Bude novým šéfom Sociálnej poisťovne Vážny?

Schyľuje sa k veľkému striedaniu stráží na najvyššom poste v Sociálnej poisťovni. Zrejme bude opäť v réžii Smeru.

24.05.2016 20:00
vybor pre socialne veci, Foto: ,
Ľubomír Vážny.
debata (29)

Doterajšieho generálneho riaditeľa inštitúcie Dušana Muňka (71), ktorý je zároveň poslancom najsilnejšej vládnej strany, má čoskoro vystriedať Ľubomír Vážny (58), takisto jej súčasný poslanec a bývalý vicepremiér pre strategické investície za druhej Ficovej vlády.

To, že k takejto výmene má prísť, potvrdil denníku Pravda zdroj od sociálnych demokratov. Vážny Pravde povedal, že „k tomu, čo čvirikajú vrabce, sa vyjadrovať nebude".

„Súčasný mandát pána riaditeľa Muňka trvá do 23. júla 2016. Všetko ostatné sa včas dozviete," bol nateraz ochotný prezradiť hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Na riaditeľskú funkciu v organizácii s 5 000 zames­tnancami a niekoľkými miliónmi klientov dosadila Muňka prvá Ficova vláda. Šesťročné funkčné obdobie sa mu malo skončiť v roku 2014. Radičovej kabinet ho však predčasne odvolal. Zdôvodnil to závažným porušením zákonov v oblasti hospodárenia inštitúcie. Na čelo poisťovne v roku 2010 postavil Ľuboša Lopatku. Muňko však proti postupu vlády podal ústavnú sťažnosť. A Ústavný súd v roku 2012 rozhodol, že odvolaním sa porušili jeho ústavné práva. Preto sa na pôvodný post vrátil.

K Muňkovi mali neraz výhrady nielen politici z opozície, ale aj z jeho materskej strany. Vyčítali mu zastávanie dvoch funkcií či viaceré jeho kauzy z minulosti.

Možný Muňkov nástupca Vážny je členom predsedníctva Smeru so silnou straníckou pozíciou v Banskobystrickom kraji. Ako vyštudovaný stavebný inžinier pôsobil najprv vo viacerých stavebných podnikoch, aj vo vysokých riadiacich funkciách. V roku 2002 sa stal poslancom Národnej rady za Smer a opätovne ho zvolili aj v roku 2006, keď sa po vytvorení vlády stal ministrom dopravy. Za jeho pôsobenia sa napríklad spúšťal sporný systém elektronického mýta. V predčasných voľbách 2012 sa znovu kvalifikoval do parlamentu, neskôr získal funkciu vicepremiéra pre investície. Po voľbách 2016 je znovu poslancom, do vlády sa však už nedostal.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #Ľubomír Vážny