Slovensko rokuje s Kubou o deblokácii dlhu dovozom lieku

Pacienti na Slovensku, ktorých trápi tzv. diabetická noha, budú mať možno v budúcnosti k dispozícii na liečbu aj kubánsky liek. O dovoze lieku, ktorý znižuje riziko amputácie nohy pri cukrovke, hovoril premiér Robert Fico v októbri po návšteve Kuby.

28.05.2016 11:08
debata (50)

Ministerstvo financií v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva rokuje s kubánskou stranou o možnostiach deblokácie kubánskeho dlhu formou dovozu lieku na liečbu tzv. diabetickej nohy, potvrdila hovorkyňa rezortu financií Alexandra Gogová. Rokovania nateraz neboli ukončené, preto by bolo predčasné sa vyjadrovať ku konkrétnym otázkam, doplnila.

Ministerstvo zdravotníctva dalo najskôr vypracovať farmako-ekonomické hodnotenie lieku. Robil ho tím odborníkov pod vedením Tomáša Tesařa z katedry Organizácie a riadenia farmácie Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a tím odborníkov pod vedením Zoltána Kaló z Katedry politiky zdravia a zdravotníckej ekonómie Eötvös Loránd University v Budapešti. Práve na základe tejto analýzy sa začalo uvažovať nad dodávkou lieku v rámci deblokácie kubánskeho dlhu.

Kubánsky liek býva indikovaný spolu s inými konvenčnými liečbami v prípade tzv. diabetickej nohy u pacientov s neuropatickými a ischemickými vredmi, v štádiách 3 a 4 Wagnerovej klasifikácie, s oblasťou väčšou ako 1 cm štvorcový, na stimuláciu formovania užitočného granulačného tkaniva.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Kuba #liek #diabetici