Kotlebovho poslanca za výroky o holokauste stíhať nebudú

Polícia odmietla začať trestné stíhanie Milana Mazureka pre podozrenia z popierania a schvaľovania holokaustu.

24.05.2016 15:13 , aktualizované: 18:50
parlament,Milan Mazurek Foto: ,
Poslanec ĽS NS Milan Mazurek.
debata

Dôvodom na začatie stíhania mal byť Mazurekov príspevok na sociálnej sieti. Podľa vyšetrovateľa však bol v medziach slobody prejavu. Informoval o tom portál tvnoviny.sk.

Poslanec Mazurek, dnes už člen parlamentného výboru pre ľudské práva, sa na sociálnej sieti ešte predtým, ako sa stal poslancom, vyjadril, že „o tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách z židov. O Hitlerovi sa učia samé klamstvá“. Keď prokuratúra začala preverovať jeho výroky, povedal, že si nie je vedomý „že by nejaký holokaust popieral“.

„Je nonsens, ak si vyšetrovateľ myslí, že nebude daný výrok stíhať len kvôli tomu, že si to má vyriešiť občianska spoločnosť verejnou diskusiou. Vyšetrovateľ nie je na to, aby právo vytváral, ale aby právo aplikoval. Kam sme sa to už dostali, že vyšetrovateľ si osvojuje úlohu, ktorá mu nepatrí, a nachádza cestičky, ako podozrivého zbaviť trestného postihu,“ uviedla právnička Irena Bihariová z mimovládnej organizácie Ľudia proti rasizmu. Podľa Bihariovej ak začneme diskutovať, či sa holokaust stal, či bol Hitler v dejinách falošne vyobrazovaný a určíme, že je to normálna súčasť verejnej debaty, tak jej úroveň posunieme na dno.

Historik Ivan Kamenec upozornil, že ak sa budú dávať ruky preč od výrokov popierajúcich zločiny fašizmu, tak potom sú zbytočné všetky školenia učiteľov v boji proti extrémizmu. „Celé je to choré, aj tento prístup orgánov činných v trestnom konaní. Máme plné ústa ako bojovať proti extrémizmu, a keď príde na konkrétny prípad, tak sa to alibisticky zametie pod koberec,“ uzavrel Kamenec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #ĽSNS #Milan Mazurek