Spravodlivosť koncesií je opäť na pretrase

Zvyšovanie koncesionárskych poplatkov znovu otvára tému, či je spravodlivo nastavený systém ich platenia. Dnes ich hradí zo svojho vrecka každý, kto je odberateľom elektrickej energie, a je jedno, či televízor, alebo rozhlasový prijímač vlastní. Za služby RTVS sa pritom platí niekoľkokrát. Takúto povinnosť majú fyzické osoby a aj firmy podľa počtu zamestnancov. Navyše čo majú povedať ľudia, ktorí nechytajú alebo majú nekvalitný signál RTVS a sú odkázaní na satelity?

08.06.2016 12:30
rtvs, slovenská televizia, stv, koncesionarske... Foto: ,
RTVS tvrdí, že za viac získaných peňazí chce zvýšiť aj technické parametre vysielania a rozšíriť vlastnú výrobu.
debata (31)

Faktom je, že systém koncesionárskych poplatkov prežije. Súčasná vláda má v programe ich zvyšovanie, ale v koalícii nie je ešte úplná zhoda, kedy a o koľko sa zvýšia. Lídri koalície minulý piatok a aj včera hovorili, čo s poplatkami. Šéf Siete Radoslav Procházka tvrdil, že sú bližšie k riešeniu. Ministerstvo kultúry navrhlo, aby mesačne stúpli zo 4,64 eura na sedem eur. Koaličná SNS to odmietla a žiada, aby RTVS povedala, čo za to občania dostanú.

Minister kultúry Marek Maďarič je prívržencom koncesionárskych poplatkov. Hovorí, že umožňujú RTVS väčšiu mieru nezávislosti ako v prípade, že by bola odkázaná iba na zdroje zo štátneho rozpočtu. Ak by sa zvolil model zrušenia koncesií, tak by RTVS potrebovala vyše 100 miliónov eur.

Materák je za sociálnejší systém

Bývalý riaditeľ Slovenskej televízie Milan Materák si myslí, že verejnoprávny rozhlas a televízia si zaslúžia viac financií ako doteraz. Systém, ako sa platia koncesionárske poplatky, však nepovažuje za dobrý. „Nemyslím si, že ten, kto má ročný zárobok 100-tisíc eur, by mal platiť rovnaký sedemeurový poplatok ako ten, čo má zárobok 6-tisíc eur ročne,“ povedal Materák.

Kedysi sám navrhoval iný spôsob nadviazaný na priame dane. Koncesionárske poplatky by sa platili ako percento či promile zo mzdy zamestnancov, z príjmov firiem a zo ziskov korporácií. „Tak by z toho boli napríklad hneď vylúčení dôchodcovia. Ten, kto zarába viac, by aj platil viac, a ten, čo zarába menej, by platil menej alebo nič, ak by na daňovom priznaní mal nulu. Myslím si, že to by bol sociálnejší a spravodlivejší systém,“ vysvetlil Materák.

Ak by sa tieto poplatky platili podľa výšky príjmu, skôr by sa zohľadnili aj výhrady, ktoré majú aj malí a strední podnikatelia. „Ak by platili zamestnanci podľa výšky príjmov, korporácie zo svojich ziskov, podnikatelia zo svojich príjmov, prejavilo by sa to aj nižšou sumou pri malých firmách,“ dodal Materák.

Kákoš: Doterajší systém je zaiaľ najlepší

Podpredseda Rady RTVS Martin Kákoš považuje terajší systém za zatiaľ najlepší. „Skúšali sa rozličné modely, ani jeden nefungoval. Možno by sa dali vymyslieť aj lepšie a inak upravené modely, ale v tejto chvíli je to podľa mojej mienky jediný, ktorý funguje a do budúcna sa možno zmení,“ povedal Kákoš. Poplatky podľa neho treba zvyšovať, keďže RTVS už dokáže hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom a podľa Kákoša sa výrazne zlepšila programová ponuka. „Koncesionárske poplatky u nás neboli dlho upravované, takže stále patríme k tým, čo ich majú najnižšie v EÚ,“ zdôraznil. Podľa neho ústup od zmiešaného systému financovania verejnoprávneho rozhlasu a televízie a upustenie od platenia koncesionárskych poplatkov by znamenal opäť návrat k štátnej televízii a rozhlasu.

