Slnečné počasie vystrieda dážď

Tí, čo sa rozhodli zorganizovať podujatia ku Dňu detí už tento víkend, urobili dobre. Podľa predpovedí meteorológov sobota a nedeľa budú slnečné a teplé, kým celý budúci pracovný týždeň už na viacerých miestach zaprší. Prehánky a búrky by mali byť aj na samotný sviatok detí 1. júna.

28.05.2016 07:00
leto, slnečno, počasie, bratislava, staré... Foto: ,
Slnečné a teplé počasie, ktoré bolo v piatok aj v Bratislave, vydrží podľa meteorológov aj cez víkend.
debata (1)

Ak minulý víkend bola možnosť, že padnú prvé tohtoročné tridsiatky iba milou hrozbou, tento víkend už môže byť realitou.

Podľa klimatológa Pavla Faška nás čaká príjemné a teplé počasie vhodné na letné aktivity, ako sú kúpanie či záhradné grilovačky. Tie sa môžu pokojne predĺžiť aj do neskorších večerných hodín, pretože vzduch sa prehreje natoľko, že aj po západe slnka nebude ochladzovanie také výrazné ako dosiaľ.

„Treba však upozorniť, že na niektorých miestach Slovenska sa aj počas víkendu môžu vyskytnúť prehánky alebo búrky. Nemalo by ich však byť veľa a nehrozia všade,“ zdôraznil Faško. Od včera platí výstraha prvého stupňa pre okresy severného Slovenska pred búrkami. Ojedinele môžu byť aj s krúpami. Tam, kde nezaprší, je podľa Faška pravdepodobnosť, že sa vzduch prehreje aj na tridsať stupňov Celzia, dosť vysoká.

Budúci týždeň sa však opäť bude podobať na ten, ktorý sa končí. Faško upozorňuje, že počasie opäť ovplyvní tlaková níž, ktorá so sebou prinesie veľa oblačnosti a riziko zrážok. Teploty síce nízke nebudú, vystúpia na dvadsať až dvadsaťpäť stupňov, ale bude to menej ako počas víkendu. Ďalší, už prvý júnový víkend by mal potom so sebou priniesť opäť viac slnka a tepla.

Ako bude

  • Sobota – Polooblačno až oblačno, ale teplo. Denná teplota: 23 až 28, na juhu do 30 stupňov Celzia.
  • Nedeľa – Polooblačno až oblačno, teplo. Nočné teploty: 16 až 11, denné: 25 až 30 stupňov.
  • Pondelok – Polooblačno až oblačno, miestami búrky. Nočné teploty: 17 až 12, denné: 22 až 28 stupňov.
  • Utorok – Oblačno, na viacerých miestach dážď. Nočné teploty: 16 až 11, denné: 20 až 26 stupňov.
  • Streda – Oblačno, dážď, búrky. Nočné teploty: 16 až 11, denné 20 až 26 stupňov.

(zdroj: SHMÚ)

V stredu je 1. júna, Deň detí. Mnohé samosprávy, školy aj firmy organizujú v tento deň rôzne podujatia pre školákov. Napríklad v Prešove sa kolotoč akcií roztočí už o desiatej hodine predpoludním tvorivými dielňami a v tomto trende sa to bude niesť až do večera.

Podľa hovorkyne mesta Veroniky Kmetóny Gazdovej pripravili množstvo atrakcií a zábavy najmä v centre mesta. Klimatológ však nielen Prešovčanov, ale aj organizátorov v iných mestách a obciach upozorňuje na to, aby v stredu nepodcenili hrozbu dažďa a pripravili sa na to.

„Vyzerá to tak, že 1. júna nebude typicky letné počasie, skôr také, ktoré je charakteristické na obdobie medzi jarou a letom,“ podotkol Faško.

V susednom Česku sa k dátumu 1. jún viaže pranostika, podľa ktorej „O svatém Fortunatu kapka dažde má cenu dukátu“. Táto pranostika by sa z dlhodobého hľadiska hodila aj na klímu a počasie u nás.

Podľa Faška hovorí o tom, že v období pred Medardom, ktorý je 8. júna, bývalo veľmi často suchšie počasie len s občasnými a menej výdatnými prehánkami, čo pri rozvíjajúcej sa vegetácii nepasovalo poľnohospodárom ani záhradkárom.

„Tento rok však táto pranostika nebude mať takú váhu, ako zvyčajne máva. Aj pred Medardom bude dostatok dažďa a vlahy, takže dážď na svätého Fortunata nebude tento rok až taký vzácny,“ dodal Faško.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #teplo #víkend