Čech si v Prezidentskom paláci chcel urobiť ,selfku'

Do paláca vnikol, lebo si rád robí „selfky na netradičných miestach a v netradičnom čase". Takto mal Čech Milan K. (35) vysvetliť svoju nočnú „návštevu" prezidentského sídla v Bratislave. Polícia muža obvinila a vyšetruje ho na slobode. Ako sa po incidente sprísnili bezpečnostné opatrenia a či boli potrestaní ochrankári, ktorí nezabránili vstupu nezvaného hosťa do objektu, nie je zatiaľ známe.

03.07.2016 16:00
Prezidentský palác, votrelec, bezpečnostná kamera Foto:
Muž, ktorého zaznamenala bezpečnostná kamera v Prezidentskom paláci.
debata (18)

Milan K. je podľa medializovaných informácií čudák, ktorý má „túlavé topánky". Ani jeho rodina v Česku nevedela o jeho pobyte na Slovensku a hľadala ho. Za neoprávnené vniknutie do Prezidentského paláca mu teraz hrozí od jedného do päť rokov za mrežami.

Muž je podľa bratislavskej krajskej policajnej hovorkyne Tatiany Kurucovej stíhaný na slobode. Na otázku, či na polícii vypovedal, prečo išiel do paláca, hovorkyňa len uviedla, že „ďalšie okolnosti sú predmetom vyšetrovania“.

Na informácie je skúpy aj rezort vnútra, pod ktorý patrí Úrad na ochranu ústavných činiteľov. Na otázky Pravdy, či už prijali sprísnené opatrenia na bezpečnejšie stráženie paláca a vyvodili voči zodpovedným dôsledky, neodpovedal. Tlačové oddelenie iba uviedlo, že „nadriadený naďalej zhromažďuje všetky relevantné informácie o zanedbaných povinnostiach zo strany ochrankárov a na ich základe rozhodne o miere zavinenia a charaktere následných krokov".

Bývalý šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov Juraj Zábojník hovorí, že až vyšetrovanie ukáže, či išlo o zlyhanie všetkých, alebo len niektorých ochrankárov zaisťujúcich objekt. Udalosť označil aj v súvislosti s tým, že ide o sídlo hlavy štátu, za mimoriadnu udalosť, ktorá sa musí objasniť. „Zdá sa, že systém je deravý vo viacerých miestach, no až vyšetrenie prípadu ukáže, či išlo čisto o zavinenie ľudského faktora, alebo zlyhanie systému," zhodnotil udalosť bezpečnostný expert.

O incidente informovala samotná prezidentská kancelária. Muž preliezol v noci na utorok sklenený plot zo zadnej strany Prezidentského paláca a dostal sa na zadné nádvorie. Následne vstúpil do budovy nezabezpečeným vchodom pre zamestnancov. Vyšiel na najvyššie poschodie, kde pobudol asi 20 minút. Jeho pohyb spustil alarm, ten však ochranka vypla s tým, že ide o falošný poplach. „Návštevníka" zachytili bezpečnostné kamery. Polícia ho vypátrala dva dni po incidente. Pre túto mimoriadnu udalosť požiadal o uvoľnenie z funkcie šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Radovan Horváth. Minister však o ňom zatiaľ nerozhodol. 

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentský palác