Bašternákova pokuta: Lipšic sa mohol opierať o falzifikát

Ovplyvňovanie dopravnej hliadky v prípade, keď si mal podnikateľ Ladislav Bašternák vybavovať pokutu u policajných šéfov, sa napokon nepotvrdilo. Uviedol to po štvrtkovom utajenom rokovaní branno-bezpečnostného výboru parlamentu minister vnútra Robert Kaliňák. „Po všetkých výpovediach, konfrontácii a všetkých vykonaných dôkazoch inšpekcia dospela k záveru, že k ovplyvňovaniu hliadky nedošlo," ozrejmil minister.

01.07.2016 20:00
debata (287)

Policajti pred štyrmi rokmi zastavili auto, ktoré šoféroval Bašternák. Ten vraj prešiel cez plnú čiaru, nemal zapnutý bezpečnostný pás a neposlúchol ani výzvu polície, aby vypol motor, za čo musel zaplatiť pokutu 150 eur. Podľa úradného záznamu, ktorý má poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-Nova), podnikateľ niekam zatelefonoval a žiadal, aby to vybavili. Následne nato, ako tvrdil Lipšic, policajtom volal ich šéf, aby Bašternáka nechali tak s tým, že je to „náš človek".  

Kaliňák už dávnejšie avizoval, že k danému prípadu existujú dva policajné záznamy. Podľa jeho slov je autentický ten, v ktorom sa o ovplyvňovaní hliadky nehovorí a ktorý je podpísaný oboma zasahujúcimi policajtmi. Poznamenal, že druhý záznam, z ktorého vychádzal Lipšic, je pozmenený, doplnený bol omnoho neskôr a po vyšetrení sa bližšie informácie o ovplyvňovaní nezistili. „Bohužiaľ, autor toho druhého záznamu si počas vyšetrovania na veľa vecí už nepamätal, nevedel spresniť dôvod svojho konania," vysvetlil. 

Podpredseda parlamentu a člen výboru Andrej Hrnčiar (Sieť) tvrdí, že záznam, ktorý mal k dispozícii Lipšic, je falzifikát a šéf inšpekcie to na rokovaní preukázal. „Dôkazom toho je fakt, že aj opoziční poslanci hlasovali za návrh uznesenia, čo nebýva zvykom. Čiže ich to presvedčilo," konštatoval Hrnčiar. Podľa jeho názoru bol falošný záznam zrejme len na to, aby vybičoval atmosféru. „Neviem, či bol vyhotovený len za účelom provokácie, ale nepovažujem to za férový politický boj, keď sa argumentuje falzifikátmi," uzavrel poslanec.

„Uznesenie znamená, že berieme na vedomie, a ja som sa zdržal, mimochodom, nehlasoval, lebo ma to nepresvedčilo. Nič sa už v tejto chvíli nedá dokázať a my sme to akceptovali," reagoval člen výboru a poslanec za OĽaNO-Nova Richard Vašečka s tým, že dnes sa už vec nedá overiť, keďže všetky záznamy sa uchovávajú len pol roka. „Tvrdiť, že je to celé vymyslené, je však dosť chabé," myslí si Vašečka.

Ladislav Bašternák je bratislavský podnikateľ podozrivý z daňových podvodov. Jedna z jeho firiem si uplatnila pri kúpe predražených bytov nadmerný odpočet DPH, prípad prešetruje polícia. Podľa opozície je s Bašternákovým biznisom prepojený aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý v parlamente od začiatku júna čelí druhému odvolávaniu z funkcie.

© Autorské práva vyhradené

287 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #kauza Bašternák