Schôdza parlamentu bude pokračovať v stredu, budú odvolávať Fica

Mimoriadna schôdza parlamentu sa začne v stredu dopoludnia. Témou bude vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi. Až potom bude pokračovať odvolávanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Informoval o tom predseda parlamentu Andrej Danko.

01.07.2016 11:49 , aktualizované: 14:15
parlament, volba predsedu nku, rokovacia sala Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (115)

Odvolávanie Kaliňáka podľa jeho slov nemá význam skôr, keďže po prípadnom vyslovení nedôvery premiérovi Ficovi by padla celá vláda.

Danko zároveň obhajoval svoje rozhodnutie prerušiť štvrtkovú schôdzu, keďže tým podľa vlastných slov zabránil násiliu a medzinárodnej blamáži Slovenska. Poslanci opozície podľa neho hrozili, že pri odstránení transparentu Igora Matoviča z rokovacej sály použijú na jeho obranu násilie. „Hrozilo, že by sa upratovačky bili s poslancom Galkom,“ povedal Danko.

Zároveň kritizoval Matoviča za spôsob obliekania, vystupovania, ako aj za to, že v parlamentnej rozprave využíva vizuálne pomôcky. Podľa Danka sa Matovič snaží o teátra, aby sa v zahraničných médiách písalo, že sa na Slovensku bijú poslanci. „V každom štáte, keď je medzinárodná udalosť, sa naopak spájajú sily,“ povedal v súvislosti s predsedníctvom SR v Rade EÚ. „Poslanec v NR SR nemá mať statív s videom, nemá sa hrať na facebook, nemá byť v tričku, nemá zjapať a nemá mať obrazové vizuály,“ uviedol Anrej Danko.

Opoziční poslanci podľa Danka paralyzujú prácu Národnej rady a mýlia si parlament s divadlom.

Danko zároveň potvrdil, že zaslal ústavnoprávnemu výboru parlamentu požiadavku na vypracovanie nového rokovacieho poriadku. Ten má zabezpečiť, že „poslanec nie je novinár, nemá mať statív, nemá byť v tričku, nemá ziapať, nemá mať obrazové vizuály“. Danko chce podľa vlastných slov urobiť všetko preto, aby počas výkonu svojej funkcie zabezpečil dôstojnosť rokovaní parlamentu. Nový rokovací poriadok by podľa neho mal poslancom zakazovať používať vizuálne pomôcky alebo naživo prenášať rokovania na internet. „Nástrojom poslanca je jeho jazyk, vzdelanie a odbornosť,“ uviedol. Rovnako by sa podľa neho malo uvažovať o zavedení inštitútu parlamentnej stráže, ktorá bude dohliadať na poriadok.

Predtým poslankyňa Natália Blahová (SaS)potvrdila, že témou grémia bola aj zmena rokovacieho poriadku, výrazné zmeny však neočakáva. „Obávam sa, že nejaká zásadná zmena rokovacieho poriadku, ktorá by sa mala týkať napríklad výrokovej imunity, by narazila na ústavu,“ povedala v súvislosti s Dankovou štvrtkovou kritikou vulgarizmov v parlamente.

Podľa podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara hrozil vo štvrtok v parlamente v súvislosti s transparentom Igora Matoviča a jeho možným odstránením fyzický konflikt, preto si myslí, že prerušenie schôdze bolo zo strany Danka správnym krokom.

„V pondelok bude pravdepodobne zvolaný ústavnoprávny výbor na prípravu nového rokovacieho poriadku,“ povedal s tým, že je možné, že zmeny budú zahŕňať aj vytvorenie parlamentnej stráže. „To, čo sa začalo diať teraz, už naozaj prekračuje hranice slušného správania,“ povedal s tým, že zmeny by mali zabezpečiť úroveň kultúry rokovaní.

115 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Robert Kaliňák