Danko: To, že Maďarič chytá hystériu, je jeho problém

Líder SNS a šéf parlamentu Andrej Danko v rozhovore pre denník Pravda povedal, že stojí za ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, svoj postoj by však zmenil, keby sa objavili nové závažné informácie v kauze Bašternák.

27.06.2016 14:00
Andrej Danko, sns, predseda parlamentu Foto: ,
Predseda SNS a parlamentu Andrej Danko.
debata (66)

Šéfa opozičnej SaS Richarda Sulíka považuje za nevyspytateľného človeka a niektorých poslancov opozície vzhľadom na to, čo sa deje v parlamente, by odviezol rovno do Pezinka, kde je nemocnica pre psychiatrických pacientov.

Ako vnímate rozhodnutie Veľkej Británie odísť z EÚ?
Z výsledkov referenda v Británii sa musíme poučiť. Najmä by sme nemali dovoliť, aby teraz v EÚ prevládla panika a strach. Dlhodobo voláme po reforme EÚ, keď o občanoch rozhodujú úradníci odtrhnutí od reality. Ale to, čo je v únii dobré, treba zachovať. Najmä pre ľudí z nových a malých štátov EÚ je výhodné, že sa otvorili pre nich západné pracovné trhy, že existuje Schengen. To, čo je dobré z EÚ a čo nám v našich životoch pomáha, je potrebné prehĺbiť. Slovensko má ako nastupujúca predsednícka krajina v Rade EÚ historickú šancu. Môže ukázať, že je štátom rozvážnym, s rozvážnou vládou, s rozvážnymi ľuďmi, že dokáže predsedať Rade EÚ bez paniky v zložitej situácii, aká v Európe nastala.

Stojíte za ministrom vnútra Robertom Kaliňákom?
Koalícia dala jasné stanovisko k ministrovi vnútra, keď predložil doklady, že nedostal žiadne peniaze od podnikateľa Bašternáka. Je dôležité, aby za ním stála jeho strana. Trošku som prekvapený z vyhlásení niektorých jej členov, ale v každom prípade sa finančné plnenia od Bašternáka ministrovi Kaliňákovi nepreukázali. Opak je pravda, minister Kaliňák platil Bašternákovi.

Kedy by ste zmenili svoj postoj?
Vždy v živote meníte postoj, keď dostanete novú závažnú relevantnú informáciu.

Ak aj minister odkúpením Bašternákovho podielu v spoločnosti B. A. Haus neporušil zákon, ako vnímate etickú stránku tohto prípadu?
Nežijeme vo vzduchoprázdne, kde sa ľudia nestretávajú, nekomunikujú. Vyjadril som sa verejne, že osobne mi Bašternák sympatický nie je. Verím, že sa bude potiť, pokiaľ sa preukážu veci, ktoré sa medializujú. Ale nikto by nemal byť katom. Nemám právo súdiť kohokoľvek, rešpektujem orgány činné v trestnom konaní. Podľa toho, čo viem, myslím si, že v tejto veci vážne konajú.

Podnikateľa Bašternáka vyšetruje polícia pre podozrenie z daňových podvodov. Myslíte si, že pôjde o nestranné vyšetrovanie a ako o tom presvedčiť verejnosť?
Nie som šéf Národnej kriminálnej agentúry ani šéf polície. Som predseda Národnej rady, verím, že orgány konajú nestranne. Išiel som do politiky, pretože som videl veľa krívd. Musím povedať, že aj veľa manipulácií pri súdnych rozhodnutiach. To ma motivovalo, že spoločnosť treba meniť pri správe vecí verejných.

Opozícia plánuje pokračovanie protestov pred komplexom Bonaparte, kde býva premiér. Ako vyhodnocujete tento tlak?
Nežijeme v banánovej republike, aby sa museli politikom rozbíjať okná a demonštrovať takýmto spôsobom. Zúčastnil som sa na demonštráciách v roku 1989, kedy som cítil emócie. Bol som na námestí, keď uniesli syna prezidenta Kováča. Ale nemyslím si, že politiku, ktorú robí opozícia formou hystérie, demonštrácií a tričkami, je niečo, ako treba spoločnosť meniť. Som zástanca konzervatívnych reformných krokov. Robil som ich v SNS, a tak si myslím, že sa musí meniť aj Slovensko.

