Bratislava zažila dva pochody. Antifašistov prišlo viac ako extrémistov

V Bratislave sa v sobotu konali dva pochody - protifašistov a pravicových extrémistov. Obe zhromaždenia monitorovala polícia. Odporcovia fašizmu prekonali účasťou na pochode radikálov, ktorých prišlo menej ako minulý rok.

25.06.2016 15:08 , aktualizované: 20:55
pochod, antifašisti Foto: ,
Na antifašistický pochod prišli aj rodiny s deťmi.
debata (598)

Trasa antifašistického zhromaždenia sa začala na Námestí SNP, kde sa zhromaždilo okolo 2000 ľudí, prišli rodiny s deťmi. Celý priebeh protestu sa obišiel bez komplikácii.

Na pódiu na námestí vystúpilo niekoľko rečníkov s prejavmi. Ako prvý prečítali emotívny prejav slovenského lekára Pavla Traubnera, v ktorom spomínal, ako prežil holokaust a varoval pred hrozbami fašižmu. Následne vystúpil s krátkym prejavom primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a po ňom ombudsmanka Jana Dubovcová, podľa ktorej má najväčšiu váhu verejná mienka. Poďakovala účastníkom, že prišli podporiť myšlienku pochodu a zožala veľký aplaus.

Na pódiu prehovoril aj mladý utečenec zo Sýrie Muhamad, ktorý sa nedávno presťahoval do Bratislavy a dúfa, že čoskoro začne študovať politológiu. Prejavy predniesli aj filozof Ivan Duraj, bývalá učiteľka politológie Dagmar Horná a aktivista z Brna Lukáš Likavčan.

Pochod podporili aj bývalý predseda KDH Ján Figeľ, bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, politik Ján Budaj či europoslanec Boris Zala.

Účastníci antifašistického pochodu počas...
Účastníci antifašistického pochodu počas...
+6Na antifašistický pochod prišlo vyše 2000 ľudí.

Antifašistický pochod podporila aj Radičová

Dav odporcov fašizmu, ktorý viedla bývalá premiérka Iveta Radičová a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s transparentom „Stop fašizmu“, počas pochodu prešiel z Námestia SNP cez Kamenné námestie a Kollárovo námestie a následne sa popri Hodžovom námestí vrátil naspäť na Námestie SNP.

Demonštranti niesli vlajky a plachty s preškrtnutými hákovými krížmi, preškrtnutými znakmi ĽS NS alebo s nápismi „Solidarita s utečencami“ či „Solidarita nepozná hranice.“ Podľa organizátorov tým chccú dokázať, že Bratislava nepatrí fašistom, nechcú, aby to bolo konfrontačné podujatie, ale chcú reagovať na vzostup extrémizmu. Prišli aj ľudia z Česka, z Antifa.cz.

Účastníci antifašistického pochodu na čele s... Foto: Pravda, Ivan Majerský
pochod, Radičova, antifašisti Účastníci antifašistického pochodu na čele s Ivetou Radičovou.

Od Námestia Slobody po Námestie SNP boli policajti, ktorí na dav dohliadali. Počas pochodu hrala antifašisticky zameraná hudba, ľudia spievali slovenskú hymnu, bolo počuť heslá ako „Alerta antifascista“ alebo „Je nás viac“. Demonštrantov počas celej cesty sprevádzali policajní ťažkoodenci. K stretu s táborom nacionalistov nedošlo. Polícia vytvorila tzv. Antikonfliktný tím, niektoré policajné hliadky boli rozlíšené farbou- fialovým pásikom cez ruku).

„Ďakujeme, že ste prišli, spolu sme ukázali, že Bratislava nepatrí fašistickým hovädám,“ vyhlásil späť na námestí SNP jeden z organizátorov. Podujatie ešte pokračuje hudobným koncertom, pričom na námestí sú stále prítomní policajti, ktorí monitorujú situáciu.

Pochod mal poukázať na to, že verejnosť odmieta extrémistickú rétoriku, porušovanie ľudských práv a oslavovanie fašizmu, ku ktorému sa radikáli hlásia.

Pochod radikálov sa obišiel bez väčších incidentov

Pravicoví extrémisti sa stretli pred hlavnou železničnou stanicou a pochod smeroval na Námestie slobody, kde sa následne konalo zhromaždenie. Jeden z organizátorov Marián Magát počas presunu od bratislavskej Hlavnej stanice vyzýval ľudí, aby sa ničím nenechali vyprovokovať.

Pochodovalo okolo 1000 ľudí v tričkách ĽS NS, so slovenskými vlajkami i vlajkami Slovenskej ľudovej strany a Slovenskej pospolitosti. Prišli aj národní demokrati z Brna. Ešte pod stanicou polícia zasiahla proti jednému účastníkovi pochodu, ktorý hodil plechovku piva do jedného protestujúceho, ktorý skandoval „Európa Európanom“. Polícia ho na mieste spacifikovala.

Účastníci pochodu smerujú na Námestie slobody. Foto: Ivan Majerský, Pravda
extrémisti, pochod Účastníci pochodu smerujú na Námestie slobody.

Počas cesty demonštrujúci skandovali heslá proti USA, bruselskej politike, nemeckej kancelárke Merkelovej alebo „Slovensko Slovákom“ či „Stop diktátu Bruselu“. Za pochodom išli 4 policajné autá, približne 300 policajtov robila koridor pochodu.

Míting extrémistov na Námestí slobody sa začal spevom štátnej slovenskej hymny. Radikáli chceli pochodom nadviazať na minuloročný protest proti islamizácii Európy, ktorý sa skončil napadnutím arabskej rodiny aj prekazením pretekov City Downhill.

Polícia predviedla jedenásť osôb

Polícia predviedla pre podozrenie z protiprávneho konania počas konania pochodov v Bratislave 11 osôb. Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová. Dve osoby boli už po podaní vysvetlenia z policajného oddelenia prepustené. Ďalšie dve osoby boli zadržané pre podozrenie z páchania extrémistického trestného činu, kde vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave začal trestné stíhanie vo veci podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Sedem osôb je na polícií pre podania vysvetlenia.

Iné podozrenie z páchania protiprávneho konania, či narušenia verejného poriadku polícia doposiaľ nezaznamenala. Situáciu v meste policajti naďalej monitorujú, dodala ich hovorkyňa.

598 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #extrémizmus #pochod