Hrnčiar schôdzu prerušil. S Nicholsonovou sa háda, kto ju mal viesť

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar prerušil štvrtkové rokovanie mimoriadnej schôdze až do odvolania. Urobil tak po tom, ako to odkonzultoval s predsedom NR SR Andrejom Dankom.

07.07.2016 09:14 , aktualizované: 12:19
parlament, Andrej Hrnčiar Foto: , ,
Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar ukazuje poverenie od predsedu NR SR na vedenie schôdze.
debata (360)

Opozícia sa o 11:00 opäť zišla v rokovacej sále, kde nefungovali hlasovacie zariadenia a mikrofóny, pretože Hrnčiar už skôr schôdzu ukončil. Opoziční poslanci sálu opustili.

Andrej Hrnčiar vysvetľuje spor s Nicholsonovou

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar o 10:28 prerušil prerušenie schôdze NR SR. Vyzval poslancov, aby sa prezentovali. Opoziční poslanci na to reagovali skandovaním: „Hanba. Hanba.“ Zároveň viacerí pískali. Hrnčiar vyzval technikov, aby spustili hlasovacie zariadenie. Jozef Mihál (SaS) ho vyzval, ak má kúsok cti, aby s tým prestal.

Hrnčiar: Nicholsonová zneužila situáciu

Hrnčiar uviedol, že je jediný, kto má poverenie viesť schôdzu. Zároveň dodal, že poslanec má právo na obštrukciu, teda byť v sále a vytiahnuť kartu.

Hrnčiar ukázal aj originál poverenia od predsedu parlamentu Andreja Danka, aby ho zastupoval počas jeho služobnej cesty v zahraničí. Takéto potvrdenie o zastupovaní vydáva šéf NR SR vždy, keď odchádza do zahraničia. "Môžem vykonávať všetky právomoci. Podpisoval som aj interpelácie, ktoré išli na vládu,“ uviedol.

Nicholsonová podľa Hrnčiara zneužila situácia. Keď totiž prišiel o 9:55 k miestu pre predsedajúceho schôdze, ona už sedela na stoličke a nechcela ho tam pustiť. "Zapla si mikrofón a do neho hovorila, že my sme sa dohodli,“ popísal situáciu Hrnčiar s tým, že s Dankom telefonicky hovoril a ten mu potvrdil, že jedine on má poverenie viesť schôdzu.

Hrnčiar tvrdí, že s Nicholsonovou ráno vtipkovali. "Nevedel som, že to tak má pripravené. Nechcela ma pustiť. Mám tehotnú podpredsedníčku NR SR násilím brať? Zobral som si hlasovaciu kartu, lebo som sa chcel prihlásiť s procedurálnym návrhom. Ona si osobovala právo sedieť na stoličke,“ objasňoval Hrnčiar. Podľa neho Nicholsonová klame, že sa dohodli, že schôdzu bude viesť ona. "Mojím svedkom je Róbert Madej, jej Ľubomír Galko,“ dodal.

Opozícia zisťuje, že sú vypnuté všetky zariadenia

Dianie v parlamente bolo podľa predsedu ústavnoprávneho parlamentného výboru Róberta Madeja malým pokusom o puč. Ako povedal novinárom, nevie si predstaviť, že by takto bolo možné spočítavať hlasy v parlamente, ako to urobila podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová, ktorá zrátala podpisy na prezenčnej listine.

„Parlament má pravidlá hlasovania, tie hovoria, že poslanec sa prezentuje stlačením tlačidla,“ povedal s tým, že došlo k hrubému zneužitiu rokovacieho poriadku. „Nenávisť a obrovská túžba po moci doviedla opozíciu k tomu, čo dnes robia,“ vyhlásil. Podľa neho Nicholsonová zneužila svoje postavenie a sedenie za mikrofónom a snažila sa o vedenie schôdze, na ktoré nemá právo.

Nicholsonová: Podľa pripraveného scenára schôdza nemala byť

Nicholsonová novinárov informovala, že na stole v sále našla pripravený scenár, podľa ktorého sa schôdza nemala nikdy uskutočniť. „Bolo tam otvorenie o 9.-tej, potom prerušenie na hodinu a ukončenie. Vedeli, že tam budú sedieť, ale že schôdzu nespustia,“ povedala s tým, že jej rokovací poriadok nediktuje zisťovať počty prezentáciou. „Hrnčiar mi povedal, že volal s Andrejom Dankom a že dúfa, že nejdem urobiť nejaký prúser, lebo on z toho bude mať problém,“ povedala.

Podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová pokračovala vo vedení schôdze aj po Hrnčiarovom prerušení. Dala hlasovať o procedurálnych návrhoch. Následne tiež prerušila schôdzu do 11:00.

Jozef Viskupič z OĽaNO požiadal ukončiť procedurálne návrhy a pokračovať v schôdzi. Jana Cigániková z SaS sa pripojila k jeho návrhu. Zároveň navrhla, aby sa prečítal zoznam podpísaných poslancov.

