Žitný: Nezávislosť polície sa mala posilniť už dávno

Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného by sa mal prijať model platný pre celú štátnu správu nielen pre políciu a odpolitizovať ju. Policajnú inšpekciu by úplne oddelil od rezortu vnútra a minister vnútra by nemal mať podľa analytika dosah na policajného prezidenta.

21.06.2016 12:00
debata (13)

Ako vnímate diskusie, že treba posilniť nezávislosť polície, policajnej inšpekcie, prokuratúry v súvislosti s kauzou podnikateľa Bašternáka, podozrivého z daňových podvodov?
Nedával by som to do súvislosti s kauzou Bašternák. Už sa to malo generálne udiať dávno. Potom je polícia ako prvý stupeň v trestnom konaní závislá od politického riadenia. To sú slávne paragrafy v zákone o štátnej službe, kde sa hovorí, že funkcionár polície je odvolateľný kedykoľvek bez udania dôvodu. Ide o najkorupčnejší paragraf v zákone o štátnej službe príslušníkov policajného zboru, lebo každý jeden funkcionár a jeho nadriadení nikdy nepôjdu proti tomu, kto je nad nimi na najvyššom poschodí.

Je riešením, že sa zmení spôsob výberu a menovania policajného prezidenta, viceprezidentov polície a šéfa policajnej inšpekcie?
Policajnú inšpekciu by som úplne oddelil, pretože ak je podriadená ministrovi, tak samozrejme, že nemá záujem, aby sa v jeho vlastnom hniezde kydalo, že tam má neporiadok. V Českej republike pred pár rokmi takýto krok urobili, inšpekcia je samostatná. Teraz je tam škandál a budú kričať, že ju treba zrušiť. Chce to však čas, pretože inšpekcia potrebuje iný typ ľudí. Tým, že začínali na zelenej lúke, nemali k dispozícii kvalifikovaný personál, tak tam nabrali policajtov. Tým pádom existujú aj staré väzby a animozity, inšpekcia nie je postavená z nových ľudí, ktorí sú inak vzdelaní a pripravovaní ako policajti.

Právo vyšetrovať, obžalovať je v rukách orgánov činných v trestnom konaní. Vyšetrovateľ koná samostatne, dohľad nad vyšetrovaním má prokurátor. Prečo sa objavujú obavy, že niektoré kauzy môžu byť politicky ovplyvňované?
Lebo to platí len na papieri. Žiadny vyšetrovateľ nie je nezávislý, pretože ak má minister dosah na policajného prezidenta a môže ho odvolať kedykoľvek a ak môže byť odvolaný ktorýkoľvek funkcionár, ktorý je nad vyšetrovateľom, tým pádom sú závislí od kariérneho rastu a pod.

Čo to bude znamenať, keď nebude mať minister vnútra dosah na to, kto bude vo vedení polície?
Mal by sa prijať generálny model, ktorý by sa mal presadiť v celej štátnej správe, nielen v polícii a odpolitizovať ju. Minister vnútra nemá mať čo dosah na policajného prezidenta. Policajný prezident je autorita nad policajným telesom, ktoré je odborným a nie politickým telesom. Samozrejme, musí tam byť nejaký súlad a nemôže prísť minister vnútra, kde policajný prezident bude jeho úhlavným nepriateľom.

Vo vládnom programe sa hovorí o tom, že sa posilnia právomoci parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť pri dohľade nad dodržiavaním zákonnosti postupov príslušníkov ozbrojených zborov. Nebude to práve priestor na politizáciu kriminálnych prípadov?
Zo slovenskej ústavy vyplýva, že parlament nemá vyšetrovacie právomoci. Nemôže tak vykonávať žiadnu činnosť, ktorá by čo len v náznakoch bola vyšetrovacia. Tá pripadá len orgánom činným v trestnom konaní a tie sa riadia Trestným poriadkom. Najprv by teda museli zmeniť ústavu, čoho by som sa desil. Sieť mala jediná v programe urobiť striktný krok v celej štátnej službe a odpolitizovať ju.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #ministerstvo vnútra #štátna správa #Milan Žitný