Leto ako na hojdačke. Najskôr horúčavy, potom ochladenie

Zo školských lavíc rovno do plaviek a na kúpaliská. Aj týmto spôsobom mohli deti, ktoré si vo štvrtok prevzali vysvedčenia, začať dvojmesačné leňošenie. Teploty vzduchu prekračovali v piatok tropických tridsať stupňov a podobne by to malo byť aj v sobotu. Dočasne si od pražiaceho slnka oddýchnu v nedeľu, keď sa má mierne ochladiť a hrozia aj búrky.

02.07.2016 07:00
počasie, leto, park Foto: ,
Veľmi teplé počasie si užívali aj Bratislavčania.
debata

Začiatok júla, a teda aj letných prázdnin bude počasie kopírovať to, na aké sme boli zvyknutí v predchádzajúcich dvoch týždňoch, keď sa horúce dni striedali s menej teplými. Klimatológ Pavol Faško však prázdninujúcich školákov, ale aj doma dovolenkujúcich rodičov upokojuje, že chladnejšie dni nebudú rozhodne chladné, len teplota klesne o niekoľko stupňov a umožní voľnejšie dýchať aj tým, ktorí trópy neobľubujú.

„Sobota bude horúca a teploty sa budú šplhať k tridsiatim piatim stupňom Celzia. Nebude však atakovať teplotný rekord spred štyroch rokov, keď 2. júla 2012 v Topoľčanoch namerali 37,7 stupňa. Deň nato sa teplomer vyšplhal ešte trochu vyššie a v Gabčíkove bolo nameraných 38 stupňov Celzia," povedal Faško. Táto nedeľa gabčíkovský rekord neohrozí. Podľa Faška zasiahne naše územie od západu v sobotu večer ochladenie spojené s možným výskytom búrok, ktoré sa v nedeľu bude presúvať aj na východ našej krajiny. „Bude oblačno, slnko nebude svietiť tak nerušene, čo bude brzdiť vzostup teplôt. Tie by v nedeľu na našom území nemali nikde dosiahnuť tridsať stupňov," podčiarkol klimatológ.

Už v pondelok bude oblačnosti výrazne menej a optimálne počasie opäť atakujúce tropické hodnoty možno čakať aj v utorok, keď je v kalendári Cyrila a Metoda a na Slovensku je voľný deň. Ľudia, ktorí si chcú predĺžiť víkend a v pondelok si vezmú v práci voľno, si s výnimkou nedele môžu spokojne plánovať výlet do prírody. Pravé leto sa k nám vráti v stredu a vo štvrtok, no aj na budúci víkend, kopírujúc krivku teplotnej kolísavosti, možno opäť očakávať mierne ochladenie.

Ako bude

  • Sobota – Polooblačno až oblačno. Denné teploty 29 až 34 stupňov Celzia
  • Nedeľa – Zamračené, postupne veľká oblačnosť. Nočné teploty 21 až 16, denné 21 až 26 stupňov
  • Pondelok – Prevažne polooblačno. Nočné teploty 16 až 11, denné 23 až 28 stupňov
  • Utorok – Jasno až polojasno. Nočné teploty 15 až 10, denné 23 až 29 stupňov
  • Streda – Jasno až polojasno. Nočné teploty 17 až 12, denné 26 až 32 stupňov

    (zdroj: SHMÚ)

Na tropické teploty, ktoré nás sprevádzajú prvé júlové dni a s prestávkami budú aj v ďalších, by si mali dať ľudia pozor. Hovorca záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel upozorňuje, že kým počas bežných letných dní majú záchranári ku kolapsom z tepla a dehydratácie okolo 50 výjazdov za deň, v dňoch, keď je veľmi teplo, je to 120 až 130 výjazdov. „Ľudia by sa mali chrániť pred intenzívnym slnkom tým, že sa budú zdržovať v tieni a budú dodržiavať pitný režim. Dospelý človek by mal počas takýchto dní vypiť priemerne tri litre tekutín za deň. Situáciu by nemali podceňovať deti a starší ľudia, ktorí majú sklony dodržiavanie pitného režimu nerešpektovať," zdôraznil Chmel.

Podľa odporúčaní lekárov v prípade vysokých teplôt je potrebné prijímať tekutiny stále, nie iba vtedy, keď pociťujeme smäd. Piť by sme mali iba čistú vodu, ktorá telu dodáva potrebné minerály. Najmä starší ľudia by sa mali čo najviac zdržiavať v tieni a pokiaľ sa nielen oni, ale aj mladšie vekové kategórie pohybujú na slnku, mali by mať na hlave pokrývku. Ľudia vystavujúci sa slnečným lúčom by mali mať okuliare s vyšším UV filtrom a pokožku by si mali chrániť opaľovacími krémami s vhodným faktorom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #horúčavy