Vodiča autobusu si v Srbsku ešte nechajú

Vodič autobusu s 30 slovenskými a českými cestujúcimi, ktorý havaroval v utorok nadránom pri návrate z gréckeho ostrova Korfu, zostáva zadržaný v Srbsku.

23.06.2016 19:30
vládny špeciál, havária v Srbsku, havária... Foto: ,
Vládny špeciál priviezol cestujúcich z havarovaného autobusu v utorok večer.
debata (1)

Sudca mu dobu za mrežami predĺžil o 30 dní. Za šoférom už mieri právna pomoc. Cestovná kancelária Aeolus, ktorej autobus patrí, odmieta tvrdenia českých turistov, že keď vozidlo po nich prišlo, nebolo v poriadku.

Autobus bol asi v polovici trasy, keď na diaľnici Niš-Belehrad zišiel z cesty a prevrátil sa na bok. Stalo sa to niekoľko kilometrov od macedónsko-srbskej hranice blízko dediny Bobovište na srbskom území. Pod vozidlom zahynuli piati turisti, dve ženy a jeden muž zo Slovenska a dve Češky.

Vodič bol po nehode dva dni v cele predbežného zadržania. „Podľa mojich informácií mu sudca vo štvrtok predĺžil dobu zadržania o ďalších 30 dní. Išiel za ním policajný pridelenec a pracovníci konzulárneho úradu aj s právnikom, aby mu poskytli právnu pomoc,“ povedal pre Pravdu hovorca ministra vnútra Ivan Netík.

Ak by sa havária stala na Slovensku, postup by bol podľa neho rovnaký. „Aj v prípade nehody autobusu s trnavskými gymnazistami pri Piešťanoch, ktorá sa stala v júni 2014, bol vodič zadržaný asi desať dní, kým sa urobili základné úkony spojené s nehodou,“ dodal Netík. Najnovšie sa objavili informácie o stave autobusu, ktorý prišiel po dovolenkujúcich turistov. „Pred nástupom sme sa dozvedeli, že autobus mal haváriu už cestou do Grécka,“ uviedol pre český server iDnes.cz Petr Čermák, ktorý tragédiu prežil spolu s ďalšími 25 cestujúcimi.

Na otázku, aká bola cesta, šoféri podľa neho odpovedali, že hrozná. Spomenuli zápchy a zrážku s jeleňom. „Bočná strana autobusu bola vpredu rozbitá a pozlepovaná, došlo mi to zvláštne. Vraj to nikam nehlásili a pokračovali ďalej,“ opísal Čermák.

Cestovná kancelária Aeolus tieto tvrdenia odmieta. „Technický stav vozidla bol v poriadku. Aj srbská polícia to vyhodnotila tak, že príčinou havárie nebol zlý technický stav autobusu,“ povedala zástupkyňa cestovky Viera Ložeková. Potvrdila však, že autobus vyrážal zo Slovenska s prelepenými dierkami na strane vodiča, za ktorými sa nachádza akumulátor. „K poškodeniu úchytov krytu došlo koncom mája v Paríži. Nahlásili sme to poisťovni ako bežnú poistnú udalosť, ktorá je riadne zdokumentovaná a zaevidovaná. Poškodený kryt bol zabezpečený aj preventívne proti prípadnej strate. Nemalo to žiadny vplyv na prevádzku či bezpečnosť vozidla,“ uviedol v stanovisku majiteľ Aeolusu Adonis Iliopoulos. V servise zatiaľ čakali na dodanie nového krytu.

Podľa prezidenta Zväzu autobusovej dopravy Petra Sádovského sa dočasné provizórne riešenia môžu vyskytnúť. „Ak išlo len o to, aby bol kryt dobre upevnený vo svojej polohe, tak by to nemalo byť príčinou žiadneho zlyhania. Neviem, čo by sa muselo stať s akumulátorom, aby bol príčinou nehody,“ dodal.

Kolíziu vozidla so zvieraťom Ložeková vylúčila, ako aj to, že by ju ich vodiči nenahlásili a pokračovali ďalej v ceste. V prípade nehody by to šoféri museli podľa nej nahlásiť dispečerovi a zavolať políciu, ktorá by urobila zápis.

„Ten slúži ako dôkaz, že vodič nespôsobil v inej krajine nehodu a z miesta neušiel. Ak si totiž na hranici všimnú, že je vozidlo poškodené, tak sa vodič musí týmto dokladom preukázať. Cez hranicu ho inak nepustia,“ povedala Ložeková s tým, že by začali zisťovať, či sa v ich krajine stala dopravná nehoda, odkiaľ vodič ušiel.

Väčšina dovolenkárov z havarovaného autobusu je už doma. Ešte v utorok neskoro večer ich na bratislavské letisko priviezol vládny špeciál. Jeden z nich skončil v bratislavskej nemocnici, dve Slovenky zostali hospitalizované v Srbsku. Ich stav nedovoľoval prevoz, lietadlo sa po nich malo vrátiť do konca tohto týždňa. Termín sa však posunul a zatiaľ je let na Balkán odsunutý na pondelok.

Príčina nehody je stále predmetom vyšetrovania. Minister vnútra Robert Kaliňák po prílete povedal, že na ceste nebola prekážka a po policajnej prehliadke vozidla sa zatiaľ nezistila ani porucha autobusu. „Ľudský faktor je v tomto prípade asi najrozhodujúcejší,“ konštatoval.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #autobus #Srbsko