Horský: Pre vládu je rozhodujúce, že lídri držia väčšinu

Pre vládu je podľa politológa Michala Horského rozhodujúce, že všetci štyria lídri koalície držia konsolidovanú väčšinu a trvajú na svojich integračných predstavách v EÚ, ako aj na našej orientácii na NATO.

01.07.2016 13:00
Michal Horský Foto: ,
Politológ Michal Horský.
debata (29)

Zatiaľ čo – ako Horský poznamenal – opoziční politici typu pána Sulíka či Kollára svojimi výrokmi trestuhodne oslabujú naše medzinárodné väzby a prestíž.

Ako sa dnes spätne pozeráte na vytvorenie vlády Smeru, SNS, Mostu-Híd a Siete?
Bezprostredne po parlamentných voľbách si iba málokto uvedomil, že ich výsledky signalizovali, že zastupiteľská demokracia na Slovensku je vo vážnom ohrození. Občania do parlamentu poslali buď kompetentné politické sily, a popri nich sa tam aj vďaka nedokonalosti zákonov dostal celý rad subjektov, ktoré nemajú predpoklady napĺňať ducha parlamentnej zastupiteľskej demokracie. K tisícovým členským základniam strán Smeru, SNS, Mostu-Híd či Siete sa vymedzili opozičné stranícke tábory s neviditeľnými členmi. Napríklad OKS na kandidátke SaS alebo na kandidátnej listine OĽaNO minisubjekty Nova či Zmena zdola. Treba pripomenúť, že OĽaNO má štyroch členov a strana pána Sulíka so 160 členmi mala premiérske ambície. Okrem toho to bola strana Borisa Kollára s pár členmi. V Národnej rade je aj antisystémový subjekt s neznámou členskou základňou, ktorá sa potuluje po vlakoch a rómskych osadách.

Čo bolo teda príznačné pre prvých sto dní vlády?
Práve v takejto situácii vytvorenie vlády z politických strán Smeru, SNS, Mostu-Híd a Siete bez ohľadu na ich ľavo-pravú programovú os bolo konštruktívnym a jedine možným krokom. Zároveň však koaličné subjekty počas sto dní museli nevyhnutne zvádzať politický zápas na dvoch platformách. Jednak nadviazali na pozitívne hospodárske a sociálne výsledky bývalej vlády, ale otvorenými a nedoriešenými otázkami zostávajú oblasť zdravotníctva, súdnictva, právneho štátu a nereformovaného školstva. Vládne elity navyše čakala príprava Slovenska na predsedníctvo v Rade EÚ. Treba pripomenúť, že táto významná úloha dáva zmysel krokom, ktoré viedli k vzniku Slovenskej republiky.

Premiér Robert Fico vedie tretiu vládu. Postrehli ste nejakú zmenu jeho politického štýlu?
Rola premiéra v jednofarebnej vláde je, samozrejme, iná ako v koaličnej vláde. Navyše posudzovanie úlohy premiéra, ale aj predsedu parlamentu je komplikované aj skutočnosťou, že premiér Fico a predseda parlamentu Andrej Danko prekonali krátko po ustanovení vlády vážne zdravotné problémy. Pre vládu je rozhodujúce, že všetci štyria lídri koalície držia konsolidovanú väčšinu, ktorá sa zameriava na posilnenie medzinárodnej úlohy Slovenska, a že trvajú na svojich integračných predstavách v EÚ, oslabenej odchodom Veľkej Británie, ako aj na našej jasnej orientácii na NATO. Zatiaľ čo opoziční politici typu pána Sulíka či Kollára svojimi výrokmi trestuhodne oslabujú naše medzinárodné väzby a prestíž.

Koalícia sa nevyhla ani sporom. Ako vnímate spor medzi ministrom kultúry Markom Maďaričom zo Smeru a SNS o výšku koncesionárskych poplatkov?
Vládna koalícia zatiaľ na rozdiel od predchádzajúcich vlád nepripravila smršť nových zákonov. Postrehol som, že napríklad ministerka Lucia Žitňanská sa usiluje zlepšiť protischránkový zákon. V rámci týchto aktivít sa odohráva i vnútrokoaličný spor o podiel na vplyve na verejnoprávne médiá. Je to stará dobre známa choroba vládnucich elít v transformujúcich sa krajinách.

Aký dosah môže mať na vládnu koalíciu dianie v Sieti, ak po mimoriadnom sneme dôjde k výmene jej predsedu Radoslava Procházku?
Trieštenie strán rýchlokvasiek je tradičný politický proces, ktorý sa opakuje po každých voľbách. Vždy vstupujú do parlamentu bez organizačného základu, a tak je to aj v prípade Siete. Keďže tieto procesy všetci poznáme, iba málokto predpokladá, že môže v dohľadnom čase dôjsť k odchodu poslancov tejto trieštiacej sa strany z vládnej koalície.

Vládna koalícia je pod tlakom opozície, ktorá pre kauzu Bašternák požaduje odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Aký vývoj v tejto kauze do budúcnosti očakávate?
Kauza Bašternák sa dostáva do rúk orgánov činných v trestnom konaní, ktoré ju vyšetrujú. Ak sa preukážu kriminálne činy podnikateľa Bašternáka, bude zrejmé, že ani minister vnútra neobháji legitimitu svojej funkcie. Ak chce celá koalícia ďalej robiť vládnu politiku, už teraz by sa mal Smer zamyslieť nad vhodnými nástupcami ministra vnútra.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #EÚ #NATO #Michal Horský #koalícia