Fico v rozhovore: Nechceme meniť tradície, islam tu nemá miesto

Premiér Robert Fico sa v prvom povolebnom rozhovore, ktorý poskytol TASR, vyjadril nielen k svojim osobným ambíciám v úlohe trojnásobného premiéra krajiny, ale aj k aktuálnym otázkam priorít slovenského predsedníctva v Rade EÚ, pomoci národnému poľnohospodárstvu či očakávaniam, ktoré má v súvislosti s prácou ministrov zdravotníctva a školstva. Otvorene hovoril aj o tom, ako vníma tému nezamestnanosti na Slovensku a vysvetlil, prečo nevidí reálnu možnosť zmeniť súčasné administratívno-právne členenie krajiny.

26.05.2016 09:53
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (208)

Rozhovor zverejnil spravodajský portál teraz.sk.

Na otázku týkajúcu sa jeho zdravotného stavu povedal, že verejnosti boli poskytnuté verejnosti základné informácie, ktoré poskytnuté byť mali. „Treba si však uvedomiť, že zdravie politika nie je nejaký verejný majetok,“ podotkol premiér a pokračoval, že každý asi musí raz v živote prejsť etapou „generálnej opravy“. "Môžem dodať len toľko, že som vymeškal iba dve vlády, čo nie je žiadna katastrofa, a každým dňom zvládam väčšiu pracovnú záťaž. Úplne naplno začnem 1. júna, pretože práve vtedy bude priamo v Bruseli stretnutie vlády Slovenskej republiky a Európskej komisie,"povedal.

Vyjadril sa ešte aj aj k programovému vyhláseniu vlády, do ktorého Smer chcel presadiť prvky, ktoré sú typické pre sociálnu demokraciu. „Na druhej strane, sme ale venovali veľkú pozornosť menšinám, podnikateľskému prostrediu…“ zdôraznil Fico s tým, že „to bola strana SNS a najmä strana Sieť, ktoré nás žiadali, aby sme zaradili určité prvky, s čím sme my súhlasili. Je to veľký kompromis, ja som s programovým vyhlásením vlády spokojný a ak ste sledovali diskusiu v NR SR, tak ťažko je spochybniť obsah programového vyhlásenia. Najpodstatnejšie ale je, že gro PVV predstavujú programové priority, na ktorých sme sa dohodli“.

Slovensko je nadlho odsúdené na osem krajov

Podľa Fica by bolo pre Slovensko ideálne, keby tu boli tri kraje, východ, stred a západ a Bratislava by mala samostatný status hlavného mesta. „Teda bola by tu iba samospráva na úrovni mesta, bol by tu magistrát, bol by tu primátor hlavného mesta Bratislava, boli by tu starostovia mestských častí. Ale to je stav, ktorý dnes nevieme dosiahnuť. Myslím si, že Slovensko má osem krajov a na týchto osem krajov je na dlhú dobu odsúdené,“ povedal k téme územného členenia.

Pokiaľ ide o nezamestnanosť, premiér si myslí, že „na Slovensku máme stále ľudí, ktorí nechcú robiť“. „Nezamestnanosť je pomerne významne ovplyvňovaná štruktúrou nezamestnaných, kde máme rómskych spoluobčanov, ďalej je to skupina ľudí, ktorá nechce pracovať preto, lebo sa bojí drobných exekúcií a potom je tu skupina ľudí, ktorá zneužíva sociálny systém. Ostáva na sociálnych dávkach a pritom pracuje načierno,“ vyjadril sa.

K prioritám Slovenska počas predsedníctva v Európskej únii premiér povedal, že „chceme byť krajina, ktorá bude viesť normálny dialóg“ a poznamenal, že „prakticky všetky predsedníctva, ktoré som sledoval v poslednom čase, teda krajiny, ktoré boli predsedníckymi krajinami, boli veľmi ovplyvnené vonkajšími udalosťami a len veľmi ťažko sa krajinám podarilo niečo do toho dostať“. V tejto súvislosti sa zmienil o oživovaní rôznych teroristických aktivít a o možnom brexite.

