Dovolenkárov počasie poteší

Horúco i vodná sprcha. Počasie prinesie v nasledujúcich dňoch všehochuť. Na niektorých miestach môžu teploty vystúpiť aj nad 35 stupňov Celzia.

25.06.2016 07:00
debata (1)

Bratislavčania už majú za sebou aj prvú tropickú noc. Zo štvrtka na piatok namerali na bratislavskej Kolibe 20,9 stupňa.

Počas tohto víkendu bude na Slovensku vrcholiť prílev teplého až horúceho vzduchu z juhu až z juhozápadu. „V Moldave nad Bodvou už vo štvrtok namerali 35 stupňov Celzia. Je predpoklad, že podobné či dokonca vyššie teploty zaznamenáme na niektorých miestach aj v sobotu,“ hovorí klimatológ Pavol Faško.

Pred vysokými teplotami vystríhali slovenskí meteorológovia už v piatok. Pre južné Slovensko vydali v čase od 12. h do 17. h výstrahu druhého stupňa, pre severnejšie okresy prvého stupňa. Dnes sa upozornenie rozšírilo aj pre Žilinský kraj.

S víkendom príde aj dážď. „Od západu by sa k nám mal priblížiť poveternostný front a v jeho okolí by sa mali objaviť búrky,“ opisuje Faško. Najskôr sa začnú objavovať zrejme na západnom Slovensku, pretože front bude postupovať od západu. Lejak sa môže spustiť už v sobotu popoludní. „Neskôr, v nedeľu a pondelok, sa môže rozšíriť aj na ďalšie územie.“

Príde aj ochladenie, nebude to však dramatické. „V prvých dňoch budúceho týždňa síce klesne teplota vzduchu pod 30 stupňov Celzia, ale nie veľmi hlboko. V pondelok a utorok sa bude pohybovať okolo 27 až 28 stupňov,“ dopĺňa Faško. V polovici budúceho týždňa by už mala teplota opäť dosiahnuť tropické hodnoty. Potešiť to však môže tú časť ľudí, ktorí si na toto obdobie naplánovali dovolenky.

V úvode týždňa Pravda upozornila na to, že s južným prúdením sa do našej oblasti dostáva aj vzduchová hmota, ktorá je chudobnejšia na ozón. Znamená to, že ochrana pred slnkom je slabšia ako zvyčajne.

Spolu s malou oblačnosťou a ešte k tomu v období letného slnovratu, keď na zemský povrch dopadá najviac slnečného žiarenia, ide o nepriaznivú kombináciu. Meteorológovia sledujú hodnotu UV žiarenia, ktoré spôsobuje spálenie pokožky. Čím je hodnota vyššia, tým je pobyt na slnku nebezpečnejší.

Českí odborníci avizovali, že hodnota celkového ozónu bude v týchto dňoch na úrovni 15 až 20 percent pod dlhodobým priemerom. „Hodnoty, ktoré sme namerali od stredy, sa pohybujú v rozsahu 16 až 17 percent pod normálom. Malo by to pretrvať do soboty,“ povedala meteorologička Anna Pribullová.

Vo štvrtok boli hodnoty UV indexu v porovnaní s predchádzajúcim dňom (8 – 8,4) o niečo nižšie (7,6 – 8,4). „Je to kvôli zvýšenej koncentrácii aerosólu, ktorý UV žiarenie pri prechode cez atmosféru zoslabuje,“ vysvetlila Pribullová.

Ako bude

Sobota - malá, popoludní miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky, denná teplota: 31 až 36 stupňov Celzia, nočná teplota: 22 až 18 stupňov Celzia
Nedeľa - spočiatku malá, postupne zväčšená oblačnosť, denná teplota: 25 až 30 stupňov, nočná teplota: 22 až 18 stupňov
Pondelok - oblačno, na viacerých miestach dážď, miestami aj búrky, denná teplota: 22 až 27 stupňov, nočná teplota: 20 až 15 stupňov Utorok - prevažne polooblačno a ojedinele prehánky, denná teplota: 25 až 29 stupňov, nočná teplota: 18 až 13 stupňov Streda - jasno až polooblačno, denná teplota: 24 až 30 stupňov, nočná teplota: 16 až 11 stupňov Štvrtok - malá, miestami zväčšená oblačnosť, ojedinele prehánky alebo búrky, denná teplota: 26 až 32 stupňov, nočná teplota: 17 až 11 stupňov Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #teplo