Súdna rada uzavrela otázku konfliktu záujmov niektorých členov

Členovia Súdnej rady SR, ktorí sú zároveň funkcionármi súdov, nemusia nateraz riešiť otázku, v ktorej z funkcií zostanú. Ústavný súd SR v decembri minulého roka konštatoval, že členstvo v súdnej rade a zároveň zastávanie funkcie na čele súdu je konflikt záujmov.

31.05.2016 15:52
debata (3)

Momentálne v Súdnej rade SR sedí sedem predsedov súdov, a preto sa rada týmto problémom zaoberala. Z právneho hľadiska všetci členovia rady sú jej platnými členmi, rada riešila členstvo funkcionárov z pohľadu etiky. „Súdna rada rozhodla väčšinou hlasov, že nejde o etický problém ani o etický prehrešok,“ zdôraznila predsedníčka rady Jana Bajánková.

Nie všetci členovia rady sa stotožňujú s týmto uznesením. Člen rady Peter Straka chce, aby túto dilemu posúdili disciplinárne senáty. Podá preto predsedníčke rady písomný návrh na začatie disciplinárneho stíhania predsedov súdov, ktorí sú aj členmi rady.

Dušan Čimo upozornil, že ústavný súd svojím rozhodnutím narážal na možné ovplyvňovanie, keďže vedenie súdov menuje a odvoláva minister spravodlivosti. Je to minimálne etický problém a podľa môjho názoru ide aj o problém právny. Sudca má konflikt, v ktorom sa ocitol, odstrániť a rezignovať na jednu z funkcií, myslí si Čimo. Rudolf Čirč upozornil na možné spochybnenie rozhodnutí súdnej rady.

V diskusii si Igor Burger položil otázku, či v tomto konflikte ide skutočne o etiku, alebo o niečo né, napríklad výmenu niektorých členov rady. „Nevidím problém v tom, aby v riadnom termíne ukončili terajší členovia činnosť v rade a všetko, o čom hovoríme, sa týkalo členov do budúcnosti,“ uviedol. Ján Kľučka, jeden z tých, ktorí v rade otvorili túto diskusiu, odmietol obvinenie z nátlaku na výmenu členov rady. „Diskusia o etike je veľmi závažná,“ zdôraznil.

Dvaja z dotknutých členov rady – banskobystrický krajský šéf súdu Milan Ďurica, ako aj bratislavský krajský šéf súdu Ľuboš Sádovský zdôraznili, že nemajú problém vzdať sa funkcií. Ďurica uviedol, že niekoľkokrát čítal nové Zásady sudcovskej etiky a nevie, čo zotrvaním vo funkciách porušuje. Sádovský zdôraznil, že si vyprosuje obviňovanie z potenciálneho porušovania predpisov. "Ja sa necítim ani v zdanlivom konflikte a aj ja som v prvom rade sudcu,“ uviedol v rozprave.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) v marci informovala, že sa plánuje vzniknutou situáciou zaoberať. Zákon rieši zánik jednej funkcie pri nástupe do funkcie v Súdnej rade SR. Terajšiu situáciu nerieši. Pravdepodobne bude potrebné zareagovať novelou, aby právna úprava definitívne vyriešila tento problém, uviedla v marci.

„Je to viac-menej na posúdenie tohto konfliktu záujmov jednotlivými aktérmi, ktorých sa to týka. Myslím si, že by malo byť samozrejmosťou vyriešiť to osobným rozhodnutím,“ zdôraznila vtedy ministerka. Dodala, že súčasná právna úprava jej neumožňuje odvolať predsedu súdu, ak neporuší nejakú povinnosť, a predsedovia súdov v tejto chvíli neporušili žiadnu povinnosť.

Ústavný súd rozhodoval o novele zákona o súdnej rade a zákona o sudcoch, ktorú presadila Žitňanská ako ministerka spravodlivosti vo vláde Ivety Radičovej. Na podnet poslancov za Smer-SD novelu ešte v marci 2012 Ústavný súd SR pozastavil.

V decembri dal Žitňanskej ústavný súd za pravdu, že funkcia člena súdnej rady a funkcia predsedu a podpredsedu súdu je nezlučiteľná. Keďže vedenie súdov menuje a odvoláva minister spravodlivosti, ústavní sudcovia vidia pri ich členstve v rade možný konflikt záujmov. Cez takýchto členov sa vytvára priestor na zasahovanie výkonnej moci do rozhodovania rady.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #konflikt záujmov #Súdna rada