Fico: Ak nebudeme úspešní, môžeme vyvolať ďalšie referendá v EÚ

Ak nebudeme v nasledujúcich šiestich mesiacoch úspešní z pohľadu odpovedí na základné otázky o fungovaní EÚ, premiér Robert Fico sa bojí, že sa tým vyvolá tlak na rôzne referendá v mnohých členských krajinách únie. Odmieta sa ale vyjadrovať na margo akéhokoľvek referenda, pokiaľ je v súlade so zákonmi a predpismi v danej krajine.

09.07.2016 08:47
fico Foto: ,
Robert Fico.
debata (10)

Vyplýva to z jeho slov na otázku, či sa bude pýtať maďarského premiéra Viktora Orbána na referendum o povinných kvótach. Maďarský prezident János Áder vypísal na 2. októbra referendum o povinnom presídlení nemaďarských občanov do Maďarska.

„Ste za to, aby Európska únia aj bez súhlasu maďarského parlamentu mohla stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?“ – znie otázka referenda, ktoré iniciovala vláda.

„Referendum je suverénne právo každého štátu. My sme plne rešpektovali referendum vo Veľkej Británii, nikto sa neodvážil prísť a povedať, že nerobte referendum, pretože ľudia sa rozhodli, politici sa rozhodli a referendum organizovali. Preto by som si nikdy nedovolil a nemôžem si dovoliť odhovárať kohokoľvek v inom členskom štáte od realizácie priamej demokracie, pokiaľ sa realizuje v súlade s platnými zákonmi a predpismi, ktoré v danej krajine existujú,“ povedal premiér. Nevylúčil ale, že táto téma bude predmetom vzájomného informovania sa napríklad v rámci Visegrádskej štvorky.

„Bojím sa, že ak nebudeme v nasledujúcich piatich, šiestich mesiacoch úspešní z pohľadu odpovedí na základné otázky fungovania Európskej únie, že tým vyvoláme tlaky na rôzne referendá v mnohých krajinách. Takmer každá krajina je dnes konfrontovaná s rôznymi iniciatívami podobného charakteru, preto tu musí byť vzájomný rešpekt. My nebudeme vstupovať iným krajinám do ich vnútorného života,“ zdôraznil slovenský predseda vlády.

Zároveň ocenil kvalitu slovensko-maďarských vzťahov, ktoré podľa neho nikdy neboli také dobré, ako v súčasnosti. Za zlepšenie bilaterálnych vzťahov podľa Fica možno vďačiť aj Európskej únii.

„Či chceme alebo nechceme, možno si to ani nepripúšťame, ja som presvedčený, že za tým je aj Európska únia, pretože máme spoločné projekty, na ktoré sa sústreďujeme, máme veľa aktivít, ktoré nás spájajú. Momentálne sa teším z kvality našich vzťahov, ale do vnútorných záležitostí iných vzťahov nebudem nikdy vstupovať,“ dodal.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Robert Fico #predsedníctvo EÚ #Brexit