Lipšic: V kauze Five Star Residence by mali blikať všetky kontrolky

Poslanec za OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic upozornil, že v kauze bytového komplexu Five Star Residence nejde o bežný prípad, pri ktorom by niekto nezaplatil daň.

31.05.2016 12:51
debata (37)

„Ale nadmerným odpočtom si zobral peniaze od štátu na súkromný účel. To je taká nehorázna vec, že tam by mali blikať všetky kontrolky, ale zjavne neblikajú,“ konštatoval Lipšic. Kaliňák vie podľa Lipšica klamať omnoho lepšie ako napríklad predseda Siete Radoslav Procházka.

Bytový komplex Five Star Residence stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Bašternák vraj 12 miliónov eur za byty vyplatil v hotovosti. Následne si Bašternákova firma uplatnila nadmerný odpočet DPH, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, uviedol predčasom poslanec za SaS Jozef Rajtár.

Kaliňák obvinenia odmieta, považuje ich za vymyslené, orgány činné v trestnom konaní podľa neho konali štandardne. „Pred štyrmi rokmi to bol analógový svet, svet kešu, svet, keď sa platili veci,“ povedal Kaliňák pre Hospodárske noviny na margo platby 12 miliónov eur v hotovosti.

Poslanec Rajtár upozornil, že ak by Bašternák vyplatil za sedem bytov 12 miliónov eur v hotovosti v desaťlitrových kufríkoch, tak by tých kufríkov bolo 24.

Bašternákove a Kočnerove firmy boli podľa Rajtára takmer neustále v strate. Existuje preto podľa Rajtára podozrenie, že obaja podnikatelia chceli zarobiť na neoprávnených odpočtoch DPH. Všetky vyšetrovania sa podľa poslanca liberálov náhle zastavili.

„Konanie polície a finančnej správy nasvedčuje tomu, že išlo o pôsobenie organizovanej skupiny,“ dodal. Rajtár pripomenul, že firma BL 202 okrem vrátenej DPH v hodnote dva milióny eur za kúpu siedmich bytov zinkasovala v danom roku na vratkách od štátu ďalších šesť miliónov. Spolu by tak musela nakúpiť tovar za 48 miliónov eur. Ak by všetky tieto peniaze preinvestovala v hotovosti, podľa Rajtára by potrebovala vlakovú súpravu.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Robert Kaliňák #odpočet DPH