Pri pátraní po nezvestných ide o čas

Dvadsaťštyriročný Slovák Michal bol v piatok už takmer týždeň nezvestný. Minulú nedeľu popoludní sa vybral z dedinky Mayrhofen v rakúskom Tirolsku, kde pracuje, na výlet. Po ôsmej večer ešte telefonoval s kolegyňou. Hovoril, že sa stratil a bol zmätený.

27.05.2016 20:00
mayrhofen, rakúsko, krajina, príroda, Foto:
Z dedinky Mayrhofen v rakúskom Tirolsku vyrazil nezvestný Michal na výlet na bicykli.
debata (1)

Už deň nato sa začala rozbiehať pátracia akcia. Kamaráti a spolupracovníci informovali o Michalovom zmiznutí na sociálnej sieti. Zverejnili jeho fotografiu a základné informácie o jeho výlete. Oznam sa zdieľaním okamžite šíril ďalej.

Ešte v ten deň sa do pátrania zapojila aj polícia. O stratenom „saisonarbeitrovi“ (sezónnom pracovníkovi) informovali aj miestne médiá. Michalovu fotku a popis s prosbou o pomoc zverejnila aj slovenská internetová stránka zameriavajúca sa na hľadané osoby. Pri pátarní sa policajtom a záchranárom podarilo nájsť iba horský bicykel, na ktorom odišiel. O Michalovi v piatok ešte nikto nič nevedel.

„V stredu 25. mája napoludnie bol nájdený bicykel nezvestného Slováka v blízkosti potoka v oblasti Zillertal. Celé okolie prehľadali policajti spolu s ďalšími pohotovostnými zložkami, okrem iného aj vodnými záchranármi a policajným vrtuľníkom. Bohužiaľ, bez úspechu. Na piatok už nebolo naplánované žiadne pátranie, pretože oblasť, v ktorej sa muž stratil, prehľadali niekoľkokrát,“ konštatovala hovorkyňa krajského policajného riaditeľstva v Tirolsku Sabine Reinthaler.

Ministerstvo zahraničných vecí podľa hovorcu Petra Stana získava informácie o podobných prípadoch buď tak, že mu to oznámia orgány konkrétnej krajiny, alebo príbuzní, prípadne priatelia nezvestnej osoby. „O tomto konkrétnom prípade nám zatiaľ nikto informácie neposkytol, ani sa na nás v tejto súvislosti neobrátil,“ spresnil Stano.

Rodinám stratených ľudí, najmä detí a mladistvých, radí aj občianske združenie Hope – Pomoc nezvestným. Založilo ho šesť rodín, ktorým zmizli deti. Hlavnými iniciátormi boli manželia Kollárovci, ich sedemnásťročný syn sa stratil pri ceste zo školy v Banskej Bystrici a nezvestný bol sedem a pol roka. Napokon našli už iba jeho telo.

Združenie príbuzným radí, na koho sa pri hľadaní blízkych obrátiť. Na začiatku to mnohí nevedia, navyše Hope má už vybudované vzťahy s podobnými organizáciami u nás aj v zahraničí. Okrem toho pomáha aj psychologickým poradenstvom.

„Dôležitý je z našej strany aj bezprostredný kontakt s rodinami, pretože orgány ako napríklad polícia, pristupujú k prípadu formálne a rodina sa im nemusí až natoľko otvoriť. Často sa dostaneme naozaj až do takých zákutí rodinných vzťahov, ktoré sa nedozvie polícia. Na základe nich sa niekedy dá vydedukovať, čo sa možno stalo. Ľuďom pomôžeme už iba tým, že sa sami akoby viac naštartujú,“ vysvetlila Bronislava Kollárová z občianskeho združenia Hope – Pomoc nezvestným.

Ako ďalej uviedla, hlavnú časť zmiznutých detí a mladistvých tvoria tí, ktorí ujdú z domu, prípadne z reedukačného zariadenia, najčastejšie vo veku 15 až 17 rokov. Niektoré prípady sa tak, našťastie, v priebehu pár dní vyriešia, pretože sa nezvestní buď sami prihlásia, alebo ich nájde polícia. Na druhej strane sú však zmiznutia, ktoré sa ťahajú aj roky.

V prípade malých detí najmä z manželstiev a partnerstiev s cudzincami sú častým problémom aj únosy, pri ktorých je podľa Kollárovej veľmi ťažké dostať deti späť na Slovensko.

„Najhoršia je neistota. Treba sa aj polícii neustále pripomínať, volať každú novú informáciu, aj keď sa im môže zdať nepodstatná. Veľmi dôležité je sledovať aj sociálne siete. Mladiství sú už na sociálnych sieťach aktívni, môže sa stať, že sa pripoja alebo sa niekomu ozvú,“ radí Kollárová.

Polícia rieši len pátrania vyhlásené na Slovensku. Mnohokrát však ide aj o ľudí, dlhodobo žijúcich v zahraničí, ich podiel na počte zmiznutých polícia nezaznamenáva. „K dnešnému dňu (piatku – pozn. red.) evidujeme na území Slovenskej republiky 483 nezvestných osôb. V porovnaní s rokom 2011 došlo k poklesu oznámení o nezvestných a za posledných päť rokov vykazujeme až 97-percentnú úspešnosť pri pátraní po týchto osobách,“ uviedol hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Asi 70 ľudí polícia v súčasnosti hľadá viac ako 15 rokov. Po uplynutí 20 rokov od vyhlásenia o stratení polícia pátranie ukončí. Podľa Wäldla platí, že s plynutím času priamoúmerne klesá aj šanca na ich nájdenie.

„Ak existuje reálny predpoklad, že je vážne ohrozené zdravie alebo život nezvestného, vykonávame pátracie akcie, pri ktorých nasadzujeme väčší počet policajtov, záchranných zložiek, v teréne používame špeciálnu techniku, lokalizujeme mobilný telefón nezvestnej osoby, zverejňujeme pátranie prostredníctvom médií. V menej závažných prípadoch, ako sú opakované odchody z domu, používame na vypátranie bežné prostriedky operatívno-pátracej činnosti, ako previerky u známych, príbuzných, v škole, na železničných a autobusových staniciach a podobne,“ doplnil Wäldl.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Slovák #nezvestní