V Bratislave protestovali stovky učiteľov, v prvý deň predsedníctva aj v angličtine

Niekoľko stoviek ľudí sa zišlo na demonštrácii učiteľov v Bratislave. Protest počas prvého dňa nášho predsedníctva v Rade EÚ organizovala Iniciatíva slovenských učiteľov. Dav sa zhromaždil na Kollárovom námestí a následne išiel hlasný sprievod s bubnami, tamburínami aj saxofónom cez Obchodnú ulicu, pod Michalskú bránu až na Rybné námestie, kde dorazilo približne 500 ľudí.

01.07.2016 14:49 , aktualizované: 16:50
protest učiteľov Foto: ,
Účastníci protestného zhromaždenia Iniciatívy slovenských učiteľov a Iniciatívy vysokoškolských učiteľov posmešne parafrázujú oficiálne logo Slovenska.
debata (86)

Učitelia deklarovali, že sú nespokojní so súčasným stavom školstva a postavením učiteľa v spoločnosti. Svojimi transparentmi upozorňovali na šetrenie vlády na vzdelávaní aj na nízke platy učiteľov.

Predseda parlamentného výboru pre školstvo Ľubomír Petrák (Smer) uviedol, že protest podľa neho nie je opodstatnený. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, medzi požiadavkami, ktoré deklarovali učitelia v decembri, bolo navýšenie prostriedkov pre školstvo o 400 miliónov eur. "Vláda navýšila peniaze na štvorročné volebné obdobie prostriedky o dve miliardy eur. Preto vnímam túto požiadavku ako splnenú,“ uviedol.

Učitelia zároveň tento týždeň upozornili, že v septembri nevylučujú ani štrajk. Postup závisí od toho, ako dopadne kolektívne vyjednávanie. Ak v otázke celospoločenského postavenia učiteľov nedôjde k pokroku, sú pripravení na prerušenie svojej práce od 13. septembra. Tento deň vybrali symbolicky, keďže práve pred štyrmi rokmi sa začal 13. septembra prvý výstražný štrajk.

Keep your promises – plňte sľuby, žiadajú učitelia od vlády

Protest učiteľov v uliciach Bratislavy sprevádzala hudba, zvuky píšťaliek, trúb, bubnov, ale aj množstvo transparentov. Medzi nimi boli nepriehliadnuteľné aj anglické nápisy, ako „Keep your promises“, „Your teachers“ alebo „Teachers must speak up“.

Učitelia protestovali aj v angličtine. Foto: Monika Budayová, Pravda
protest učiteľov Učitelia protestovali aj v angličtine.

Dôvod bol podľa protestujúcich jednoduchý – slovenská vláda už roky ignoruje odporúčania EK a OECD, preto učitelia chcú ukázať aj im, ako si naša vláda plní svoje povinnosti.

„Pri príležitosti predsedníctva v Rade EÚ chceme upozorniť znova našu vládu, ale aj vlády ostatných štátov EÚ, že niečo tu nie je v poriadku. Sú tu nejaké odporúčania Európskej komisie už niekoľko rokov, ktoré vláda systematicky neplní. Malo by to aj EÚ zaujímať, pretože tvoríme jedno spoločenstvo, jeden celok a mali by sme byť všetci rovnako silní, rovnako vyspelí,“ povedal Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov.

Iniciatíva pritom upozorňuje, že odporúčania Európskej komisie a OECD sú úprimné a hovorí ich niekto nestranný. Ak vláda nezvýši objem peňazí pre školstvo, bude to mať podľa učiteľov negatívny dopad na vývoj ekonomiky.

Učitelia vzali veci do vlastných rúk. V prípade, že nepríde zmena, sú pripravení v septembri pokračovať štrajkom. Na školstvo budú upozorňovať dovtedy, kým bude treba. (bud)

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #protest