V misiách OSN v súčasnosti pôsobí 161 slovenských vojakov

Pri príležitosti Medzinárodného dňa mierových síl OSN, ktorý si svet dnes pripomína, si slovenský rezort obrany uctil pamiatku šiestich kolegov, ktorí počas plnenia svojich úloh zahynuli a zároveň vzdal hold všetkým, ktorí niekedy nosili bledomodré barety a v rámci misií OSN bojovali za lepší svet.

29.05.2016 11:40 , aktualizované: 12:24
debata (5)

Ako informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR (MO SR) Danka Capáková, príslušníci Ozbrojených síl SR sa celkovo zapojili už do 19 misií medzinárodného krízového manažmentu, ktoré boli pod hlavičkou OSN. V súčasnosti ich pôsobí pod mandátom tejto organizácie 161, a to na Cypre a Golanských výšinách. Prvou misiou OSN, v ktorej pôsobili slovenskí vojaci po vzniku samostatného Slovenska, bola misia UNPROFOR v bývalej Juhoslávii.

Minister obrany Peter Gajdoš v tejto súvislosti zdôraznil, že aktívna účasť Ozbrojených síl SR v operáciách a misiách medzinárodného krízového manažmentu patrí medzi priority zahranično-bezpečnostnej politiky Slovenska.

„Úsilie o pomoc pri riešení krízových situácií za našimi hranicami prispieva v konečnom dôsledku aj k zvyšovaniu bezpečnosti každého občana našej krajiny,“ vyhlásil. Dodal, že rezort obrany pripravil pietnu spomienku za slovenských vojakov padlých v týchto misiách aj na piatok, aby sa na nej mohlo zúčastniť viac zamestnancov, ako by tomu bolo dnes. "Naši bývalí kolegovia – vojaci, ktorí slúžili v misiách OSN, no domov sa už nevrátili, si rozhodne zaslúžia našu spomienku,“ povedal .

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #OSN