Za viac peňazí chcú tretí kanál a vlastnú tvorbu

Koncesionárske poplatky sa nezvyšovali od roku 2003. Viac financií, ktoré by RTVS mala získať, by však podľa Materáka nemalo ísť na nový tretí kanál. „Mali by skôr ponúknuť vyššiu kvalitu programov vo všetkých oblastiach. Do tretieho kanálu by som neinvestoval, radšej by som sa staral o to, aby bol lepší program na Jednotke a Dvojke,“ uviedol s tým, že športový kanál je v každom prípade jeden z najdrahších. Naopak, Kákoš si vie predstaviť, že televízia bude investovať do tretieho kanála „Je najvyšší čas,“ poznamenal napriek tomu, že s predchádzajúcim pokusom neboli dobré skúsenosti. Kákoš to pripisuje tomu, že nebol dobre pripravený. Ak by vznikol tretí športový okruh, podľa neho by sa uvoľnil priestor na viac dokumentov a detských programov. „Šport zasahuje do štruktúry Jednotky a Dvojky. Keď sú významné športové podujatia, oslabuje možnosť ponúkať na Dvojke iný typ programov,“ argumentoval Kákoš.

RTVS tvrdí, že za viac získaných peňazí okrem zvýšenia technických parametrov vysielania vrátane HD rozšíri vlastnú výrobu, pôvodnú a detskú tvorbu, kinematografiu a regionálne vysielanie v rozhlase. „Prirodzene to bude aj tretí vysielací okruh v televíznom vysielaní. Zdôrazňujeme, že tretí kanál nebude typický športový,“ uviedla včera hovorkyňa RTVS Dominika Šulková. Podľa nej pôjde o plnoformátový kanál so zastúpením športu, spravodajstva, ale aj ostatných formátov vrátane prevzatých a akvizičných programov.

Maďarič: Rozpory o koncesiách by sa mohli vyriešiť na Koaličnej rade

Rozpory medzi stranami vládnej koalície o zvyšovaní koncesionárskych poplatkov by sa podľa ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) mohli vyriešiť na pondelkovej Koaličnej rade. „Všetko ostatné bude povedané po nej,“ uviedol minister kultúry. Šéf rezortu nechce spájať vedenie RTVS s témou zvyšovania koncesií a myslí si tiež, že politici by nemali ovplyvňovať spravodajstvo. Maďarič novinárom nevedel povedať, či bude môcť verejnoprávna rádiotelevízia počítať s vyššími príjmami z úhrad za vysielanie od januára budúceho roka. O tejto téme sa bude hovoriť.

Situáciu okolo plánovaného zvyšovania koncesií by Maďarič nenazval koaličnou krízou, ale „praktickým problémom, ktorý sa možno nemedializoval šťastne, ale je tu záujem to vyriešiť a je tu aj pochopenie, že je to aj súčasťou programového vyhlásenia vlády“. Zopakoval, že podľa vývoja situácie zváži ďalšie kroky. „Vidíte, keď sa Koaličná rada ide týmto problémom zaoberať aj za mojej účasti, asi tu je záujem to vyriešiť“, doplnil.

S predsedom SNS Andrejom Dankom o téme ešte nehovoril a nevie, aký bude postoj Slovenskej národnej strany (SNS) na rokovaniach. K požiadavkám SNS, ako je napríklad zmena názvu RTVS sa Maďarič nechcel pred pondelkovou Koaličnou radou vyjadrovať.

SNS bude o téme rokovať

V reakcii na vyhlásenia Maďariča SNS uviedla, že bude o situácii rokovať vo vnútri strany a potom aj s koaličnými partnermi. Národniari deklarovali, že aj pre nich platí záväznosť programového vyhlásenia vlády. Podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára všetci si musia uvedomiť, že čo je v programovom vyhlásení vlády, je záväzné. Bugár upozornil, že ak by si koaliční partneri hneď na začiatku vyberali, čo sa bude plniť a čo nie, išlo by o koniec koalície. Pre stranu Sieť je dôležité plnenie programových záväzkov vlády, vrátane optimalizácie financovania RTVS. Preto budú trvať na plnení všetkých záväzkov vyplývajúcich z programového vyhlásenia vlády.

Zdroj: SITA

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Marek Maďarič #Ministerstvo kultúry #koncesionárske poplatky