Aj poslanecké zákony pôjdu do pripomienkového konania

Do pripomienkového konania pôjdu aj poslanecké návrhy noviel a zákonov, respektíve návrhy vypracované výbormi Národnej rady SR. Vyplýva to z novely rokovacieho poriadku, ktorú do parlamentu predložili podpredsedovia národnej rady Martin Glváč (Smer-SD) a Andrej Hrnčiar (Sieť), Tibor Bernaťák (SNS) a Gábor Gál (Most-Híd).

28.05.2016 20:44
debata (2)

Predmetom pripomienkového konania majú byť len tie návrhy zákonov, ktoré Národná rada SR posunula do druhého čítania. „Na tento účel sústredí z dôvodu prehľadnosti Kancelária NR SR takéto návrhy zákonov na webovom sídle národnej rady,“ uvádzajú predkladatelia.

Zavádzané pripomienkové konanie je určené pre verejnosť, a to fyzické a právnické osoby bez ohľadu na to, či sú súčasťou podnikateľského alebo mimovládneho sektora. Navrhovatelia zákonov, poslanci alebo výbory, spracujú po ukončení pripomienkového konania vyhodnotenie uplatnených pripomienok. Tento dokument sa následne zverejní na webovom sídle parlamentu. Pripomienky sa spracujú ešte pred začatím rokovania výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený na prerokovanie v druhom čítaní.

Spravodajca potom bude informovať členov príslušného výboru o výsledku pripomienkového konania. „Obsahom tejto informácie bude najmä informovanie o tom, či a v akom počte boli uplatnené pripomienky k návrhu zákona a či bolo vypracované a zverejnené vyhodnotenie pripomienkového konania,“ vysvetľujú Glváč, Hrnčiar, Bernaťák a Gál.

Návrhom sa bude parlament zaoberať na júnovej schôdzi. Ak Národná rada SR návrh schváli, nové pravidlá pripomienkovania nadobudnú účinnosť od 1. októbra 2016.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #zákony