Protest učiteľov je neopodstatnený, tvrdí Petrák

Piatkový protest učiteľov nie je podľa predsedu parlamentného výboru pre školstvo Ľubomíra Petráka (Smer) opodstatnený. Ako povedal, medzi požiadavkami, ktoré deklarovali učitelia v decembri, bolo navýšenie prostriedkov pre školstvo o 400 miliónov eur.

01.07.2016 11:02
debata (26)

"Vláda navýšila peniaze na štvorročné volebné obdobie prostriedky o dve miliardy eur. Preto vnímam túto požiadavku ako splnenú,“ uviedol. Zároveň pripomenul, že učitelia požadovali, aby ich platy dosiahli 1,2-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. „Januárovým navýšením o štyri percentá a septembrovým o šesť percent, môžeme s istotou povedať, že platy učiteľov budú od septembra vyššie ako je 1,2-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Teda aj túto požiadavku považujem za splnenú,“ konštatoval Petrák.

Podľa predsedu výboru vláda deklarovala, že chce všetky problémy v školstve riešiť za rokovacím stolom za účasti učiteľov tak, aby všetky podmienky boli prispôsobené ich potrebám. „Preto si myslím, že protest je nevhodná aktivita,“ povedal. Navyše podľa neho prísť s protestom, keď Slovensko štartuje predsedníctvo v EÚ, je veľmi nešťastné. „Je vhodné, aby organizátori protestu zvážili všetky aspekty svojho pôsobenia, pretože ich pôsobenie môže byť aj kontraproduktívne,“ vyhlásil Petrák s tým, že vláda chce pomôcť učiteľom i celému školstvu. To však znamená, že budeme vyvíjať adekvátny tlak na zlepšovanie výsledkov školstva, nielen na rast platov pedagógov.

Učitelia budú počas prvého dňa nášho predsedníctva v Rade EÚ protestovať v bratislavských uliciach. Iniciatíva slovenských učiteľov organizuje dnes protest, ktorý sa začne o 13:00 na Kollárovom námestí. Dav následne pôjde cez Obchodnú ulicu, pod Michalskú bránu až na Rybné námestie, kde bude hlavný program. Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov hovorí, že vláda ignoruje požiadavky učiteľov, ale aj odporúčania Európskej komisie a OECD, aby zvýšila prostriedky smerujúce do školstva a zatraktívnila povolanie učiteľa.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #platy učiteľov #protest učiteľov #Ľubomír Petrák