Kto podporí Lajčáka v boji o kreslo šéfa OSN?

Slovensko vysiela do boja o post generálneho tajomníka OSN veľmi kvalitného kandidáta. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák ním určite je. Zhodujú sa na tom diplomati aj odborníci na medzinárodné vzťahy.

27.05.2016 12:00
vlada, lajcak Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák
debata (72)

Lenže byť mimoriadne dobre pripraveným kandidátom nemusí stačiť. Inzerát so značkou hľadá sa generálny tajomník síce načrtáva základné kritériá, ktoré by mal uchádzač spĺňať. Ale do celého procesu vstupujú globálne záujmy, veď OSN je celosvetová organizácia.

Lajčákovu kandidatúru v stredu odobrila vláda a podporili ju všetci traja najvyšší ústavní činitelia. Prezident Andrej Kiska, predseda parlamentu Andrej Danko a premiér Robert Fico. Lajčák by od 1. januára 2017 mohol nahradiť súčasného generálneho tajomníka Pan Ki-muna. Šéfa OSN vyberá na návrh Bezpečnostnej rady Valné zhromaždenie.

Čo zaváži? Kvalifikácia a skúsenosti, regionálna príslušnosť a rodová rovnosť.

V otázke regionálnej príslušnosti je to jasné. Podľa nepísaných pravidiel je na rade východná Európa. Ani jeden z doterajších ôsmich generálnych tajomníkov nebol z tohto regiónu. Aj preto medzi zatiaľ 11 uchádzačmi dominuje práve východná Európa. Kandidátov z tejto oblasti je až osem.

Tento počet však už začína v zákulisí niektorým krajinám prekážať. Rady by videli jedného, dvoch silných kandidátov z regiónu. V tom môže byť do istej miery Lajčákovou výhodou príslušnosť k visegrádskej štvorke. Jej členovia by nemali mať s jeho kandidatúrou problémy. Česko, Poľsko aj Maďarsko by mali stáť za Lajčákom.

„Budapešť s najväčšou pravdepodobnosťou jeho nomináciu podporí,“ uviedol pre Pravdu expert na V4 Dániel Hegedűs z Nemeckej rady pre zahraničné vzťahy. Odborník však pripomína aj úskalia regionálnych vzťahov. „Ide o podporu krajín, ktoré pomerne jasne odmietajú solidaritu v jednej z najdôležitejších globálnych výziev. To je ťažko pridaná hodnota pre Valné zhromaždenie,“ myslí si Hegedűs s poukázaním na utečeneckú krízu.

Na druhej strane sa však dá povedať, že názory na migráciu sú celosvetovo také rôznorodé, že len ťažko to bude téma, na ktorej sa bude lámať podpora či nepodpora pre kandidátov.

V prípade kvalifikácie a skúseností je Lajčák určite uchádzač s vysokým kreditom. „Je to záväzok, budem sa snažiť, aby som nesklamal. O pozíciu nového generálneho tajomníka sa uchádza 11 ľudí. Je to jedno pracovné miesto pre sedem miliárd ľudí na tejto planéte. Urobím všetko pre to, aby moje účinkovanie, bez ohľadu na to, ako to dopadne, bolo dobrou reklamou pre Slovensko,“ vyhlásil Lajčák.

Slovenský minister zahraničných vecí sa opiera o svoje dlhoročné diplomatické skúsenosti najmä na Balkáne. Vo svojej vízii pre OSN hovorí Lajčák o zodpovednosti a líderstve. Pripomína, že šéf organizácie musí načúvať a efektívne komunikovať. Ale zároveň byť lídrom, ktorý podporí členské štáty.

„Jednoznačne verím, že všetky názory a strany musia byť vypočuté pri určovaní medzinárodných priorít,“ diplomaticky tvrdí Lajčák a zdôrazňuje tak azda svoju najsilnejšiu stránku. Slovenský minister zahraničných vecí chce vystupovať ako niekto, kto je ochotný hľadať konsenzus.

Oceňujú to aj veľké krajiny. „Nereprezentujem oficiálnu pozíciu vlády. Môj osobný názor však je, že Lajčák je vhodný kandidát z členského štátu EÚ a Čína má dobré vzťahy so Slovenskom,“ uviedol pre Pravdu Čuang Ťien-čung z Centra pre národné strategické štúdie v Šanghaji. „Niektorí si však myslia, že by to mala byť žena,“ dotkol sa odborník otázky rodovej rovnosti, ktorá v tohtoročnej voľbe generálneho tajomníka silno rezonuje.

Z piatich stálych členov BR OSN silno presadzuje ženu na najvyšší post OSN Británia. Pozícia Francúzska nie je úplne jasná. „Pre Ameriku by Lajčák mal byť akceptovateľným kandidátom. Ale Washington pravdepodobne uprednostní ženu. Ak sa nájde taká, ktorú budú akceptovať Rusko a Čína,“ myslí si Daniel Serwer, expert na medzinárodné vzťahy z Univerzity Johnsa Hopkinsa.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Miroslav Lajčák #generálny tajomník OSN