Americká ambasáda ocenila bojovníkov za ľudské práva a proti korupcii

Veľvyslanectvo USA v Bratislave tento týždeň po piatykrát udelilo ocenenia v oblasti ľudských práv. Cenu Ochranca ľudských práv získal riaditeľ EduRoma Vlado Rafael. Cenu za boj proti korupcii si odniesla blogerka a teraz aj poslankyňa NR SR Veronika Remišová.

29.05.2016 10:19
debata (158)

Charge d'Affairs Liam Wasley takisto na recepcii zagratuloval aj Zuzane Števulovej z Ligy za ľudské práva, ktorej v marci International Women of Courage Award odovzdal minister zahraničných vecí USA John Kerry. Táto cena sa udeľuje ženám za výnimočnú odvahu a líderstvo pri obhajovaní ľudských práv, zrovnoprávnenia žien či za prínos k sociálnemu pokroku, pričom sú často vystavené vážnym bezpečnostným rizikám.

Ako pri oceňovaní povedal Wasley, Vlado Rafael získal cenu za jeho snahu poskytnúť rovnaké príležitosti vo vzdelávaní pre všetkých občanov SR, vrátane Rómov, ktorí sa stretávajú s diskrimináciou a segregáciou na slovenských školách. Takisto ocenil pokrok v spolupráci so štátnymi inštitúciami, vďaka čomu sa podarilo spustiť ďalšie projekty. Veronika Remišová získala cenu za jej snahu o zlepšenie transparentnosti a dobrého vládnutia. Ako blogerka pre denník SME publikovala sériu detailných analýz, ktoré za uplynulý rok mimoriadne efektívne upozornili na ekonomickú cenu korupcie, za ktorú platia obyčajní občania. „Pokiaľ ide o jej novú úlohu ako poslankyne parlamentu, sme si istí, že Veronika bude pokračovať v jej silnom odhodlaní pre zodpovedné vládnutie,“ uviedol zástupca americkej ambasády na Slovensku.

Ochrana ľudských práv po celom svete je podľa Wasleyho jednou z priorít americkej vlády. Na zlepšovaní ľudských práv spolupracujú s vládami aj zástupcami mimovládnych organizácií. „My, na americkej ambasáde máme rešpekt a úctu k tomu, ako sa odborníci v oblasti ľudských práv na Slovensku snažia zlepšiť a spopularizovať tému ľudských práv, čo má priamy dopad na životy mnohých. Gratulujem vám k vašej neutíchajúcej snahe a zasvätení pomáhať tým, ktorí to potrebujú,“ povedal Wasley.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #USA #ocenenie #veľvyslanectvo USA