Únia môže očakávať ďalšie vlny migrácie, tvrdí Vatraľová

Všetko nasvedčuje tomu, že aj tento rok budeme svedkami masívnych migračných vĺn, tvrdí vedúca Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) na Slovensku Zuzana Vatráľová.

28.05.2016 14:10
debata (48)

Ako ďalej v dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu, Rozhlasu a televízie Slovenska (SRo – RTVS) – Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko povedala vedúca Úradu IOM na Slovensku, dohoda s Tureckom určite nebude stačiť, ale je nevyhnutná, hranice totiž môžu byť účinne chránené, len ak sa na tom podieľajú obe strany – krajiny na oboch stranách hranice. Kým nebudú pre migrantov vytvorené legálne cesty, tak budú migrantov využívať pašeráci, prevádzači a situácia sa nezmení, zdôraznila Vatraľová.

Pripomenula, že Slovensko je zaviazané medzinárodnými dohodami a teoreticky musí prijať aj desiatky tisícov utečencov, ak sa ocitnú na našom území a požiadajú tu o azyl. V prípade prerozdeľovania utečencov po rôznych krajinách EÚ sa vedúca Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) na Slovensku domnieva, že by Slovensko ročne 500 ľudí zvládlo. Vo všeobecnosti označila prijímanie a integrovanie utečencov za prospešný proces pre krajinu. Skúsenosti z iných štátov potvrdzujú, že náročný proces integrácie sa vyplatí.

Hostia diskusie Slovenského rozhlasu, RTVS sa venovali aj marcovej dohode medzi Európskou úniou a Tureckom zameranej na zastavenie masového prúdu utečencov cez Turecko do Európy, v ktorej sa EÚ zaviazalo uvoľniť vízový režim pre občanov Turecka, ak Turecko splní 72 právnych, technických a administratívnych kritérií. Bezvízový styk s Tureckom je podľa predsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD) cenou za zastavenie migračnej vlny, ktorá prúdi cez Turecko do EÚ.

„Ak by Turecko splnilo podmienky – a obávam sa, to bude veľký problém, ale ak by náhodou splnilo tie podmienky, tak to neznamená, že dostanú azyl v Európe alebo tu budú žiť. Oni dostanú bezvízový styk na niekoľko mesiacov, na dva – tri mesiace,“ povedal Blaha s tým, že Turci nebudú mať právo tu pracovať, pôjde o bezvízový styk na turistické, obchodné či rodinné účely. Pokiaľ by boli problémy, tak Európska únia bezvízový styk zastaví. Podľa Blahu Slovensko nikdy nebude súhlasiť s bezvízovým stykom, ak Turecko nesplní požadovanú ochranu ľudských práv vrátane ochrany Kurdov. V rámci ochrany hraníc Turecko potrebujeme na to, aby sme mali kam vrátiť utečencov, pripomenul Blaha s tým, že Turecko je jedným zo susedných štátov so Sýriou, nie štáty EÚ.

Ak od niekoho niečo chceme, je celkom logické, že ten má právo niečo očakávať, upozornil v diskusii člen Výboru NR SR pre európske záležitosti Peter Osuský (SaS). Jednou z chorôb Európskej únie však podľa Osuského je, že dohody sú na papieri, ale neplatia. Nie sme schopní obrániť schengenský priestor a Turci nám slúžia na to, aby udržali utečencov. Osuský pripomenul, že prípadný niekoľkomesačný bezvízový styk medzi EÚ a Tureckom vyžaduje splnenie 72 podmienok zo strany Turecka. Ak sa však splnia, nemali by pribúdať ďalšie, čo je dlhoročný problém vo vzťahu k Turecku. Upozornil, že Turecko nie je Európa, je to iná kultúra

Ľuboš Blaha (Smer-SD) si nevie v tejto fáze predstaviť, že by sa Turecko stalo členom EÚ, aj vzhľadom na islamské smerovanie režimu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. „Áno, moslimovia môžu prichádzať na Slovensko, pokiaľ budú rešpektovať naše hodnoty a našu kultúru, nič iné pán premiér nepovedal,“ reagoval Blaha na rozhovor, ktorý nedávno poskytol premiér Robert Fico a okrem iného v ňom povedal, že si neželá na Slovensku ucelenú islamskú komunitu, niekoľko desiatok tisíc moslimov, ktorí si postupne budú presadzovať svoje veci. Podľa Blahu nie je problémom islam ako taký, ale to, že má aj radikálne podoby a nedá sa zaručiť, že islam sa nebude radikalizovať.

Peter Osuský (SaS) tvrdí, že demokratická spoločnosť si musí demokraciu brániť, ale ľudia, čo vyznávajú islam, ak ju neohrozujú, tak nie sú hrozbou. Pripomenul, že v Turecku boli generáli dlhé roky garanciou udržiavania islamizmu a Mustafa Kemal Atatürk urobil s rozvrátenou krajinou zázrak, keď ju otočil k Európe. Pripustil, že v súčasnosti sú v Turecku, ako aj v celom veľkom okolitom regióne, islamizujúce tendencie. Hystériu voči Erdoganovi však odmieta.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #migrácia #migranti