Šéf SaS Sulík po stretnutí s prezidentom povedal, že ste v kauze zaujali submisívny postoj. Čo si o tom myslíte?
Nie mne, ale jemu povedala v minulosti premiérka – Riško, ty drž balónik.

Zatiaľ nedošlo k výmene riaditeľa SIS Jána Valka. Prečo?
To je otázka na premiéra.

Nahradí ho Anton Šafárik, ktorý má byť nominantom SNS?
Kto nahradí šéfa SIS, rozhodne jedine predseda vlády.

Ale vy ho presadzujete.
Nikdy som nepresadzoval v takýchto zložkách niečo v rámci rozporu kompetencií. Je to plne v rukách predsedu vlády.

Čiže môže Valko naďalej zostať šéfom SIS?
Ak sa tak predseda vlády rozhodne, určite áno.

Nie tak dávno opozícia žiadala aj odchod ministra školstva Petra Plavčana, ktorého nominovala SNS. Keď ste navrhovali kandidátov za ministrov, overovali ste si veci, ktoré môžu podlomiť dôveru vašich nominantov?
Som predseda politickej strany, ktorá nemá štyroch ľudí ani 120. Nie sme sekta, sme zodpovední za určité rezorty. Keď vyberáte ľudí, musíte mať nejaké informácie o nich. Nie som kádrový pracovník a ani SNS nepostupuje kádrovaním typu jedna pani povedala. Ak sa ukáže u ktoréhokoľvek môjho nominanta niečo relevantné, niečo, čo mi zatajil, niečo, čo malo trestnoprávny rozmer, tak ho do sekundy odvolám.

Už 1. júla sa očakáva protest učiteľov, sú nespokojní, že od septembra dôjde len k 6-percentnému zvýšeniu ich platov. Nie sú v rozpočte peniaze na vyššie ohodnotenie učiteľov?
Je mi smutno, že 6 percent, o ktoré sa ťažko bojovalo, je zástupcom učiteľov málo. Keď sa stretli so mnou, pýtal som sa ich, či si uvedomujú, koľko desiatok miliónov eur by okamžitým zvýšením zaťažilo štátny rozpočet. Oni dokonca hovoria o stovkách miliónov eur, ktoré sa blížia k jednej miliarde jednorazovým navýšením. Vláda jasne deklarovala, že v priebehu štyroch rokov môže dôjsť k 24– až 27-percentnému navýšeniu miezd učiteľov. Ak to budú učiteľa ďalej stupňovať, podľa mňa si znepriatelia iné stavy, ktoré si takisto zaslúžia zvýšenie platov, či sú to pracovníci štátnej správy, alebo inde. Žiadna profesia nemôže ísť v štáte do ultimatívnych požiadaviek.

Nárast sympatií k SNS ma obrovsky motivuje, že sa to dá vydržať a odstaviť hysperikov a cholerikov mimo sféry parlamentu.

SNS rozpútala diskusiu v koalícii, keď odmietla podporiť zvýšenie koncesionárskych poplatkov. Je váš postoj namieste, ak vládny program s vyššími poplatkami počíta?
SNS drží líniu programového vyhlásenia vlády, ale je predsa namieste sa pýtať, že keď niekomu siahaš do peňaženky, čo mu za to poskytneš. To, že minister Maďarič chytá hystériu, je jeho osobný problém. Predbehol vývoj udalostí, keď skôr medializoval sumu poplatku, ako komunikoval, čo bude za to ľuďom ponúknuté. Nič iné sme neotvárali, len to, kam tie zdroje pôjdu, ako bude ďalej RTVS fungovať. Dohodli sme sa, že teraz je to už záležitosť rokovaní koalície. Určite predostrieme také riešenie, ktoré občanom neublíži a dá im kvalitnejšiu službu. Budem sa o tom baviť už len s Robertom Ficom, Bélom Bugárom a Radoslavom Procházkom.

