Mišenka si ako objednávateľ vraždy odsedí 25 rokov

Senát na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v stredu vyhlásil rozsudok nad dvojicou obžalovaných v kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont v auguste 2012.

29.06.2016 16:07 , aktualizované: 18:22
debata (4)

Ako objednávateľovi úkladnej vraždy Viliamovi Mišenkovi uložil súd trest 25 rokov a vykonávateľovi Jánovi Krajčíkovi doživotný trest odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaní sa voči nemu odvolali.

Podľa súdu obaja obžalovaní sa na jar v roku 2009 stretli v Bojnej aj s Milanom Pavlovičom, kde si dohodli úlohy na spáchanie útoku na matku Jozefa Mišenku, aby nevypovedal proti strýkovi Viliamovi. Detaily osvetlil Pavlovič, ktorý na pojednávaní vystupoval ako korunný svedok. Podľa neho Viliam sľúbil Jánovi K. za smrť švagrinej 20-tisíc eur a polovicu mu aj vyplatil.

Viliam Mišenka aj Ján Krajčík tvrdili, že nehovorí pravdu, ale súd ho označil za dôveryhodného svedka. Pôvodne proti Mišenkovi svedčil iba Ján Krajčík, ale po sérií krivých výpovedí aj v iných veciach ho odsúdili za marenie spravodlivosti na deväť rokov, ktoré si momentálne odpykáva.

Krajčík priznal, že zabezpečil trhavinu i odpaľovací systém, ale poprel, že by ho bol dal do kufríka svojmu spolužiakovi zo strednej školy Petrovi Hertelovi a poslal ho do firmy Euromont. Pri explózii Hertel zahynul a viacerí ľudia boli vážne zranení. Nálož mala usmrtiť Zuzanu Mišenkovú, Vliamovu švagrinú. Viliam však vyhlásil, že smrť švagrinej si neobjednal, nemal na to dôvod. Priznal iba, že so švagrinou a jej synom nekomunikovali.

Viliama, ktorý sa dlhodobo zdržiaval v zahraničí, na Slovensko eskortovali z Venezuely začiatkom roku 2013. V tejto súvislosti uviedol, že v zahraničí bol pracovne a po zadržaní políciou súhlasil s vydaním na Slovensko. Bol obžalovaný z viacerých trestných činov, ale ani v jednom prípade sa nepotvrdila jeho vina. Okrem vraždy Jozefa Gudábu išlo aj o prípad bankovej megakrádeže 173 miliónov korún (viac ako 5 miliónov eur) z trezoru VÚB v Nitre a podiel na vražde mafiánskeho bosa Petra Čongrádyho.

Obžalovaný Krajčík opakovane odmietol svoju vinu v prípade úkladnej vraždy a odpálenia nástražného systému v Euromonte. Priznal iba nedovolené ozbrojovanie.

Výbuch v Euromonte čiastočne súvisí s prípadom vraždy Viliamovho synovca Jozefa Mišenku, zo smrti ktorého uznali súdy za vinných štvoricu Milan Pavlovič, Ronald Mišech, Róbert Trajkov a Ivan Skalický. Spolu s nimi bol z úkladnej vraždy Jozefa obžalovaný aj jeho strýko Viliam, ale prvostupňový i odvolací súd ho spod obžaloby oslobodili.

Kauza explózie v Euromonte bola poslednou, kde Viliam M. čelil obvineniu. Prokurátor jemu i Jánovi K. kladie za vinu obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy jednak dokonaný a tiež v štádiu pokusu, ako i zločin nedovoleného ozbrojovania a zločin všeobecného ohrozenia. Obžalovaní skutok podľa obžaloby spáchali s vopred uváženou pohnútkou ako členovia organizovanej skupiny.

Pojednávanie sledovala Viliamova švagriná Zuzana, ktorej by podľa súdu mali odsúdení zaplatiť bolestné viac ako 20-tisíc eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Viliam Mišenka