Piráta ohrozujúceho záchranku už stíha polícia

Trestne stíhaný za všeobecné ohrozenie je od pondelka komunálny politik KDH Boris Záhumenský (45), ktorý riskantnou jazdou na luxusnom kabriolete značky Mercedes bránil záchranke v plynulej jazde na ceste z Bánoviec nad Bebravou do Trenčína. V prípade preukázania úmyslu mu hrozia najmenej štyri roky väzenia.

30.05.2016 14:38
záhumenský, nehoda, Foto:
Komunálny politik KDH Boris Záhumenský riskantnou jazdou bránil záchranke v plynulej jazde. Jeho jazdu (v strede vozovky) zaznamenala kamera v sanitke.
debata (4)

Posádka sanitky, ktorá v piatok popoludní prevážala ženu v ohrození života do nemocnice v Trenčíne, zo Záhumenského bezohľadnej jazdy nakrútila video. Poskytla ho nielen polícii, ale zaplavilo aj sociálne siete, kde ho okamžite zdieľali tisíce užívateľov.

„Zhotovený videozáznam jazdy bol konzultovaný s prokurátorom Okresnej prokuratúry v Trenčíne. Aj na jeho základe začal poverený príslušník Okresného dopravného inšpektorátu v Trenčíne trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia,“ potvrdila krajská policajná hovorkyňa v Trenčíne Elena Antalová.

Ako doplnila, polícia je už oprávnená odobrať cestnému pirátovi aj vodičský preukaz. Včera popoludní povedala, že tak urobí „v najbližších hodinách“. Polícia teraz zabezpečuje všetky potrebné dôkazné materiály k prípadu, napríklad výsluchy svedkov či odborné vyjadrenie znalca z odboru cestnej dopravy.

„Znalec bude pribratý z dôvodu objektívneho posúdenia skutku. Bude napríklad potrebné zhodnotiť a posúdiť celý priebeh jazdy, vyhodnotiť kolízne situácie, ktoré vodič mercedesu vyvolal, a podobne,“ spresnila hovorkyňa. Podčiarkla, že v tomto štádiu vyšetrovania už nie je možné poskytnúť viac informácií. „Urobíme tak po ukončení celého vyšetrovania,“ uzavrela Antalová.

Záhumenský je živnostník, ako občiansky aktivista sa angažuje v hnutí Pro Life, v marci na MDŽ rozdával partizánskym ženám na námestí kvety. V roku 2014 kandidoval za kresťanských demokratov za mestského poslanca v Partizánskom. Hoci neuspel, stal sa neskôr podpredsedom komisie mesta pre ochranu verejného poriadku. Primátor Jozef Božík sa už v tejto súvislosti vyjadril, že ak nepožiada o uvoľnenie z funkcie sám, navrhne on jeho odvolanie.

Svoju piatkovú jazdu sa Záhumenský snaží obhajovať tvrdením, že chcel vlastne šoférovi sanitky pomôcť „raziť cestu“, keďže ju vraj, napriek zapnutým výstražným majákom, mnohí vodiči, jazdiaci naokolo v hustej premávke, vôbec nerešpektovali.

Záchranné vozidlo malo podľa neho v istom momente v pravom pomalom pruhu zablokované zastaviť. A keď sa s kabrioletom dostal predeň, nadobudol vraj pocit, že sanitka po ňom „vyrazila“. Z toho usúdil, že jej vodič ho žiada o pomoc.

Preto, ako tvrdil ďalej, snažil sa jazdiť asi desať metrov pred ňou, pričom po celý čas trúbil a zapnutými svetlami dával okoloidúcim autám znamenia. Cíti sa ukrivdený, že, hoci „riskoval vlastný život aj automobil, ktorý mal len dva dni“, prišlo k takémuto „nedorozumeniu“. Zároveň však priznal, že sa v danom čase ponáhľal do Trenčína na pracovné stretnutie.

Z videozáznamu je zrejmé, že skôr Záhumenský bránil záchranke v jazde. Od Bánoviec sa na ňu doslova „zavesil“ a asi kilometer pred Trenčínom ju predbehol. Po celý ten čas si počínal ako kaskadér, kľučkoval medzi vozidlami, vytláčal ich, predbiehal sprava, ale aj prechádzal cez plnú čiaru a ohrozoval autá v protismere. Spolujazdec v sanitke tiež potvrdil, že keď jej vodič Záhumenskému oznámil, že jeho konanie zaznamenal na kameru, ten mu vzápätí vulgárne vynadal.

Dopravný konzultant Maroš Palesch označil arogantné správanie kandidáta na poslanca „chrapúnstvom ťažkého kalibru“. „Za to, čo si dovolil, by ho mala do smrti fackovať hanba. Teraz sa len márne chytá slamky, keď sám seba presviedča, že komusi ušľachtilo zachraňoval životy,“ mieni.

Podľa neho politik vážne porušil viacero paragrafov zákona. Nemôže napríklad uspieť s tvrdením, že sanitke robil predvoj. Nemal totiž auto opatrené funkčným majákom, čo sa pri sprievodnom vozidle dôsledne vyžaduje. Nikto ho tiež o sprievod oficiálne nepožiadal a neprešiel ani špeciálnym školením, ktoré by ho oprávňovalo na takúto činnosť.

Takisto, zdôraznil Palesch, zákon striktne zakazuje nasledovať vozidlá s právom prednostnej jazdy s cieľom využiť aj pre seba možnosť zrýchleného presunu. „To, čo onen pán predviedol, je vlastné človeku s nízkym sebavedomím, ktorý si čosi veľmi potrebuje dokázať,“ dokončil Palesch.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vodič #Sanitka