Na používanie odpočúvania má dohliadať Jakab a Lipšic

Na používanie informačno-technických prostriedkov majú dozerať nominant vládnej koalície Elemér Jakab (Most-Híd) a za opozíciu Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA). Do parlamentu ich odporučil zvoliť za členov komisie na kontrolu používania informačno-technických prostriedkov (ITP) parlamentný výbor na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS).

24.05.2016 14:46
debata (11)

Za kandidátov koalície do komisie sú zatiaľ okrem nich nominovaní výbormi Anton Hrnko (SNS) a Martin Glváč (Smer-SD). Opozícia koaličným stranám vyčíta, že sa bránia kontrole používania informačno-technických prostriedkov, keďže odmietli v kontrolnom výbore pre Vojenské spravodajstvo zvoliť za člena komisie exministra obrany Ľubomíra Galka (SaS). Opozícia by však chcela Galka do komisie presadiť.

Komisia na kontrolu používania informačno-technických prostriedkov je novou komisiou, ktorá bola zriadená novelou zákona o ochrane pred odpočúvaním. Komisiu by mali tvoriť šiesti členovia nominovaní osobitnými kontrolnými výbormi a výborom pre obranu a bezpečnosť, pričom traja členovia majú byť zástupcami vládnych strán a traja členovia zástupcami opozície. Ďalší dvaja členovia majú byť z mimoparlamentného prostredia.

Predseda branno-bezpečnostného výboru Hrnko preto oslovil predsedníčku Súdnej rady SR Janu Bajánkovú a generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby predložili každý po dvoch kandidátoch, z ktorých vyberú zostávajúcich kandidátov na členov komisie. Definitívne by potom všetkých ôsmich členov novej komisie mal zvoliť parlament. Súdna rada sa Hrnkovou žiadosťou bude zaoberať na svojom zasadnutí na konci mesiaca.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár oznámil, že nepredloží kandidátov na členov komisie. Čižnár predsedovi branno-bezpečnostného výboru napísal, že mu s poľutovaním musí oznámiť, že jeho žiadosti nemôže vyhovieť. Generálny prokurátor nemá zo zákona kompetenciu navrhovať kandidátov na členov komisie na kontrolu používania informačno-technických prostriedkov, vysvetlil Čižnár.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #kontrola #odpočúvanie