Demonštranti v Bratislave opäť žiadali demisiu Kaliňáka

Opozícia v pondelok v Bratislave opätovne organizovala demonštráciu za odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre jeho spojitosť s kauzou Bašternák.

27.06.2016 18:42 , aktualizované: 20:39
protest, Kaliňák, Bratislava Foto: ,
Stovky protestujúcich sa zišli na Námestí SNP.
debata (518)

Stovky protestujúcich sa zišli na Námestí SNP, pričom niektorí z nich držali transparenty: „Kaliňák brzdí rozvoj SVK“, „Dosť bolo trýzne!, Kaliňák nech zmizne!“ alebo podobu ministra vnútra oblečeného ako Napoleon Bonaparte. Dobrovoľníci rozdávali zhromaždeným červené karty a nálepky s preškrtnutou Kaliňákovou tvárou s nápisom „Mafiánov nestrpíme“.

„Korupciu môžeme bez veľkého preháňania označiť ako najzávažnejší problém spoločnosti,“ povedal v prejave europoslanec a líder strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík s tým, že v súčasnosti siaha na najvyššie miesta. „Nie ten, kto je pracovitý a má nápady je úspešný, ale "náš človek“, ktorý má kontakty," povedal Sulík.

Ľudia v Bratislave demonštrujú za odstúpenie... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
protest, Kaliňák Ľudia v Bratislave demonštrujú za odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Minister Kaliňák je podľa neho pri podozrení z obchodovania s daňovým podvodníkom vyšetrovaný svojimi vlastnými podriadenými, čo je hanba. Zároveň si však podľa neho môže byť istý, že mu to prejde, pretože „Béla Charakter Bugár“ a „Andrej Slušnosť Danko“ mu to svojím submisívnym postojom umožnia. Aj keď Kaliňák podľa Sulíka z funkcie neodstúpi alebo ho opozícia neodvolá, skončil ako korunný princ Smeru, a to je dôležité.

Podľa herca Richarda Stankeho ničia podobné aféry duchovnú a morálnu silu národa. „Naši Robovia považujú východ za svoj vzor, majú ho v krvi,“ povedal.

Pred obytným komplexom Bonaparte čítali odkazy Ficovi

Demonštranti sa z námestia presunuli pred komplex Bonaparte, kde protest pokračoval čítaním odkazov pre predsedu vlády Roberta Fica.

Podľa predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča počet účastníkov demonštrácie rovnako ako minulý týždeň prekročil číslo 5 000. Protestujúci prešli za asistencie polície trasu z Námestia SNP po komplex Bonaparte na Radvanskej ulici, pričom skandovali heslá ako: „Dosť bolo Fica! alebo "Do basy!“.

Podľa poslanca Ľubomíra Galka (SaS) dokazuje počet zhromaždených, že ide o občiansky protest. „My politici sme len poslovia,“ povedal. Zároveň spolu s Veronikou Remišovou (OĽaNO) čítali na pódiu odkazy, ktoré premiérovi na červené karty pre Kaliňáka spísali nespokojní občania. Medzi odkazy patrilo napríklad: „Slovensko je krásne a vy nám ho nekazte!“, „Pán premiér, kde sa dá prihlásiť na kurz kreatívneho účtovníctva, stačia odpočty DPH?“, „Červenú v parlamente, zelenú v Ilave“ alebo „Mladí ľudia chcú krajšiu budúcnosť, tak neblbni a odíď!“. Remišová zároveň na zhromaždených apelovala, aby sa nenechali odradiť a ak sa nič nezmení na protest prišli aj o týždeň. Zhromaždenie pred komplexom Bonaparte ukončili protestujúcu spevom štátnej hymny.

518 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #demonštrácia #kauza Bašternák