Poplatky nezdvihla žiadna vláda už 13 rokov.
Zoberte si ktorúkoľvek zmluvu o nejakej relácii, pozrite sa na tie desiatky tisíc nákladov, ktoré platí RTVS. Hádam si nikto nemyslí, že takmer 30 miliónov eur úhrad na externé firmy by sa nedali lepšie vynaložiť. Nechcem už otvárať túto Pandorinu skrinku, ale v každom prípade som ochotný podporiť aj návrh väčšieho financovania zo štátneho rozpočtu, ale preboha, chcem vedieť, kam to ide, a hlavne, nech sa RTVS trošku pohne. Hádam nechcete, aby riaditeľ so svojou asistentkou skončili v unimobunke a budú kupovať relácie v zoologickej záhrade.

Je pravda, že ste kvôli koncesionárskym poplatkom opustili predčasne koaličnú radu?
Tak sa to medializovalo. Nie je to žiadne tajomstvo.

Budete súhlasiť so sumou poplatku 7 eur alebo to bude nižšia suma?
Predostrieme riešenie, ktoré bude určite občanov uspokojovať. Ťahať od nich peniaze z peňaženky je pre mňa to posledné riešenie.

Bude alebo nebude teda dôvod, aby zvažoval minister kultúry Marek Maďarič odchod z vlády?
To je jeho osobný problém.

Navrhne SNS svojho kandidáta na riaditeľa RTVS?
Určite nemáme žiadne takéto ambície.

Čoskoro bude vláda pri moci 100 dní. Zatiaľ však predložila do parlamentu len pár zákonov. Ako je to možné?
Musíte dodržať kvalitný legislatívny proces, aby to neboli také smiešne návrhy, ako dal Richard Sulík, že faktúra zaúčtovaná vo výkaze DPH bude exekučným titulom. Keď sa ho potom spýtam, či si uvedomuje, že silný podnikateľský subjekt, ktorý vystaví faktúru a zaúčtuje do výkazu, aby mohol zlikvidovať iný podnikateľský subjekt, alebo by sa to mohlo používať na vzájomné špekulácie medzi podnikateľmi, tak vtedy sklopí oči a uši. Veď tých 40 návrhov, ktoré dala SaS do parlamentu, je na smiech.

Vydrží koalícia celé štyri roky aj vzhľadom na rozkol v Sieti?
Bol by som veštec, keby som to vedel.

Ste pripravení na to, že za koaličným stolom bude namiesto Radoslava Procházku sedieť niekto iný?
Za koaličným stolom vždy sedia predsedovia koaličnej strany. Tak, ako tam nemusím sedieť ja, keď ma SNS odvolá, tak tam môže sedieť ktokoľvek iný.

Má koalícia riešenie, čo v prípade, že sa od nej odvrátia nejakí poslanci?
Život vždy prináša prekvapenia. Tým, že nemáme imperatívny mandát v parlamente, tak poslanci sú slobodní v rozhodovaní. V politike musíte rátať so všetkým. Môže vás zničiť chyba, ktorej neprikladáte význam, môže to byť malé zakopnutie v súkromnom živote a, naopak, do nebies vás môže vyniesť udalosť, ktorú prinesie život. V politike nikdy nič nemáte isté. Som pripravený na čokoľvek. Aj na to, že sa môžeme politicky posilniť, aj na to, že sa jedného dňa budem musieť zbaliť a odísť.

Šéf SaS Sulík tvrdí, že by nestavil na to, že vláda vydrží celé štyri roky.
Richard Sulík je nevyspytateľný človek, on sám nevie, čo urobí zajtra.

Pred voľbami bolo nemysliteľné si predstaviť, že SNS bude v koalícii s Mostom-Híd. Nespôsobí vážne spory medzi SNS a Mostom-Híd národniarska agenda, ktorú budete presadzovať vo vláde?
Bol som s Bélom Bugárom na prijatí u Svätého Otca, mali sme tú česť pobozkať ho a dotknúť sa jeho ruky. Povedal som mu, že sme politici, ktorí si nevedeli predstaviť, že by zmierovali spolužitie Slovákov a Maďarov. Poprosil som ho o to, aby nám požehnal, že Slovensko je stabilný štát, kde dokážu tieto národy spolu žiť. Poprosili sme ho tiež, aby zvážil, či pri veľkej návšteve Poľska sa nenájde chvíľa pre Slovensko. Poviem tak, že Bélovi Bugárovi ľudsky, charakterovo a spoločensky nikto z opozície nesiaha ani po členky.

