Procházka tají, či chce byť predsedom Siete

Prežije vzburu vlastných poslancov alebo sa sám rozhodne odísť z čela Siete? Radoslav Procházka zatiaľ tají plány o svojej budúcnosti. Nechce povedať, či sa bude opätovne uchádzať o kreslo predsedu strany.

22.06.2016 07:00
Radoslav Procházka, sieť, Foto: ,
Radoslav Procházka zatiaľ nechce povedať, či sa bude opätovne uchádzať o kreslo predsedu Siete.
debata (16)

Aj keď mu minulý týždeň vyslovilo nedôveru päť poslancov Siete, podržať ho môžu členovia v regiónoch. Už dnes alebo zajtra by malo predsedníctvo strany rozhodnúť, či sa snem ešte teraz zíde mimoriadne, kde sa zvolí nové vedenie.

Podľa sociológa Pavla Haulíka ďalší vývoj v Sieti závisí od toho, akú pozíciu má Procházka medzi straníkmi v regiónoch.

„Ak by sme vychádzali len z toho, čo sa deje medzi poslancami, tak by sa spoľahlivo dalo odhadnúť, že Procházka zrejme bude musieť prepustiť predsednícke miesto niekomu inému, ale či to bude platiť aj pre členov a ako sa prejavia na sneme, si netrúfam povedať,“ uviedol sociológ.

Podľa neho to zatiaľ vyzerá tak, že súčasný predseda situáciu s veľkou pravdepodobnosťou neustojí, ale nedá sa vylúčiť, že svoj post opustí sám.

Sieť zažila po voľbách prebudenie do ťažkého rána. Pred marcovými voľbami mala ešte preferencie, ktoré jej prisudzovali miesto lídra medzi pravicovými stranami, napokon však získala len 5,6 percenta hlasov a tesne prešla do parlamentu.

Keď sa pravici nepodarilo nájsť väčšinu v parlamente, Sieť sa rozhodla pre vládnu koalíciu so Smerom, SNS a Mostom-Híd. Výmena predsedu koaličnej strany len niečo vyše tri mesiace po voľbách by však bola unikátna.

Pätica nespokojných poslancov mieni navrhnúť na miesto predsedu poslankyňu Katarínu Cséfalvayovú. „Zatiaľ to nemôžem potvrdiť ani vylúčiť,“ povedala v utorok Cséfalvayová. Samotný Procházka sa nechce vyjadrovať k dianiu v Sieti. Po hovorkyni v utorok Pravde odkázal, že Sieť nebude túto tému živiť a že rešpektuje dohodu, že situácia sa vyrieši na sneme.

Sociológ Haulík hovorí, že ak v Sieti vymenia predsedu v tomto štádiu, tak by to bol signál, že strana skončí. „Môže skončiť aj so súčasným predsedom, ale napriek všetkému bol tento stranícky projekt postavený na Procházkovi. Či bude mať pokračovanie, je otvorené práve preto, že sa nedá odhadnúť, či podobné názory ako poslanci za Sieť majú aj členovia,“ dodal Haulík.

Poslanec Andrej Hrnčiar nepovedal, či sa poslanci opierajú aj o postoje členskej základne. „Stojíme si za svojím vyhlásením a budeme to riešiť len na vnútrostraníckej pôde,“ poznamenal v utorok Hrnčiar.

Minulý týždeň v piatok Hrnčiar spoločne s poslancami Siete Eduardom Adamčíkom, Martinom Fedorom, Igorom Janckulíkom a Katarínou Cséfalvayovou vyslovili predsedovi Siete nedôveru. Vyhlásili, že strana s ním nemá perspektívu.

Reagovali tak na rozhodnutie Procházku, ktorý odvolal z funkcie prvého podpredsedu Hrnčiara s odôvodnením, že s predstaviteľmi koaličných strán sa dohováral o spolupráci poza jeho chrbát. Rovnako odvolal z pozície člena predsedníctva strany poslanca Fedora.

Hrnčiar mal však iné vysvetlenie. Podľa neho mu mal predseda Siete ponúknuť, že ak sa vzdá funkcie podpredsedu parlamentu, Hrnčiarovi ľudia si môžu obsadiť nejaké posty na ministerstve dopravy.

Poslankyňa Alena Bašistová sa ako jediná nepridala k Hrnčiarovej skupine. Bašistová v utorok Pravde povedala, že v Sieti je dlhodobejší problém v komunikácii. „Som za to, aby sa nevytvárali tábory v rámci Siete, ale aby prebehli demokratickým spôsobom nové voľby a aby z nich vzišlo nové vedenie Siete,“ uviedla.

Sieť má v parlamente celkovo 7 poslancov. Všetci naďalej hovoria, že na ich vzťahu ku koalícii sa nič nezmenilo a budú ju ďalej podporovať. V parlamentných voľbách strana získala celkovo 10 poslaneckých mandátov. Traja poslanci stranu opustili pre nesúhlas s vytvorením vládnej koalície so Smerom.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Sieť