Nová kampaň proti nenávisti na internete sa volá ALE hejt neskryje

Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation (OSF) spustila novú kampaň zameranú proti hejtu v online „ALE hejt neskryje“. Centrálnou témou kampane je prepojenie online hejtu s extrémizmom v našej spoločnosti. Ľudia často zľahčujú význam svojich slov a nevidia ich dopady.

11.07.2016 12:30
debata

Tento rok nadácia sa rozhodla pre jasný a silný odkaz kampane, ktorý upozorňuje na negatívny vplyv hejtu a jeho prepojenie s extrémizmom v našej spoločnosti. Kampaň tvoria tri videá, ktoré sú uvádzané postupne.

„Slovíčkom ALE sa mnohokrát pokúšame zakryť alebo ospravedlniť hejt. Ale to nejde. Hejt zostáva hejtom – hlúpou urážkou, ktorej chýbajú argumenty a navyše väčšinou aj hlbšia znalosť a empatia,“ povedala koordinátorka kampane Ľubica Stanek z Nadácie otvorenej spoločnosti.

Prepojeniu hejtu v onlinovom priestore s extrémistom sa venujú viaceré verejne známe osobnosti, medzi nimi ombudsmanka Jana Dubovcová. Vo svojom blogu okrem iného uvádza: „…využívanie práva na slobodu prejavu nemôže zasahovať do iných práv – práva na dôstojnosť, na česť a dobré meno. A neplatí to len pre oficiálne vyjadrenia v tradičných médiách, ale rovnako sa tieto pravidlá vzťahujú na celý online priestor, vrátane sociálnych médií.“

Kampaň sa rozhodlo podporiť aj vydavateľstvo Perex, a.s. a svojím blogom prispela šéfredaktorka denníka Pravda Nora Slišková.

Riaditeľ nadácie OSF Ján Orlovský upozorňuje na negatívny vplyv hejtu: „Hate mail či nenávistný komentár v statuse a pod ním je šok. Otvorená rana. Facka bez dotyku, čo stiahne žalúdok a vysuší ústa. Hejt je odporný – pre všetkých, ktorí ho okúsia.“

Všetky blogy v plnom znení nájdete na stránke kampane: www.alehejtneskryje.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nadácia otvorenej spoločnosti #hejterstvo