Poslanci sa hádajú o vedení schôdze

Poslanci sa hádali o priebehu schôdze

Podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová (SaS) otvorila mimoriadnu schôdzu parlamentu o vyslovení nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi o 10:00. Nicholsonová to zdôvodnila tým, že ak je prítomných v sále minimálne 76 poslancov, schôdza sa môže začať. To, že je v rokovacej sále dostatok zákonodarcov, je zrejmé z počtov v rokovacej sále, kde sa nachádzalo v čase otvorenia schôdze 82 poslancov. Dostatok poslancov je podľa nej jasný aj z prezenčnej listiny. "Rokovací poriadok nikde nehovorí, ako sa zisťuje prítomnosť poslancov a počty,“ vyhlásila.

Poslanec Smeru Robert Madej kritizoval Nicholsonovú, že hrubým spôsobom porušila rokovací poriadok. Na zistenie počtov poslancov môžu slúžiť overovatelia. Upozornil, že Nicholsonová zistila počet na základe čísla, ktoré vykríkol v sále Ľubomír Galko.

"Nikde nie je napísané, že mám dať zisťovať prítomnosť poslancov v sále hlasovaním,“ vyhlásila podpredsedníčka parlamentu s tým, že v prezenčných listinách je zapísaných 87 poslancov. Poslanec Gábor Gál (Most-Híd) upozornil, že NR SR má schválené pravidlá hlasovania. "Poslanec sa prezentuje tak, že stlačí tlačidlo prezentácia. Schôdza nebola otvorená riadne. Terajšie rokovanie je paktom,“ vyhlásil Gál.

Nicholsonová mu na to odpovedala, že ak sa vyskytuje pochybnosť, rozhoduje o nej predsedajúci, a tým je momentálne ona. Miroslav Číž upozornil, že podpredseda NR SR môže konať len z poverenia predsedu parlamentu. Nicholsonovú žiadal, aby sa preukázala poverením. Zároveň ju upozornil, že jej kroky sú dôvodom na to, aby bola odvolaná.

Podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar žiadal hlasovať o jeho procedurálnom návrhu, ktorým žiadal, aby sa hlasovaním zistilo, či je parlament uznášaniaschopný. Potlesk zožal v sále Igor Matovič, ktorý minulý týždeň prišiel v tričku, v stredu bol už v košeli a saku, dnes prišiel aj v kravate.

Odvolávanie Fica sa odkladá

Poslanci NR SR sa vo štvrtok zišli poslednýkrát pred letnými prázdninami. Na tretí pokus sa pokúsili vyjadriť k návrhu strany Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi.

V stredu nebol parlament uznášaniaschopný dvakrát, a preto jeho predseda Andrej Danko odročil začiatok schôdze na štvrtok. Na schôdzu neprišiel ani Danko, ktorý vedie delegáciu NR SR v Štrasburgu, kde ju pozval predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Spolu s ním je na pracovnej ceste ďalších deväť poslancov.

Už v stredu takto koaliční poslanci presunuli na september schôdzu, na ktorej má byť odvolávaný minister vnútra Robert Kaliňák. Takéto rozhodnutie však vyvoláva nevôľu opozície. Tá už avizovala, že sa obráti na Ústavný súd SR.

Riadna schôdza parlamentu sa má po prázdninách začať 6. septembra. Po nej by malo nasledovať odvolávanie Fica, v septembri by mali poslanci rozhodovať aj o osude ministra Kaliňáka.

Návrh na zvolanie schôdze o vyslovení nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi podali v piatok 1. júla poslanci za SaS a OĽaNO s tým, že pod návrhom je podpísaných 34 opozičných poslancov. Podľa opozície premiér svojím prístupom ku kauze Bašternák legitimizuje korupčné správanie, keďže odmieta odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Ten je podľa opozičných poslancov podozrivý z obchodovania s daňovým podvodníkom. Taktiež podľa opozície býva premiér v byte, ktorý bol postavený za peniaze z daňových podvodov a navyše za znížené nájomné. Ako v piatok vyhlásila poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO), premiér tým, že nekoná v kauze Bašternák, ohrozuje dobré meno Slovenska počas predsedníctva krajiny v Rade EÚ.

„Pán premiér zlyhal a mal by za to niesť zodpovednosť,“ uviedla. Podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča opozícia opakovane vyzývala premiéra, aby odvolal ministra vnútra Kaliňáka a vysťahoval sa z bytovky Bonaparte, on však celú kauzu len bagatelizoval.

„Svojím konaním vedome podporuje korupčné prostredie,“ povedal Matovič s tým, že opozícii je ľúto, že takýto návrh musia podávať v deň začiatku predsedníctva Slovenska v Rade EÚ, nemajú však inú možnosť. „Nerobíme hanbu Slovensku, snažíme sa jej zabrániť,“ dodal.

360 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #NR SR #odvolávanie #Lucia Nicholsonová #Andrej Hrnčiar