Islam podľa Fica nemá na Slovensku priestor

Fico v rozhovore zopakoval názor, že „kvóty sú nezmysel, že ich nebudeme realizovať, celý čas tento postoj zastávame a podali sme proti kvótam aj žalobu“. „Keby som videl tie ostatné krajiny, ktoré tak veľmi za tie kvóty tak bojujú, že napĺňajú kvóty, tak by tá naša pozícia nebola taká silná,“ povedal.

Tak ako aj pred voľbami sa premiér veľmi rozhodne vyjadril k téme multikulturalizmu. Povedal, že „islam nemá priestor na Slovensku. Veď snáď sme krajina, ktorá nejako vznikla. Ak mi tu chce niekto povedať, že Slovensko chce byť multikulturálne, že si tu každý bude robiť, čo chce, že sa tu budú meniť tradície a že sa Slovensko zmení, tak ide proti podstate tejto krajiny. Myslím si, že je povinnosťou politikov hovoriť o týchto veciach veľmi jasne a otvorene,“ apeloval a znova povedal, že „nechcem, aby na Slovensku vznikla ucelená moslimská komunita“. „Ja nechcem, aby tu bolo niekoľko desiatok tisícov moslimov, ktorí si postupne začnú presadzovať svoje veci. Ja som o tom hovoril niekoľkokrát s maltským premiérom, ktorý mi povedal, že problémom nie je to, že prichádzajú, ale že menia charakter krajiny. A my nechceme zmeniť tradície krajiny, ktorá je postavená na cyrilo-metodských tradíciách. Na niečom, čo je tu celé stáročia,“ zdôraznil.

Slovensko bude predsedať aj moslimom, reaguje nadácia na Fica

Moslimská komunita na Slovensku je dobre integrovaná, finančne sebestačná a takmer bezproblémová. Islamská nadácia na Slovensku aj týmito slovami reaguje na medializované slová premiéra Roberta Fica, že islam nemá na Slovensku miesto. Ako ďalej pripomínajú vo vyhlásení, ktoré zverejnili na svojej internetovej stránke, premiér pred voľbami sľúbil, že bude chrániť Slovensko.

„My sa však rozhodne bezpečnejšie necítime. Doteraz sa nás výraznejšie nezastal ani raz. Opätovne však robí pravý opak. Uráža moslimov a ich vieru a dokazuje, že ústavný princíp ochrany vierovyznania asi pre moslimov neplatí,“ píše sa v reakcii.

Opakované vyjadrenia predsedu vlády podľa nadácie nepoškodzujú iba slovenských moslimov, ale záujmy Slovenska ako suverénneho štátu, ktorý si buduje svoje postavenie na medzinárodnej scéne. Slovensko sa od 1. júla stáva predsedníckou krajinou v Rade Európskej únie, čiže budeme predsedať aj takmer 20 miliónom moslimom, ktorí v EÚ žijú. Premiér im však práve odkázal, že ich viera u nás „nemá priestor“.

„Je už len tragikomickou zhodou okolností, že jeho najnovšie vyjadrenie prišlo v rovnaký deň, keď vláda schválila nomináciu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov, inštitúcie, ktorej samotným zmyslom existencie je bojovať proti nenávisti a násiliu vo svete,“ dodala Islamská nadácia na Slovensku.

V politike po predsedníctve v Rade EÚ neskončí

Premiér poskytol aj osobné stanovisko k vyjadreniu predsedu SaS Richarda Sulíka, ktorý naznačil, že po predsedníctve v Rade EÚ by Fico mal skončiť v politike. „Toto je problém, ktorý raz bude potrebné vyriešiť. Predsa nie je možné, si čokoľvek vymyslieť a vy sa toho chytíte a budete z toho robiť tému. Prečo by som mal skončiť? Veď sme zostavili vládu, vyhrali sme voľby, krajine sa darí. Áno, darí sa tejto krajine a toto treba hovoriť slovenskej verejnosti, že Slovensko je vonku vnímané úplne inak, ako ho vníma opozícia alebo niektoré médiá. Neexistuje žiadny racionálny dôvod, prečo by som mal 31. decembra, keď sa končí naše predsedníctvo, povedať kašlem na to, odídem a rozbijem koalíciu. Je to nezmysel!“

208 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Robert Fico #predsedníctvo EÚ #územnosprávne členenie #programové vyhlásenie vlády