V parlamente je všetko, len nie slušnosť, ktorú ste aj vy sľubovali. Čo s tým ako predseda parlamentu mienite urobiť?
Keby som mal väčšie kompetencie, tak tých pár ľudí rovno vyveziem von a niektorých odveziem do Pezinka. Nie je normálne, aby sa v parlamente rozťahovali bannery, dokonca sa porušovali zákony, keď sa falšujú bankovky. Nemôžete len tak vytvoriť reprodukciu 500-eurovej bankovky a v objeme 12 miliónov eur ich rozsypať v Národnej rade. Len so sebazaprením, vypätím nervov sa dá odolávať tomu mediálnemu tlaku a vykrikovaniu. Veď človek je len z mäsa a kostí, často som aj ja na hrane, že preboha, čo ste sa zbláznili niektorí? Stále dookola rozprávajú a mediálne komunikujú hystériu. Ľudia, ktorí toto sledujú, musia žasnúť.

Problémom politiky na Slovensku je, že do Národnej rady sa dostali až sektárske strany príbuzných, bratrancov a uzavretého počtu členov. Začala to prvá SaS, ktorá má 120 členov, Matovič štyroch a ostatné strany po pár. Oni majú menej členov dokopy, ako sme my mali delegátov na sneme, ktorých bolo 450. Sú to uzavreté spoločenstvá ľudí, ktoré si dajú bez hanby na kandidačné listiny blízkych príbuzných, priateľov, ktorí keď dostanú peniaze od štátu na politiku, vynakladajú ich do spriatelených médií a záhadným spôsobom. Nemajú záujem o riešenie spoločenských problémov ani spájať ľudí, lebo majú isté funkcie vo svojich stranách. Sú to neodvolateľní zabetónovaní lídri.

Podľa stanov OĽaNO nie je možné konať snem bez prítomnosti Igora Matoviča a pritom sú tam štyria členovia. Títo ľudia majú veľmi ľahkú pozíciu. Nezodpovedajú ani za členov strany, ich to ani nezaujíma. Ich zaujíma mediálne teátro, poslanecký plat a príjem strany. Tá exhibícia a záujem médií im robí dobre. Ale politika sa nerobí preto, aby som sa cítil dobre, keď dourážam každého naľavo, napravo a dosiahnem sebauspokojenie. Politika sa robí pre spájanie ľudí, ktorí sú z rôznych sociálnych vrstiev, rôznej farby pleti, národnosti. Spoločnosť je celá popretkávaná rôznymi ľuďmi a názormi, ale štát musí nejako fungovať. Títo ľudia v parlamente však okrem hystérie nedokážu nič predostrieť.

Budete teda presadzovať v novele zákona o politických stranách, aby mali isté minimum členstva?
Jasné. Odmietam súťažiť v politike s nejakými sektárskymi stranami, ktoré za nič nezodpovedajú. Prečo by som mal súťažiť so šéfom SaS, ktorý má 120 kamarátov v strane, s Igorom Matovičom, ktorý má štyroch, alebo s ďalšími, ktorí sa nemusia nikomu spovedať.

Poznám veľa ľudí, ktorí mi píšu a ktorí sa chceli stať členmi OĽaNO a SaS a na ich snemoch chceli povedať, že by politiku robili aj inak. Veď o tom je demokracia.

Nekultúrnosť parlamentu sa však stále zhoršuje. Máte na to, aby ste to zvládli?
Mám za sebou vysokú školu zvanú procesy v SNS. Môj prah zraniteľnosti mám vďaka tomu veľmi vysoko. Keď si spomeniem na môjho predchodcu, myslím si, že ešte vždy to nedosahuje to, čo sme museli čistiť v SNS. Jediný návod je, len občas prehltnúť, ísť ďalej a ľudí postupne presviedčať. V každom prípade ma teší, keď stretnete ľudí na ulici a povedia vám, vydržte, má to význam. Nárast sympatií k SNS ma obrovsky motivuje, že sa to dá vydržať a odstaviť hysterikov a cholerikov mimo sféry parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Robert Kaliňák #Andrej Danko #kauza Bašternák