Potravinová pomoc pre ľudí v núdzi sa vracia

Už o desať dní sa na Slovensku začnú rozdávať potravinové balíčky. Oproti minulosti budú vo vyššej hodnote, dostanú sa však k menšiemu počtu chudobných ľudí.

15.07.2016 17:00
potravinová pomoc, múka, hmotná núdza Foto: ,
Potravinové balíčky dostávali ľudia v hmotnej núdzi aj v roku 2011.
debata (91)

Aby sa organizátori potravinovej pomoci vyhli škandálu z roku 2011, zodpovednosť za distribúciu tentoraz ponesú partnerské neziskové organizácie.

Súčasťou balíčka budú cestoviny, ryža, sušené strukoviny, olej, múka, cukor, mäsové konzervy či sušené mlieko. Pomoc je určená rodinám s deťmi aj dôchodcom v hmotnej núdzi, dostanú ju aj invalidní občania, ktorí sú v ťažkej finančnej situácii a nemajú príjem zo zárobkovej činnosti. „Na pomoc majú nárok aj osoby v zlej životnej situácii na základe posúdenia partnerskej organizácie,“ povedala Jana Lukáčová, hovorkyňa Ústredia práce.

Za nepriaznivú životnú situáciu sa podľa nej považuje krátkodobý stav, z ktorého sa jednotlivec či rodina nedokážu vlastnými silami dostať. „Ide o stav, ktorý je spôsobený napríklad vážnym ochorením či smrťou živiteľa rodiny, príjmom pod úrovňou životného minima alebo aj živelnými pohromami,“ vysvetľuje Lukáčová.

Každý, kto spĺňa podmienky, dostane jeden potravinový balíček. „Rodina s jedným až dvoma nezaopatrenými deťmi má nárok na dva potravinové balíčky, rodina s troma až štyrmi deťmi na tri a rodina s piatimi a viac nezaopatrenými deťmi na štyri balíčky,“ dopĺňa Lukáčová. Celkovo by malo byť rozdaných 100-tisíc balíkov, pričom hodnota jedného je 33,66 eura.

Lukáčová ešte v júni avizovala, že oproti minulosti dostane pomoc menšia skupina obyvateľstva, na druhej strane však vo vyššej hodnote. „Predpokladáme, že tento rok dosiahne počet príjemcov číslo 50-tisíc,“ spresnila hovorkyňa. Balíčky sa budú rozdávať do polovice augusta.

Druhá vlna pomoci je naplánovaná od polovice októbra do polovice novembra. Súčasťou balíčkov, ktoré sa budú na jeseň rozdávať, budú podľa Lukáčovej nielen potraviny, ale aj hygienické potreby ako zubné kefky, pasta, mydlo či šampón na vlasy.

Európska únia vyčlenila v roku 2014 na balíčky pre Slovensko 55 miliónov eur v rámci Operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci 2014 – 2020. Na potravinovej pomoci sa podieľa aj štát desiatimi miliónmi eur. Tender na dodávku potravinových a hygienických balíčkov vyhralo s ponukou 40,4 milióna eur konzorcium dodávateľov Italmarket Slovakia, a. s., a KON-RAD, s. r. o.

Čo je hmotná núdza

Hmotná núdza je stav, keď príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima a členovia domácnosti si nevedia alebo nemôžu prácou, výkonom vlastníckeho práva alebo iného práva k majetku a uplatnením nárokov zabezpečiť príjem alebo zvýšiť príjem.

Aké sú sumy životného minima:

  • 198,09 eura mesačne, ak ide o jednu plnoletú fyzickú osobu
  • 138,19 eura mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu
  • 90,42 eura mesačne, ak ide o zaopatrené neplnoleté dieťa alebo nezaopatrené dieťa

Zdroj: Ústredie práce

Konzorcium túto pomoc doručí neziskovým organizáciám, ktoré sú partnermi Ústredia práce a posunú ju ku konkrétnym ľuďom. Ústredie spolupracuje so Slovenským Červeným krížom, Slovenskou katolíckou charitou a s Charitou svätej Alžbety. Ide teda o kooperáciu štátnej, komerčnej a troch neziskových organizácií, čo Lukáčová zhodnotila ako logisticky veľmi náročný a komplikovaný proces.

Partnerské organizácie majú rozdelené územie Slovenska. Od ústredia dostanú menoslov ľudí, ktorí majú dostať balík, a následne ich neziskovky oslovia a presne im povedia, kedy im balík prinesú. „To znamená, že o balík netreba žiadať a nikto iný, ako tí z našej databázy, balík nedostane,“ zdôrazňuje Lukáčová.

„Predstavitelia samospráv sú informovaní o distribúcii, ale zodpovednosť za to, aby sa balíky dostali ku konkrétnym ľuďom, nesú partnerské organizácie,“ upozorňuje hovorkyňa.

S potravinovou pomocou začalo Slovensko na základe dotácií z Európskej únie v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej. V období od mája 2011 do februára 2012 malo 20 kg múky a 20 kg cestovín dostať takmer pol milióna ľudí. Vtedy o ňu mohli požiadať osoby na hranici životného minima, deti žijúce v detských domovoch či v náhradných rodinách, dôchodcovia s príjmom do 305 eur či poberatelia dávok v hmotnej núdzi.

Prvý pokus rozdávania potravinových balíčkov sa však skončil blamážou. Pomoc sa vtedy síce dostala k 400-tisíc ľuďom, ale k takmer 90-tisíc chudobným už nie. Kompetentní argumentovali neskúsenosťou, problémami so skladovými priestormi či so zle zvládnutou logistikou. Distribúciu vtedy zabezpečovalo neziskové občianske združenie Potravinová banka Slovenska. Keďže bola odkázaná len na dobrovoľnú bezplatnú pomoc a darcovstvo, prepravu zásob potravín nestihla a v skladoch zostalo 3 500 ton múky a cestovín V tejto záležitosti padli aj trestné oznámenia, no dodnes nikto za to nenesie zodpovednosť. Škandál viedol k tomu, že v roku 2012 sa Slovensko do ďalšieho ročníka programu nezapojilo. O rok neskôr zase jeho žiadosť zamietla Európska komisia práve pre predchádzajúcu nezvládnutú situáciu.

Podľa Štatistického úradu je u nás chudobou ohrozených približne 640-tisíc ľudí. Najpočetnejšiu skupinu z nich tvoria nezamestnaní, viacdetné rodiny či osamelí rodičia.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #hmotná núdza #domácnosti #potravinová pomoc