Zákon zastaví patologických hráčov, už si nezahrajú

Po tom, čo štát klepol po prstoch nebankovým spoločnostiam prichádza aj s kladivom na takzvané výherné automaty. Ministerstvo financií v novele zákona o hazardných hrách navrhuje zákaz vstupu do herní pre patologických hráčov, ktorí sa liečia zo závislosti na automatoch, ale aj poberateľov dávok v hmotnej núdzi. Po viac ako dvadsiatich rokoch má tak skončiť kŕmenie automatov sociálnymi dávkami. Vstup do herní bude zakázaný aj maloletým až do dovŕšenia 18. roku života.

14.07.2016 20:00
hráč, automat, hazard Foto:
Ministerstvo financií navrhuje zákaz vstupu do herní pre patologických hráčov, ktorí sa liečia zo závislosti od automatov.
debata (61)

„Predovšetkým patologickí hráči nie sú schopní vlastnými silami urobiť rozhodnutie prestať chodiť do herne. Dodržiavanie prísneho zákazu návštevy herní v praxi pomôže nielen im, ale aj ich rodinám vymaniť sa z pasce chudoby. Dnes totiž práve závislosť na automatoch uvrhuje ľudí zo sociálne slabších skupín do života v biede,“ povedala sociologička Sylvia Porubänová. Štát plánuje vytvoriť spoločný zoznam ľudí poberajúcich sociálne dávky a patologických hráčov. Hráč po vstupe do herne predloží občiansky preukaz a zamestnanec skontroluje, či je, alebo nie je v zozname. Ak je, na automatoch si nezahrá a musí opustiť priestory herne. O zákaz vstupu do herne budú môcť požiadať aj rodinní príslušníci závislých hráčov.

V prípade, ak hráč žijúci na sociálnych dávkach odmietne opustiť herňu, musí zamestnanec zavolať na neho políciu. Za prípadné porušenie zákona hrozia herniam mastné pokuty, ktoré sa môžu vyšplhať až do výšky pol milióna eur a odobratie licencie. Štát zároveň neplánuje nič nechať na náhodu a dodržiavanie zákona plánuje kontrolovať. „Významné postavenie pri dozore a kontrole hazardu má mať po novom finančná správa, ktorá sa stane jediným orgánom dozoru v oblasti hazardných hier. Okrem toho, že dozor bude vykonávať na diaľku a aj na mieste, navrhujeme aj nový nástroj, tzv. ,mystery shopping', keď bude môcť byť dozor vykonaný aj prostredníctvom osoby s utajenou identitou. Dozor by tak mal byť efektívnejší,“ priblížil štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.

Daň stúpne o 500 eur na automat

Podobný systém utajených kontrolórov sa štátu už osvedčil pri kontrole úžerníckych nebankových spoločností. Dnes ľudia pracujúci na dohodu pre Národnú banku Slovenska bežne uzavrú zmluvu na rýchlu pôžičku s niektorou domácou nebankovkou. Následne zmluvu analyzujú právnici Národnej banky Slovenska a za prípadné porušenie zákona NBS udeľuje sankcie. Ak inšpektori finančnej správe v herniach odhalia hráča poberajúceho sociálne dávky, herni hrozí pokuta od 3-tisíc do 100-tisíc eur. V krajnom prípade sa štátom udelená sankcia môže vyšplhať až na pol milióna eur a najtvrdším trestom je odobratie licencie majiteľovi hracích automatov.

Asociácia zábavy a hier považuje za prínos zvýšenú ochranu sociálne slabších skupín. „Za prínos považujeme aj snahu riešiť problémy s on-line hazardom, vítame totiž akúkoľvek snahu o zabránenie nelegálnemu podnikaniu v oblasti hazardných hier,“ povedala Dominika Lukáčová z Asociácie zábavy a hier. Štát totiž plánuje priamo na webe ľuďom blokovať prístup na webové stránky s nelegálnou ponukou hazardných hier a blokované majú byť aj platby on-line kasínam bez licencie.

Menej pochopenia majú už prevádzkovatelia herní pre štátom pripravené zvýšenie daní. Ročná daň z jedného hracieho automatu totiž stúpne zo súčasných 5 000 eur na 5 500 eur. Z tejto sumy aj naďalej pôjde do rozpočtu miest a obcí 800 eur a väčšia časť z vybranej dane až 4¤700 eur poputuje priamo do štátnej pokladnice.

„Ročný poplatok za jeden hrací prístroj je už v súčasnosti na hranici únosnosti a jeho ďalšie zvýšenie negatívne ovplyvní prevádzkovanie hazardných hier. Žiaľ, musíme konštatovať, že hlasy aktivistov a populistov boli vypočuté. Navýšenie odvodov bude mať na náš trh negatívny dosah,“ uviedla Lukáčová. Štátny rozpočet si má zvýšením daní z hracích automatov ročne prilepšiť o 10 miliónov eur.

Prečítajte si glosu Mariána Repu: Stop hazardu.

