Baroková záhrada na Bratislavskom hrade je už otvorená

Priestory voňajúce novotou a zároveň dýchajúce históriou. Rekonštrukcia Bratislavského hradu a jeho okolia finišuje a návštevníci už môžu zavítať aj do barokovej záhrady so stromami, záhonmi, fontánou a sochami.

23.06.2016 18:00
baroková záhrada, bratislavský hrad Foto: ,
Okrem interiéru sa vynovilo aj okolie hradu, najmä baroková záhrada.
debata (19)

Vynovený Bratislavský hrad bude v najbližších mesiacoch slúžiť aj na udalosti spojené s našim predsedníctvom v Rade Európskej únie.

V reprezentačných priestoroch paláca, rovnako ako aj všade inde sa architekti museli pridŕžať historických predlôh. „Nábytok je úplne nový, ale vyrobený podľa originálov, ktoré sa nachádzajú vo viedenskom Schönbrunne, na zámku rodiny Esterházy v Maďarsku a v depozitári Bundesmobilien­verwaltung (Spolková správa mobiliáru – pozn. red.) vo Viedni. Originálne kusy sa skenovali, urobili sa trojrozmerné modely, ktoré sa v Bratislave upravili na dnešné pomery napríklad výškové a šírkové. Potom sa vyrobil prototyp a podľa neho už nábytok ktorý sa povrchovo upravil a pozlacoval,“ vysvetlil historik Štefan Holčík.

Robotníci a reštaurátori ešte stále pracujú na obnove Zimnej jazdiarne. „Je to rekonštrukcia pôvodného tereziánskeho objektu, ktorý zanikol po požiari v roku 1811, ktorý vznikol práve tu a šíril sa chodbou ďalej do paláca. Rekonštrukciu robíme na základe podkladov od pamiatkárov a výskumníkov. Dostali sme relatívne presné podklady, ako pôvodná jazdiareň vyzerala, boli z nej zachované aj nejaké časti murív,“ konštatoval architekt Ivan Masár.

Okrem interiéru sa vynovilo aj okolie hradu, najmä baroková záhrada. Spoločné dielo historici, architekti a záhradníci vytvárali opäť podľa pôvodných nákresov. „Takže línie, osy stromov a živé ploty sú takmer na centimeter presne nastavené tak, ako boli v histórii. Je tu vysadených 122 strieborných líp, asi 6000 krušpánov v živých plotoch a asi 1 500 letničiek,“ spresnila krajinná architektka Eva Wernerová. Pod záhradou sa nachádzajú tiež kritizované garáže s 222 parkovacími miestami.

Oprava stála približne 23 miliónov eur, k tomu treba pripočítať ešte sumu potrebnú na projekt sprístupnenia rímsko-keltských nálezov. „Cena bude výsledkom verejného obstarávania. Predpokladaná hodnota verejnej zákazky bola na úrovni 2,5 milióna eur,“ povedal Guspan. Ako ďalej uviedol, všetky práce by mali byť ukončené do šiestich až siedmych týždňov. „Tak ako sme deklarovali, od prvého septembra bude celý komplex funkčný a k dispozícii,“ doplnil Guspan.

Vynovilo sa aj okolie hradu, najmä baroková...
Vynovená baroková záhrada.
+9Baroková záhrada na Bratislavskom hrade.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bratislavský hrad #Barokova záhrada