Desať kľúčových paragrafov proti extrémizmu

Polícia aj prokuratúra dostanú do rúk silnejšie nástroje v boji proti extrémizmu či rasizmu. Rezort spravodlivosti pripravil zmeny v trestných kódexoch, ktoré by mali účinnejšie postihovať výroky oslavujúce fašizmus, spochybňujúce holokaust alebo vyzývajúce na nenávisť voči iným národom či rasám.

29.06.2016 07:00
Lucia Žitňanská Foto: ,
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.
debata (1)

Tie začala časť verejnosti vnímať citlivejšie po tom, čo sa do parlamentu dostala extrémistická Kotlebova strana. Odborníci upozorňujú, že len zmena zákonov nie je všeliekom, dôležitá je aj výchova, kritické myslenie a argumentácia faktami.

Zlepšených deväť paragrafov v Trestnom zákone a jeden v Trestnom poriadku ráta s tým, že ak bude niekto vyrábať, rozširovať alebo mať vo svojom počítači nacistické vlajky, heslá, symboly či programy extrémistických hnutí, prokurátor už nebude musieť pred súdom dokazovať, že ide o podnecovanie k nenávisti či násiliu. Jednoducho tieto materiály budú posudzované ako extrémistické. Novinkou tiež je, že trestné bude aj to, ak niekto založí hnutie smerujúce k potlačeniu základných práv a slobôd. Dnes je totiž trestná len podpora a propagácia takýchto hnutí.

Prokurátori a vyšetrovatelia by mali dôslednejšie vyhodnocovať prejavy extrémizmu

Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku hodnotí navrhované zmeny ako ladenie trestnej legislatívy v oblasti extrémistických trestných činov. „Predpokladom razantnejšieho boja proti extrémizmu je razantnejšia legislatíva, ale neočakávam nejaké závratné zmeny v postihovaní a vo vyšetrovaní týchto prípadov,“ uviedol Oravec.

Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv povedal, že akékoľvek zlepšenie legislatívy je dobrou správou, druhá vec podľa neho je, ako budú reagovať vyšetrovatelia a súdy. Poukázal na to, že tí často dospejú k záveru, že k rasovému alebo extrémistickému skutku nedošlo alebo ho prekvalifikujú na iný.

Faktom je, že dnes sa na súdy veľa prípadov s rasistickým či extrémistickým pozadím ani nedostane, hoci naše zákony umožňujú trestať za extrémizmus či rasizmus. Tento rok napríklad súd vymeral mladému Kysučanovi za inzerát na sociálnej sieti, v ktorom ponúkal 25 eur za každého zastreleného utečenca, väzenie na tri roky s podmienečným odkladom na tri roky. Výroky poslanca Kotlebovej ĽS NS Milana Mazureka o tom, že „o tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách z židov,“ vyšetrovateľ odmietol stíhať a argumentoval slobodou prejavu. Spis teraz skúma krajská prokuratúra.

„Policajti, vyšetrovatelia, súdni znalci, sudcovia majú tendenciu nevidieť v mnohých surových vulgárnych rasistických výrokoch dostatočný dôvod na odsúdenie páchateľov. Kým sa toto nezmení, kým prokurátori a vyšetrovatelia nebudú dôslednejšie vyhodnocovať tieto prejavy, tak ani tá najlepšia legislatíva nepovedie aspoň k nejakým exemplárnym prípadom potrestania,“ pripomenul Oravec.

Rozhodne Špecializovaný trestný súd

Novú definíciu má mať rasovo motivovaný trestný čin. Ak napríklad bude niekto nadávať niekomu do Židov, v skutočnosti tento človek ani nemusí byť Židom, aby sa takýto slovný útok hodnotil ako rasistický.

Ďalšou zmenou je, že o trestnej agende z oblasti extrémizmu a rasizmu už nebude rozhodovať 54 okresných súdov, ale len jeden súd. Tým bude Špecializovaný trestný súd. Podávať obžalobu v takýchto prípadoch tak bude Úrad špeciálnej prokuratúry. „Posúdenie, či ide o extrémistický trestný čin, si vyžaduje istú kvalifikáciu a znalosti. Kvalite rozhodovania prospeje, keď sa budú sudcovia tejto téme venovať, a špeciálny súd má na to predpoklady," vysvetlila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Konečne by mal vzniknúť aj osobitný znalecký odbor pre oblasť extrémizmu, po ktorom policajti volajú už roky. Aj ministerka priznáva, že aj jeho absencia bráni dôslednému vyšetrovaniu takýchto trestných činov. Koncepcia boja proti extrémizmu ešte z čias vlády Ivety Radičovej konštatuje, že väčšina páchateľov trestných činov extrémizmu nebola odsúdená, a to z dôvodu nedostatočnej dôkaznej hodnoty pribratých znalcov. Spochybňovali ich najmä advokáti obvinených. Peter Weisenbacher ocenil zámer vybudovať osobitný znalecký odbor. Poukázal na skutočnosť, že sa do posudzovania extrémizmu či fašizmu zapájajú ako znalci historici, ale podľa neho to nestačí. Poukázal na prípad rozpustenia Kotlebovej Slovenskej pospolitosti, keď posudky dávali historici, ktorí sa zaoberali obdobím vojnového Slovenského štátu. „Nie je to však dostatočné. Pokiaľ sa chce posudzovať, či je nejaký čin extrémistický alebo nejaká organizácia extrémistická, treba sa na to pozrieť odborne nielen z hľadiska minulosti, ale aj súčasnosti,“ zdôraznil Weisenbacher.

Počet extrémistických trestných činov rastie

Tento rok polícia zaevidovala 34 extrémistických trestných činov. Len v marci, keď sa Kotlebova strana ĽS NS dostala do parlamentu, ich bolo 19. Čísla za prvé tri mesiace prekonali štatistické čísla extrémizmu za vlaňajší rok. V roku 2015 zadokumen­tovala polícia 30 extrémistických trestných činov. Je to najnižšie číslo, odkedy sa trestné činy extrémizmy evidujú. Polícia prijala v súvislosti s extrémizmom viaceré opatrenia. Od marca vydal policajný prezident Tibor Gašpar pokyn, že ak majú na kraji vysoký počet takýchto prípadov, môžu na ne vyčleniť toľko policajtov, koľko treba. Krajskí šéfovia musia každý týždeň hlásiť zaevidované prípady extrémizmu. Na policajnom prezídiu sa o sto percent navýšil počet policajtov, ktorí riešia boj proti terorizmu aj extrémizmu.

Okrem zmien súvisiacich s extrémizmom pribudne v Trestnom zákone nový trestný čin – apartheid. Ten je v rámci medzinárodného trestného práva vnímaný ako zločin proti ľudskosti. Definovaný je ako konanie jednotlivca, ktorým sa snaží zachovať režim charakteristický útlakom a nadvládou jednej rasovej skupiny nad inou.

Pripravované zmeny v trestných kódexoch

  • Zmeny nastanú v 9 paragrafoch v Trestnom zákone a jeden v Trestnom poriadku.
  • Rasovo motivovaný trestný čin má mať novú definíciu.
  • O trestnej agende z oblasti extrémizmu a rasizmu už nebude rozhodovať 54 okresných súdov, ale Špecializovaný trestný súd, obžalobu bude podávať Úrad špeciálnej prokuratúry.
  • Mal by vzniknúť aj osobitný znalecký odbor pre oblasť extrémizmu.
  • V Trestnom zákone pribudne nový trestný čin – apartheid (v rámci medzinárodného trestného práva je vnímaný ako zločin proti ľudskosti).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #extrémizmus #trestný kódex