Opitej lekárke od Košíc hrozí strata licencie

Ročné väzenie, strata licencie či pokuta. Takéhoto konca profesionálnej kariéry sa môže dočkať 74-ročná lekárka Elena B. v obci Seňa v okrese Košice-okolie, ktorá pred týždňom ordinovala vo svojej ambulancii opitá a ohrozovala tým zdravie pacientov.

12.07.2016 20:00
debata (30)

Priťažiť jej môže aj to, že pod vplyvom alkoholu nepracovala prvý raz. Jej prípadom sa včera zaoberala Slovenska lekárska komora, ktorá voči nej začala správne konanie a požiada Košický samosprávny kraj, aby doktorku poslal na vyšetrenie zdravotnej spôsobilosti.

Potvrdil to Tomáš Mácha z odboru mediálnych a zahraničných vzťahov lekárskej komory. Ten ešte pred zasadnutím prezídia komory pripustil, že konanie lekárky z východného Slovenska môže byť dôvodom na odobranie jej licencie na výkon lekárskeho povolania.

„Komora umožní lekárke vyjadriť sa k veci. Aby však mohlo prezídium rozhodnúť o jej vyčiarknutí z registra lekárov, musí byť v správnom konaní preukázané, že doktorka nie je zdravotne spôsobilá na výkon povolania. Špecializovanú zdravotnú prehliadku jej však môže nariadiť len samosprávny kraj. Na základe jej výsledku komora rozhodne,“ vysvetlil Marián Kollár, prezident lekárskej komory.

Nepoučiteľná lekárka v dôchodkovom veku si alkoholové repete v práci dala minulú stredu. Podľa informácií krajského policajného hovorcu z Košíc Alexandra Szabóa, jej namerali 2,46 promile alkoholu. „Lekárka bola obvinená z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. O jej treste rozhodne prokuratúra a súd,“ zdôraznil Szabó.

Doktorka sa ešte v piatok minulý týždeň postavila pred sudcu a ten vzhľadom na jej vek a bezúhonnosť rozhodol, že bude stíhaná na slobode. Pred súdom sa písomne zaviazala, že bude viesť riadny život a nebude pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Za svoje nedomyslené konanie však môže lekárka tvrdo pykať.

Okrem toho, že jej hrozí strata licencie, môže jej byť v prípade uznania viny uložený trest odňatia slobody až na jeden rok, prípadne jej môže byť uložený aj iný druh trestu ako napr. trest zákazu činnosti a peňažný trest. Reakciu lekárky sa Pravde nepodarilo získať.

Napriek skutku, ktorý lekárka-dôchodkyňa spáchala, jej Košický samosprávny kraj zatiaľ nemôže zrušiť povolenie na prevádzku ambulancie. Hovorkyňa kraja Zuzana Bobríková vysvetlila, že odbor sociálnych vecí a zdravotníctva Košického samosprávneho kraja preverí všetky skutočnosti, ktoré s týmto prípadom súvisia, nemá však legislatívnu možnosť vydať zákaz na ordinovanie lekárky.

„My vydávame povolenia na prevádzku ambulancií a jednou z podmienok na to je, že lekár má licenciu od Slovenskej lekárskej komory. Ak túto licenciu má a spĺňa všetky podmienky, nemáme dôvod povolenie na prevádzku takémuto lekárovi nevydať,“ vysvetlila Bobríková.

Samosprávny kraj môže v takomto prípade konať až po tom, ako licenciu na výkon lekárskej praxe vezme lekárke Slovenská lekárska komora. Jednou z podmienok na jej vydanie je aj bezúhonnosť žiadateľa. A za bezúhonného sa považuje ten, kto nebol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, spáchaný v súvislosti s výkonom zdravotníckeho povolania.

Ak sa tak stane, čo teraz lekárke reálne hrozí, je Slovenská lekárska komora oprávnená vziať takémuto lekárovi licenciu. „Až po zrušení licencie na výkon zdravotníckeho povolania je príslušný samosprávny kraj oprávnený pristúpiť k zrušeniu povolenia na prevádzku zdravotníckeho zariadenia takémuto lekárovi,“ zdôraznila hovorkyňa kraja.

Z celej situácie je nešťastná aj starostka obce Seňa, Marcela Gallová. „Prípad sa ťahá už od novembra. Kým nebude lekárka právoplatne odsúdená, mám zviazané ruky a nemôžem jej ambulanciu odovzdať ďalej. Lekári sa mi sami hlásia, že by mali o ordináciu záujem, ale, žiaľ, ja teraz nemôžem nič robiť,“ dodáva. V novembri minulého roku doktorke v práci namerali v dychu 2,38 promile alkoholu.

Prípad lekárky zo Sene však nie je ojedinelý. V roku 2013 mal na operačnú sálu v galantskej nemocnici nastúpiť anestéziológ, ktorý bol značne pod parou. Podľa svedkov mal problém udržať sa na nohách.

Vedenie nemocnice ho vtedy ihneď odvolalo z operácie a následne s ním rozviazalo pracovný pomer. Podobný prípad sa v rovnakom roku odohral aj na pohotovosti v Čadci. Pacientka zistila, že ošetrujúci lekár na nočnej službe je opitý. Aj v tejto záležitosti riešila lekárska komora odobratie licencie.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #opitá