ktorej hrozilo zrútenie, sa blíži k záveru. Budova bude síce čoskoro staticky zabezpečená, hlohoveckú firmu však ešte čakajú záverečné práce. Majitelia prevádzok a bytov tak musia so sťahovaním ešte počkať.

24.05.2016 15:00
Centroom, Piešťany Foto: ,
Polyfunkčnú budovu v centre Piešťan sanujú od konca januára tohto roka.
debata (1)

Polyfunkčná budova v centre kúpeľného mesta sa do pozornosti dostala po tom, čo na verejnosť prenikli informácie o jej statických problémoch. Hrozilo jej reťazové zrútenie. Obyvatelia, vlastníci prevádzok i bytov, ju museli okamžite vypratať. Do už bezpečného objektu by sa mohli postupne vracať o pár týždňov.

„Sanáciu budovy by sme mali ukončiť koncom tohto mesiaca. Uvidíme, aké budú výsledky po skúške pevnosti betónov. Tie musia dosahovať minimálne 85 percent pevnosti, aby mohli byť aktivované predpínacie laná v betónových konštrukciách,“ povedal Adrián Danko z hlohoveckej spoločnosti Klimati Team, ktorú prácami poveril mestský úrad ako príslušný stavebný úrad. Firma už takto zabezpečovala viacero objektov.

Oproti stanovenému harmonogramu majú pár dní zdržanie. Podľa Danka ho spôsobil výsledok nedeštruktívnej skúšky pevnosti betónov na pilótových hlaviciach. Práce neplánovane zdržala o jeden deň aj nahlásená bomba v susednom Auparku (4. mája – pozn. red.). „Na príkaz polície museli všetci pracovníci opustiť stavenisko,“ dodal Danko.

Pred začiatkom prác inštalovali v celej budove sadrové terče, ktoré každý deň monitorujú. Prostredníctvom nich sledujú vplyv stavebných prác na pohyb a sadanie budovy. „Štyri z nich počas zvýšených vibrácií v objekte praskli. Inštalovali sme nové, ktoré držia a sú v poriadku, keďže prasknutie bolo spôsobené tým, že sa v tých miestach búralo,“ vysvetlil Danko.

Práce prebiehali v celom objekte, teda na všetkých siedmich nadzemných podlažiach. Najväčšie stavebné zásahy sa dotkli druhého podlažia, ktoré bolo aj pred vyprataním budovy prázdne. Až nad ním sa nachádzajú byty.

„Smerom odspodu pribudli nové pilótové hlavice, ktoré slúžia ako základ rozšírených nosných stĺpov. Na prvom nadzemnom podlaží, kde boli prevádzky, došlo k rozšíreniu nosných stĺpov a na druhom boli pod všetkými nosnými stenami vytvorené železobetónové steny v tvare rebrových základov.

Zvyšné nosné konštrukcie na vyšších podlažiach budú podopreté vysokopevnostnou maltou pod každou deliacou stenou. „Má to každá jedna deliaca bytová jednotka,“ prezradil Danko.

Budova síce bude staticky zabezpečená, ale robotníci ešte neodídu. „Sú tu práce vyvolané tým, ako sa musela vykonávať samotná sanácia. Týkajú sa obvodového plášťa, okien, skiel a podláh v sanačných priestoroch. Trvať budú ešte ďalší mesiac. Počítame, že skončíme v júni,“ dodal na záver Danko.

So zástupcom vlastníkov bytov Miroslavom Nevolným sa nám počas uplynulých dní nepodarilo skontaktovať. V minulosti pre Pravdu povedal, že návratu do svojho bytu v Centroome sa neobáva. „Sanačný projekt vypracovala jedna z najväčších kapacít na Slovensku v rámci statiky. Profesor Vladimír Benko je uznávaný aj v zahraničí. Dôverujem jeho návrhom, ktoré urobil,“ povedal Nevolný. Aj hlohovecká firma má podľa Nevolného veľmi dobré referencie. Náklady na sanáciu zaplatia vlastníci bytov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #statika #zrútenie budovy #Centroom