Skončenie prevádzkovateľov hazardných hier by na Slovensku privítalo veľa ľudí. Vyhnať herne zo svojho okolia sa prostredníctvom petícií snažia občania Bratislavy, Galanty, Nitry, Ružomberku, Levoče a Prešova. „V petícii žiadame mestské zastupiteľstvo, aby prijalo všeobecne záväzné nariadenie, kde bude ustanovené, že na celom území mesta nie je možné prevádzkovať hazardné hry,“ uviedol na webovej stránke Zastavme hazard v Ružomberku člen petičného výboru Imrich Gazda.

„O dva týždne v stredu bude petícia predložená na prerokovanie poslancom mestského zastupiteľstva. Tí ju môžu buď schváliť a zaviazať primátora prijatím všeobecne záväzného nariadenia o zrušení herní v meste, alebo mu neodporučia vyhovieť petícií,“ povedal asistent primátora Michal Praženica. Na základe petície občanov už boli herne zakázané v Levoči. Tam miestni poslanci zakázali herné automaty na území mesta od začiatku roka 2017.

Automaty z malých krčiem zmiznú

Majitelia niektorých herní verejne argumentujú tým, že po ich zrušení sa ľudia viac presunú do on-line kasín. „Po zrušení herní sa všetci hráči určite nepresunú na internet a reálne tak možno spraví len zlomok z nich. Treba si uvedomiť, že pre závislých hráčov je veľmi dôležitý aj pôžitok z hrania automatov priamo v herni a reálna prítomnosť v mnohých prípadoch anonymných spoluhráčov,“ povedala Porubänová. Aj veľa ľudí zo sociálne slabších skupín nemá prístup na internet.

Závislí ľudia často chcú prestať hrať automaty, ale nedokážu im odolať. Štát automaty obmedzí aj tým, že licencie na prevádzkovanie automatov udelí len herniam s minimálne 15 automatmi. Aj malé krčmy v obciach s pár stovkami obyvateľov tak budú musieť za hracie automaty štátu každý rok zaplatiť minimálne 82 500 eur. Hlavne v menších obciach si s príchodom roka 2017 nebudú vedieť automaty na seba zarobiť. „Zakázané tiež bude označenie herne reklamou v akejkoľvek podobe vrátane reklamy na podávanie alkoholických nápojov v herni,“ priblížil Kuruc.

Poplatky hazardným hráčom účtujú aj súkromné banky. Platbu kartou za hazardné hry, lotérie a stávkovanie sumou 2 eurá spoplatňuje najväčšia slovenská banka Slovenská sporiteľňa. Táto suma sa každému hráčovi automaticky strhne pri dobití on-line konta. Ak sa tak napríklad rozhodne vsadiť 100 eur, z bankového účtu mu odíde 102 eur. "Platby za hazardné hry, lotérie a za stávkovanie sú spoplatnené 2 eurami. Tieto transakcie sú pre banku rizikovejšie ako štandardné platby kartou, keďže obchodníci prevádzkujúci hazard sú často nezabezpečení.

Rizikovosť potvrdzuje aj fakt, že pri takýchto transakciách máme dlhodobo viac reklamácií našich klientov ako pri bežných platbách kartou. Podobný poplatok nie je v európskom bankovom sektore ojedinelý," reagovala Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Za chuť zahrať si on-line ruletu či poker zaplatia 20 českých korún napríklad aj klienti Českej sporiteľne. Finančný dom zo susednej Českej republiky zavedenie poplatku tiež zdôvodňuje vyššou rizikovosťou finančných operácií s on-line kasínami.

Ako štát od roku 2017 obmedzí hazard

  • Hracie automaty si nezahrajú závislí (patologickí) hráči a ľudia žijúci zo sociálnych dávok
  • Herne budú mať od štátu zoznam ľudí, ktorí majú zakázané hrať
  • O možnosť zakázať vstup do herne môžu požiadať aj rodinní príslušníci gamblerov
  • Do herne budú môcť vstúpiť len dospelí ľudia po dovŕšení 18 rokov
  • Za opakované porušenia zákona hrozia herniam pokuty až vo výške pol milióna eur
  • V praxi bude dodržiavanie zákona kontrolovať Finančná správa
  • Daniari budú do herní chodiť prezlečení za bežných hráčov
  • Daň z jedného "výherného“ hracieho automatu stúpne z 5-tisíc na 5¤500 eur
  • Zvýšenie daní spolu s podmienkou prevádzkovania minimálne 15 hracích automatov skoncuje s herňami v malých slovenských krčmách
  • Štátny rozpočet si zvýšením daní z hracích automatov každý rok prilepší o 10 miliónov eur
  • Herne nebudú môcť k sebe lákať hráčov na viditeľné reklamy
  • Štát ľuďom zablokuje webový prístup do nelicencovaných on-line kasín
  • Banky musia zároveň zablokovať platby smerujúce na účty nelegálnych internetových kasín

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #hazard #novela zákona #herne