Väzeň z Leopoldova ušiel pri oprave strechy

Z pracoviska mimo väznice v Leopoldove sa včera podarilo utiecť 24-ročnému Ľubomírovi Behanovi, odsúdenému za lúpež. Za mrežami si zatiaľ odpykal rok z takmer deväťročného trestu.

02.06.2016 10:36 , aktualizované: 03.06.2016 09:40
leopoldov, väzenie, väzeň, útek Foto: ,
Hľadaný 24-ročný väzeň Ľubomír Behan.
debata (61)

Ráno krátko po ôsmej hodine zmizol zo strelnice patriacej ústavu, kde spolu s ďalšími odsúdenými opravoval strechu. Podľa informácií Pravdy mužov nestrážili dozorcovia z väznice, boli však pod dohľadom.

Útek postavil na nohy desiatky policajtov so psami. Prehľadávali nielen Leopoldov, ale aj okolité obce a mestá. Behana hľadali v Maduniciach, Drahovciach, Hlohovci či Piešťanoch, odkiaľ pochádza. Zastavovali a kontrolovali aj autá. Zo vzduchu im pomáhal policajný vrtuľník. V niektorých obciach o jeho úteku informovali cez obecný rozhlas a polícia žiadala občanov o pomoc pri pátraní. Muža hľadala aj v jednom z piešťanských baroch, kde sa pred výkonom trestu často zdržiaval. Tam ho však dlho nevideli.

Hľadaný 24-ročný väzeň Ľubomír Behan. Foto: SITA, KR PZ Trnava
Ľubomír Behan Hľadaný 24-ročný väzeň Ľubomír Behan.

Ako uviedol Adrián Baláž, riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže, 24-ročnému mužovi bol uložený trest odňatia slobody v trvaní osem rokov a osem mesiacov so zaradením do ústavu so stredným stupňom stráženia. To znamená, že mohol chodiť pracovať mimo areálu ústavu, ale so strážou. „Muž utiekol počas realizácie prác na oprave strelnice v ústave Leopoldov mimo stráženej časti objektu. Ihneď po tomto zistení boli zo strany ústavu a následne v súčinnosti s príslušníkmi Policajného zboru prijaté opatrenia na jeho vypátranie a zadržanie,“ vysvetlil Baláž.

Neodpovedal však na otázky Pravdy, ako sa podarilo väzňovi z pracoviska ujsť a či tých, ktorí mali väzňov strážiť, čaká trest a aký. Podľa neho sa všetko, čo súvisí s jeho útekom, bude ešte len analyzovať a až potom vyvodia voči zodpovedným sankcie. Odmietol špekulovať, či Behan mal útek pripravený, keďže na oprave objektu strelnice robili väzni už dlhšie. Podľa rozsudku mal Behan sedieť za mrežami do roku 2023.

O situácii bola informovaná aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. „Žiaľ, sú to veci, ktorým sa nedá vždy zabrániť,“ reagovala. Podľa nej bol postup zodpovedných orgánov „úplne v poriadku“.

Polícia nevarovala verejnosť, že by mohol byť muž na úteku nebezpečný, hoci ho odsúdili za zločin lúpeže, čo znamená, že musel prepadnúť buď osobu, alebo nejakú prevádzku so zbraňou a spôsobiť zranenie alebo značnú škodu. Generálne riaditeľstvo väzenskej a justičnej stráže si však myslí, že „vzhľadom na charakter trestnej činnosti nie je možné vylúčiť nebezpečnosť“. Behan je 178 cm vysoký muž štíhlej postavy. Má krátke špinavo blond vlasy a modré oči, po celom tele, na nohách a rukách má výrazné tetovanie. Pri úteku mal na sebe pracovné väzenské oblečenie.

Polícia požiadala verejnosť o spoluprácu. Do našej uzávierky sa jej väzňa nepodarilo vypátrať a chytiť. Ak ho dostanú, hrozí mu trestné stíhanie za prečin marenia výkonu úradného rozhodnutia, kde je sadzba 1 až 5 rokov väzenia. O treste a jeho výške však rozhodne až súd.

Za posledných päť rokov sa pokúsilo z 18 slovenských väzníc utiecť 14 väzňov, podarilo sa to len štyrom. Najviac ich zmizlo v roku 2011, až traja. Vlani sa jeden väzeň pokúsil o útek a jeden sa vzdialil z pracoviska. V súčasnosti je za mrežami 8 740 odsúdených a 1 497 obvinených, ktorí čakajú na rozhodnutie súdu. V ústave v Leopoldove sedí 1 062 odsúdených a 232 obvinených.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #útek #Leopoldov #väzeň