Slota dostal pol roka podmienečne, šesť rokov si za volant nesadne

Ján Slota si za volant nesadne šesť rokov, za nehodu pri ktorej odmietol fúkať, mu Okresný súd v Žiline udelil trest pol roka, a to podmienečne.

06.06.2016 11:34
Ján Slota Foto: ,
Jána Slotu priviedli na vlaňajšie súdne pojednávanie v Žiline policajti.
debata (33)

„Okresnej prokuratúre Žilina bol doručený z Okresného súdu Žilina  trestný rozkaz, ktorým bol Ing. Ján S. uznaný vinným z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.  Súd obvinenému uložil trest odňatia slobody vo výmere 6 mesiacov s podmienečným odkladom na jeden rok a trest zákazu činnosti v trvaní 6 rokov," informoval denník Pravda hovorca žilinskej prokuratúry Milan Cisárik. Trestným rozkazom sa to zrejme neskončí. Prokurátorovi sa výška trestu nepáči. Podľa Cisárika prokurátor podal proti trestnému rozkazu odpor, nakoľko žiada pre bývalého primátora Žiliny a politika prísnejší trest.

Prokurátor Okresnej prokuratúry Žilina obžaloval Slotu z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky v apríli. Expolitik v januári so svojím Porsche narazil do auta idúceho pred ním. To následne narazilo do ďalšieho auta.

Generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi sa v apríli nepozdávalo rozhodnutie Krajského súdu v Žiline, ktorý rozhodol, že Slota bude vyšetrovaný za dopravnú nehodu a jazdu pod vpyvom alkoholu na slobode. Opatreniami prokuratúry zabezpečil urýchlené, ale zákonné skončenie prípravného konania.

Čižnár rozhodnutie súdu rešpektuje, označil ho však na základe informácií o stave dokazovania za „neobjektívne, ba za hraničiace až so svojvôľou“. Krajskému súdu vyčítal, že jeho argumentácia pri zamietnutí sťažnosti prokurátora proti rozhodnutiu o nevzatí obvineného do väzby, bola výlučne účelová a zameraná nie na objektívne posúdenie veci, ale skôr evokovala ďalšiu obhajobu obvineného. „Pre komplexné posúdeniu skutkového stavu veci sú relevantné aj výpovede účastníkov – svedkov dopravnej nehody, pretože dopravná nehoda bola udalosťou na základe, ktorej sa podarilo odhaliť stav organizmu a správanie sa Ing. Jána S. v rozhodnom čase,“ upozornil generálny prokurátor súd. Čižnár zdôraznil, že účinná spravodlivosť je len tá, ktorá nastupuje bezprostredne po spáchaní trestného činu.

Slota sa po dopravnej nehode 20. januára na ceste medzi Lietavskou Lúčkou a Porúbkou, kde narazil do pred ním idúceho motorového vozidla, dal hospitalizovať v žilinskej nemocnici s podozrením na infarkt. Odmietol sa podrobiť dychovej aj krvnej skúške na alkohol a vyhol sa tak superrýchlemu konaniu pred súdom, ktoré musí byť ukončené do 48 hodín. Vyšetrovanie dopravnej nehody pokračuje.

Už pred tromi rokmi v Čadci Slotu zadržala policajná hliadka pre podozrenie, že viedol auto pod vplyvom alkoholu. Fúkať odmietol. V marci 2014 ho Krajský súd v Žilina (po odvolaniach) uznal vinným, a vymeral mu peňažný trest 3-tisíc eur a ročný zákaz viesť motorové vozidlo. V máji toho istého roku mu mali vodičský preukaz vrátiť.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #podmienečný trest #vodičský preukaz #Ján Slota