Na Cypre zabodovali extrémisti z materskej školy. Porastú?

Rozdrobený parlament, nízka volebná účasť, straty pre veľké strany a zisky pre krajnú pravicu. Cyperské voľby akoby kopírovali trendy, ktoré sa šíria západným svetom. Sú to nedôvera v politické elity a podpora extrémistov.

24.05.2016 10:29
Cyprus, voľby Foto: ,
Volbená miestnosť na Cypre.
debata (5)

"Cyprus je iný a zároveň je podobný tomu, čo sa deje. Centristická pravica stratila, ale stále si udržala vedúce postavenie, hoci vládla krajine od roku 2013, teda počas zničujúcej ekonomickej krízy,“ reagoval pre Pravdu George Kyris, expert na Cyprus z Birminghamskej univerzity. "Do istej miery však Cyprus odráža širšie trendy v Európe. Nízka účasť je najväčším a najnepríjemnejším prekvapením. Je to podobné verejnej apatii v iných krajinách. Rovnako aj rozdrobenie politického systéme v podobné rekordného počtu strán, ktoré sa dostali do parlamentu, vrátane extrémistov z Národného ľudového frontu (ELAM),“ vysvetlil Kyris.

Nedeľné voľby so ziskom 30,68 percenta hlasov vyhralo konzervatívne Demokratické zhromaždenie. Centristická pravica stratila takmer štyri percentá oproti hlasovaniu z roku 2011. Ešte horšie však dopadla ďalšia veľká tradičná cyperská strana. Komunisti získali 25,67 percenta hlasov. Je to o sedem percent menej ako pred piatimi rokmi.

V parlamente je teraz osem strán, medzi nimi po prvý raz aj extrémistický ELAM, ktorý má kontakty na gréckych neonacistov zo Zlatého úsvitu. Krajná pravica získala 3,71 percenta hlasov. Prekročila tak hranicu 3,6 percenta, ktorá je potrebná na vstup do parlamentu. ELAM získal dvoch poslancov.

Radikálom z Cypru hneď po ohlásení výsledkov gratulovali grécki neonacisti. "ELAM však pri porovnaní so Zlatým úsvitom pripomína materskú školu,“ reagoval na úspech extrémistov Hubert Faustmann z Nadácie Friedricha Eberta v Nikózii. "Ľudia sú nespokojní, nehlasujú alebo podporujú protestné strany,“ uviedol expert na cyperskú politiku.

Vo voľbách bola účasť len 66,74 percenta. Je to o desať percent menej ako pred piatimi rokmi. Na Cypre je pritom hlasovanie povinné.

"Frustrácia ľudí bude pokračovať. ELAM nie je zďaleka taký násilný ako Zlatý úsvit. Netvrdím, že k tvrdším metódam nesiahne, ale nepokladám to za príliš pravdepodobné. V každom prípade je však vstup extrémistov do parlamentu negatívny jav. ELAM môže ťažiť z toho, že je skutočne iný, ako všetky ostatné strany,“ povedal Faustmann pre Pravdu.

Cyprus má prezidentský systém. "Parlament je jeden z najslabších v Európe,“ pripomína Faustmann. "Voľby preto nebudú mať veľký dosah na súčasné rozhovory o zjednotení Cypru,“ predpokladá odborník.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #extrémisti #krajná pravica