Fico bude u Druckera každé tri mesiace

Zatiaľ bolo počuť iba o personálnych čistkách v zdravotníckom rezorte. Po dvoch mesiacoch od vymenovania minister Tomáš Drucker predstavil prvé konkrétne opatrenie. Obmedziť chce vývoz liekov do zahraničia. Minister to prezradil včera, keď bol uňho na kontrole premiér Robert Fico.

27.05.2016 14:00
Robert Fico, Tomáš Drucker Foto: , ,
Premiér Robert Fico rokoval s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom o plnení programového vyhlásenia vlády v oblasti zdravotníctva.
debata (18)

Premiér prišiel na ministerstvo, aby preveril, ako Drucker napĺňa programové vyhlásenie vlády v oblasti zdravotníctva. S tým, že sa začne pri liekoch, Fico súhlasí. "Ministerstvo chce veľmi tvrdo reagovať na rôzne prípady reexportu liekov, čo je jav, ktorý nemôžeme akceptovať, a myslím si, že to, čo bolo predstavené, má svoje vlastné racio a významnou mierou to pomôže,“ reagoval predseda vlády po stretnutí.

Drucker plánuje do dvoch týždňov predstaviť novelu zákona o liekoch. Čo presne v nej bude, však nepovedal. Prezradil iba to, že distribučné spoločnosti budú mať povinnosť prednostne dodávať lieky do lekární. „Dnes máme zhruba 142 distribučných spoločnosti, ktoré zabezpečujú distribúciu liekov a mali by zabezpečovať distribúciu liekov, ale de facto dodáva do verejných lekární a nemocničných lekární približne deväť týchto spoločnosti,“ vysvetlil. (Čítajte aj: Rezort zdravotníctva chystá centrálne nákupy a novelu o liekoch.)

Lekárnikom toto opatrenie nie je neznáme, rezortu ho totiž navrhli sami na začiatku apríla, keď sa stretli s ministrom, vtedy ešte nebolo známe programové vyhlásenie vlády. Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ povedal, že minister určite vychádzal z ich pripomienok. „Nepoznáme paragrafové znenie zákona, ale ak by to prešlo takto, mohlo by to významne pomôcť regulovať vývoz liekov,“ zhodnotil Sukeľ s tým, že úplne zabrániť reexportu sa asi nepodarí. Priblížil, že ak budú dodávatelia povinní doviezť liek do lekární, sprehľadní sa tým cesta lieku od výrobcu.

O mesiac začne ministerstvo nakupovať cétečka

Ďalším opatrením, ktoré Drucker sľubuje, je hromadný nákup cétečiek pre štátne nemocnice, ktorý bude organizovať ministerstvo. Začne s tým už o mesiac. Zmluvy na nákup prístrojov, ktoré nemocnice uzatvoria, sprístupní aj nemocniciam v pôsobnosti samospráv. Budú si môcť tak prezrieť, aké CT nakupovali a za aké ceny. „Veľa sme hovorili o rôznych centrálnych obstarávaniach, ktoré by mohli priniesť do budúcnosti významné finančné úspory,“ doplnil k tejto téme premiér.

Fico: Ľudí netreba nálepkovať

Predseda vlády sa vyjadril aj k odborníkom, ktorých si Drucker vybral medzi „pravičiarmi“. „Netreba nálepkovať ľudí, ktorých si minister vyberá, v tomto okamihu vôbec nie je dôležité, či má srdce napravo, alebo naľavo, dôležité je, aby tu boli prijímané racionálne rozhodnutia, ktoré budú rešpektovať pacienta,“ poznamenal Fico s tým, že nie je potreba vnášať do zdravotníctva štandardné pravicové prvky, ale musia sa hľadať kompromisy medzi politickým pohľadom a racionálnym riadením komplikovaného rezortu.

Medzi Druckerových poradcov s pravicovou minulosťou patrí Jozef Sabol. Ide o bývalého riaditeľa bratislavskej Univerzitnej nemocnice, ktorý radil aj ministrovi zdravotníctva v rokoch 2010 – 2012 Ivanovi Uhliarikovi (KDH).

Členom predstavenstva štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne sa zase stal Milan Horváth, ktorý bol za Radičovej vlády generálnym riaditeľom sekcie finančného trhu na ministerstve financií. Rezort vtedy viedol Ivan Mikloš.

Ďalším pravičiarom je aj Tomáš Haško, ktorý sa stal šéfom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Za ministrovania Rudolfa Zajaca v rokoch 2002 – 2006 bol riaditeľom Národného onkologického ústavu.

Do Druckerovho tímu od júla pribudne aj analytik Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku HPI Tomáš Szalay, ktorý má viesť Inštitút zdravotnej politiky. Bol v poradnom tíme ministra Zajaca a presadzoval jeho reformu. Ten napríklad zaviedol opatrenia ako povinné poplatky pre pacientov v ambulanciách a v nemocniciach, zmenu zdravotných poisťovní a nemocníc na akciové spoločnosti. Smer bol vtedy najväčším kritikom tejto reformy. Po nástupe druhej Ficovej vlády boli poplatky zrušené a transformácia nemocníc zastavená.

Drucker odmietol, že by bol pod vplyvom odborníkov s pravicovými názormi. „To, ako sa budeme uberať, je napísané v programovom vyhlásení vlády,“ reagoval minister a vylúčil, že napríklad štátne nemocnice zmení na akciovky. Tvrdí, že jeho cieľom v prípade nemocníc je zriadenie dozorných orgánov napríklad v príspevkových organizáciách.

Bývalý poradca: Minister by mal mať znalosti o zdravotníctve

Milan Kamenský, ktorý radil ministrovi Ivanovi Valentovičovi (Smer) počas prvej vlády Roberta Fica, si myslí, že v prvom rade nie je veľmi šťastné riešenie, že súčasný minister nemá so zdravotníctvom nič spoločné. „Nemusí byť lekárom, ale mal by mať znalosti o zdravotníctve, ktoré sú predsa len potrebné,“ doplnil Kamenský. To, že si Drucker vyberá pravicových poradcov, podľa neho o niečom svedčí. „Cítiť za tým záujmové skupiny, cítiť, kam sa to bude uberať,“ odhaduje bývalý Valentovičov poradca.

S vymenovaním Druckera zatiaľ vyjadril premiér spokojnosť. Tvrdí, že ho bude navštevovať pravidelne, každé tri mesiace. V septembri s ním chce pokračovať v diskusii na tému nemocníc či postavenia zdravotných poisťovní, hlavne tých súkromných.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #ministerstvo zdravotníctva #Tomáš Drucker