Suchánek odmieta, že loboval za najdrahšie CT

Drahý a s klamlivými technickými parametrami. Nákup takého CT prístroja mal ešte v roku 2012 presadzovať v piešťanskej nemocnici poslanec Alan Suchánek (OĽaNO-Nova).

25.05.2016 14:49 , aktualizované: 20:00
Alan Suchánek Foto: ,
Poslanec NR SR za stranu OĽaNO–NOVA Alan Suchánek.
debata (106)
Ten sa paradoxne zviditeľnil tým, že upozornil na iný predražený tender v nemocnici, ktorý bol o dva roky neskôr. Za to získal aj cenu Biela vrana, ktorá sa udeľuje bežným občanom za odvážny čin. Premiér Robert Fico ho nedávno vyzval, aby sa pre svoje účinkovanie v súťaži spred štyroch rokov vzdal poslaneckého mandátu.

Svoje kroky pri nákupe CT z roku 2012 vysvetľoval Suchánek v stredu pred parlamentným výborom pre zdravotníctvo. Na ňom odmietol, že by preferoval drahý prístroj. Koaličných poslancov však nepresvedčil. Denník Pravda má k dispozícii kópie zápisníc výberovej komisie, ktoré dokazujú, že Suchánkova obhajoba stojí na hlinených nohách.

Podnet na zvolanie výboru dal poslanec Richard Raši (Smer), ktorý predložil dokumenty, podľa ktorých mal tender v piešťanskej nemocnici neférové prvky. „Nemocnica mohla stratiť 253-tisíc eur tým, že pri porovnateľných kritériách by vybrala najdrahšieho uchádzača,“ vysvetlil členom výboru Raši.

Alan Suchánek bol v tom čase členom komisie, ktorá vyhodnocovala ponuky a vyberala víťaza. Do súťaže sa prihlásili tri firmy. V prvom kole vyhrala spoločnosť z Banskej Bystrice, ktorá ponúkala, že dodá CT za 737-tisíc eur. Najdrahšiu cenu 1 233 484 eur mala firma z Bratislavy a tá sa po druhom kole v elektronickej aukcii stala víťazom.

Po aukcii však nastal problém, pretože neúspešní súťažiaci nemocnicu upozornili, že víťaz na papieri uviedol iné parametre prístroja, než skutočne má. Komisia im dala za pravdu a chcela bratislavskú spoločnosť z tendra vylúčiť a súťaž zopakovať. Tu svoju úlohu zohral Suchánek, ktorý sa postavil do pozície predĺženej ruky riaditeľa nemocnice. Riaditeľ totiž so zrušením súťaže nesúhlasil a poveril Suchánka, aby v komisii pretlačil pôvodného výhercu.

„Z môjho pohľadu je evidentné, že doktor Suchánek pretláčal najdrajšiu ponuku a robil všetko pre to, aby mu to niekto potvrdil, že tá najdrahšia ponuka je tá, ktorá má vyhrať,“ povedal Raši. Podľa neho je to veľké pochybenie. „Biela vrana sa tak stala čiernou ovcou tohto obstarávania,“ poznamenal.

Suchánek odmieta, že v roku 2012 presadzoval technicky nevyhovujúci a najdrahší CT prístroj. Na výbore predložil katalógy víťaznej firmy, ktoré majú dokazovať, že ich ponuka nebola klamlivá, ani technicky horšia ako konkurenčné ponuky. "Technické podmienky zadania súťaže stanovila primárka röntgenu, ona vypracovala kritériá,“ bránil sa Suchánek. Ďalej tvrdil, že vôbec nevedel o podaných námietkach zo strany ostatných dvoch firiem. Jeho slová sú však v rozpore s zápisnicami. Podľa nich o problémoch s technickou špecifikáciou vedel a okrem toho primárka RTG vysúťažený prístroj odmietla.

Zasadnutie výboru bude vo vypočúvaní Sucháneka pokračovať aj vo štvrtok. Jeho šéf Štefan Zelník uviedol, že aj keď koaličných poslancov poslanec nepresvedčil, nebude dávať žiadne odporúčania. „Je to na vedomí a svedomí každého poslanca,“ doplnil. Tendrom sa už zaoberá generálna prokuratúra.

Ako prebiehal tender na CT (zo zápisníc komisie pre vyhodnotenie ponúk)

- Vyhodnotenie ponúk pred e-aukciou (zápisnica č. 1 bez dátumu) - komisia uskutočnila predbežné vyhodnotenie výsledkov súťaže, na ktorej sa zúčastnili tri firmy, predbežne na prvom mieste skončila spoločnosť z Banskej Bystrice s ponukou za 737-tisíc eur, za ňou sa ocitli dve spoločnosti z Bratislavy s ponukami 798 530 eur a 1 233 484 eur.

- Po e-aukcii (záverečná zápisnica z 19. 4. 2012 ) - v aukcii všetky tri firmy znížili ceny. Komisia na základe vyhodnotenia ponúk odporúča vedeniu nemocnice uzavrieť zmluvu s výhercom, ktorým sa stala spoločnosť z Bratislavy s najvyššou cenou 846 052 eur, táto aj pred e-aukciou bola najdrahšia.

- Riešenie námietok (zápisnica z 21. 5. 2012 ) - komisia dotatočne zistila, že výherca – bratislavská spoločnosť – uviedla klamlivé, nepravdivé a skreslené údaje. Námietky voči vysúťaženému prístroju podala členka komisie, primárka RTG, žiadosť o nápravu zaslali aj zvyšní dvaja súťažiaci.

- Nesúhlas riaditeľa (zápisnica z 23. 5. 2012) - predsedníčka operatívne zvolala komisiu z dôvodu, že riaditeľ nemocnice odmietol podpísať listy, v jednom z nich komisia vylučuje z verejnej súťaže výhercu e-aukcie, pretože uviedol klamlivé údaje. V druhom liste komisia oznamuje obom neúspešným uchádzačom, ako naložila s ich žiadosťami o nápravu. Člen komisie a správnej rady Alan Suchánek podľa zápisnice separátne rokoval s riaditeľom. Potom Suchánek komisii predniesol stanovisko riaditeľa, že takéto listy nepodpíše a nariadil prostredníctvom Suchánka napísať obom uchádzačom listy o zamietnutí ich žiadosti o nápravu.
Zdroj: Kópie zápisníc má denník Pravda k dispozícii

Rozpory v tvrdeniach lekára Alana Suchánka

  • Tvrdil, že technické podmienky zadania súťaže stanovila primárka röntgenu. Tá však, ako dokazuje zápisnica z 21. 5. 2012, bola proti tomu, aby sa vybralo cétečko od víťaznej firmy.
  • Obhajoval sa tiež tým, že nevedel o žiadnych podaných námietkach. Zápisnicu z 21. 5. 2012, podľa ktorej komisia riešila námietky firiem, Suchánek podpísal.
  • Uvádzal, že v súťaži nebola rozhodujúca cena, ale aj servis. Podľa zápisníc však okrem ceny boli najviac bodované práve technické vrstvy, ktoré prístroj dokáže urobiť.

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #CT prístroj #Alan Suchánek