Vo vládnych stranách sa už hovorí o možných nástupcoch Kaliňáka

Otázka, či minister vnútra Robert Kaliňák odstúpi, sa v koalícii mení na otázku, kedy odíde z funkcie. Podľa viacerých politikov vládnej koalície oslovených agentúrou SITA je postavenie Kaliňáka vo vláde neudržateľné.

15.06.2016 11:39 , aktualizované: 16:58
kaliňák, robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (162)

Podľa informácií Kaliňákovo odstúpenie prichádza do úvahy po tom, čo Špeciálna prokuratúra vyšetrí možné podozrenia zo spáchania trestných činov zo strany ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra dopravy a financií Jána Počiatka po medializovaných informáciách, na čo vydal pokyn špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Odchod Kaliňáka tiež brzdí možný Brexit. Po Brexite a v čase slovenského predsedníctva v únii, by mal rokovania viesť skúsený minister.

V kuloároch sa však už začalo špekulovať o možných nástupcoch Kaliňáka. Najintenzívnejšie sa v Smere spomína meno súčasnej štátnej tajomníčky ministerstva vnútra Denisy Sakovej, ktorá štyri roky pôsobila ako vedúca služobného úradu na tomto rezorte. Saková je blízka Kaliňákovi. Za prvej Ficovej vlády bola u Kaliňáka šéfkou sekcie informatiky a bezpečnosti. Medzi kandidátmi sa objavuje aj meno policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Neviem, komu mám veriť, priznáva Lajčák na margo podozrení okolo Kaliňáka

K podozreniam, ktoré sa objavili v kauze Bašternák v súvislosti s Kaliňákom, sa pred rokovaním vlády vyjadril aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Kauzu sleduje podľa vlastných slov iba jedným okom a zatiaľ sa o tom s Kaliňákom nerozprával.

„Chcem veriť, že Slovensko je právny štát, to znamená, že tu fungujú súdy, prokuratúra a že by sme nemali odsudzovať ľudí na základe toho, že sa niekto tak rozhodol. Ak bude dokázané, že sa porušil zákon, tak samozrejme, musia byť z toho vyvodené dôsledky,“ povedal Lajčák. Myslí si, že sa okolo toho vytvorila obrovská hystéria, v ktorej je už ťažké vyznať sa v tom, čo je a čo nie je pravda.

„Je v tom veľa emócií, je v tom veľa subjektivizmu, objektívne na to nemám názor, lebo neviem, komu mám veriť,“ uzavrel Lajčák.

Drucker: Ide o tému číslo jeden, radil sa s manželkou

Minister zdravotníctva Tomáša Druckera (nom. Smeru) uviedol, že zatiaľ túto kauzu registroval len z médií a priznal, že si ju necháva vysvetliť od svojho komunikačného odboru. Ak bude mať príležitosť, bude sa na to pýtať priamo Kaliňáka.

Podľa Druckera je kauza „úplne inak prezentovaná opozíciou a úplne inak pánom ministrom“. „Myslím si, že je potrebné, aby sa všetky takéto veci vydiskutovali, nechať ten priestor aby sa buď obhájili, alebo potvrdili,“ dodal šéf rezortu zdravotníctva. Priznal ale, že vníma, že ide o tému číslo jeden.

„Nepríjemné na tom je to, že raz sa vytvorí nejaký obraz, a ja ho nechcem teraz obhajovať, ale poznám to na sebe, potom sa už ťažko ten obraz napráva. Akokoľvek je to téma číslo jeden, treba, aby to bolo úplne jasne vyargumentova­né,“ dodal.

Drucker tvrdí, že podľa informácií z médií mu to príde tak, akoby boli dve – tri veci spájané dokopy. „Pýtal som sa na to svojej manželky, čo si ona o tom myslí, ona mi hovorí, že tomu vôbec nerozumie a že je to nejaké divné,“ vyhlásil minister.

Na otázku, či sa o kauze rozprával s Kaliňákom, priznal, že zatiaľ nie, ale keď bude priestor, určite sa na to Kaliňáka opýta. „Je veľmi dôležité, aby sa tieto veci vykomunikovali. Je veľmi nepríjemné, keď je na kohokoľvek vrhaný tieň podozrenia a ten chce mať takisto priestor sa očistiť,“ uzavrel Drucker.

Žitňanská: Už ide o dôveru v inštitúcie štátu, to je vážna téma

Ministri koaličného Mostu-Híd Lucia Žitňanská a László Szólymos sa v súvislosti so situáciou okolo ministra vnútra Roberta Kaliňáka zhodli na tom, že nejde o to, či minister vnútra presvedčil partnerov na pondelkovej koaličnej rade.

V hre je podľa nich otázka dôvery občanov v inštitúcie tohto štátu vrátane polície a ministerstva vnútra. A toto je podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej vážna téma.

Minister Szólymos verí, že polícia dokáže nezávisle vyšetriť vlastného ministra. Dodal, že verí týmto inštitúciám, kde robia podľa neho slušní ľudia. „Ak by sme ich začali spochybňovať, bolo by to veľmi nebezpečné,“ zdôraznil.

Minister zároveň priznal, že nevie, čo je pravda a čo nie, lebo každú chvíľu sa vynárajú nové veci. Na otázku, či Kaliňák bude sedieť v kresle šéfa rezortu vnútra aj na budúci týždeň, odpovedal: „Na to sa ma nepýtajte.“

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Miroslav Lajčák #Lucia Žitňanská #László Solymos #Tomáš Drucker #kauza Bašternák