Chlapček zomrel na suché utopenie

Príčinou smrti štvorročného chlapčeka na termálnom kúpalisku Vadaš v Štúrove malo byť podľa informácií Pravdy náhle reflexné utopenie, nazývané tiež suché utopenie. Pre tragédiu posilnia v areáli tím záchranárov a ich pomocníkov. I keď už teraz ich vraj majú viac, ako prikazuje zákon.

21.06.2016 13:00
debata (30)

Chlapec sa v sobotu hral s otcom vo vode, keď sa zrazu začal cítiť zle. Otec ho preto zobral k záchranárom, kde neskôr upadol do bezvedomia. „Podľa mojich informácií sa niekoľkokrát prebral a znovu stratil vedomie, a to aj po príchode rýchlej zdravotnej pomoci,“ povedal pre Pravdu konateľ spoločnosti Vadaš Endre Hogenbuch. Chlapčeka oživovali asi dve hodiny, ale neúspešne.

Dvojica bola v zážitkovom bazéne Hviezda s hĺbkou vody 90 až 130 centimetrov. Otec vyhadzoval Viktora vo vzduchu tak, že ho nechal padnúť do vody, odkiaľ ho hneď vytiahol. Chlapček sa pri tom zrejme napil vody.

To dokazujú aj predbežné výsledky pitvy, ktoré hovoria o tom, že chlapček zomrel na takzvané suché utopenie. Po tom, čo sa voda dostane do hrtana, človek dostáva kŕče, ktoré vedú k ťažkostiam s dýchaním a môžu viesť až k uduseniu.

Na bezpečnosť pri bazénoch podľa Hogenbucha dohliada viac ľudí, ako prikazuje zákon. „V našom prípade by stačilo sedem záchranárov, ale my sme ich mali v tom čase deväť. Potom tu bolo asi ďalších desať pomocníkov, ktorí dozorujú bazény, tí však už nemajú záchranársky kurz,“ vysvetlil konateľ spoločnosti. V čase nešťastia sa pri bazéne Hviezda nachádzali dvaja záchranári. Štandardne tam býva jeden záchranár a jeden pomocník.

„Dvaja záchranári musia byť podľa zákona pri plaveckom bazéne s dĺžkou nad 25 metrov. Pri ostatných stačí jeden záchranár na dva bazény, a to je aj prípad Hviezdy,“ hovorí Hogenbuch. Detské bazény podľa neho zákon nerieši, no vo Vadaši naň dozerajú dvaja záchranári. Aj napriek tomu bude kúpalisko po sobotňajšej tragédii svoj tím posilňovať zrejme o pomocníka.

„Naši ľudia zachránia každý rok niekoľko životov, teraz sa to, žiaľ, nepodarilo,“ dodal Hogenbuch. Vo Vadaši majú aj stálu zdravotnú službu. Zabezpečuje ju lekár alebo zdravotná sestra, tá slúžila v deň nehody.

Pri vstupe má bazén Hviezda hĺbku 90 centimetrov, v strede sa zväčší na 130 centimetrov. So štvorročným dieťaťom by tam podľa konateľa nemali chodiť, ale je to na zvážení každého rodiča.

Podľa Mareka Marcinčina, vedúceho školiaceho strediska vodnej záchrannej služby Slovenského Červeného kríža v Liptovskom Mikuláši, je zákonom stanovený počet záchranárov na bazény dostatočný. „Zhodou okolností som bol vo Vadaši minulý týždeň a majú to tam na slušnej úrovni.“ Podotkol, že za dieťa je na kúpalisku v prvom rade zodpovedný rodič, čo býva uvedené aj v prevádzkovom poriadku. Polícia začala vo veci trestné stíhanie pre usmrtenie.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Štúrovo #kúpalisko #utopenie