Slováci v Nice sú v poriadku, rezort vnútra posiela vládny špeciál

Do francúzskeho mesta Nice, ktoré sa stalo terčom teroristických útokov, odletí v sobotu 16. júla ráno vládny špeciál. Lietadlo po ľudí posiela ministerstvo vnútra.

15.07.2016 09:18 , aktualizované: 16:22
debata (46)

Napoludnie by malo do špeciálu nastúpiť 17 Slovákov, ktorí zatiaľ prejavili záujem predčasne sa vrátiť späť na Slovensko. Povedal to v piatok po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR minister vnútra Robert Kaliňák. Zastupiteľský úrad v Paríži vyslal na miesto pracovníkov, ktorí pomôžu s organizáciou návratu späť do vlasti. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí zriadilo pre ľudí, ktorí sa chcú vrátiť domov, mimoriadnu linku s číslom +421259785978.

Na stránke ministerstva zahraničných vecí sa podľa Kaliňáka zaregistrovalo desať Slovákov, ktorí boli v danej lokalite na dovolenke, všetci sú v poriadku. Považuje však za dôležité, aby existovalo centrálne číslo, kde ľudia dostanú jednotné pokyny, kam a akým spôsobom majú prísť.

Premiér Robert Fico, ktorý je na pracovnej ceste v Mongolsku, je v kontakte s našimi bezpečnostnými zložkami a veľvyslancom v Paríži. Ako premiér po útoku v Nice informoval vo videu zverejnenom na svojom facebooku, Slovensko robí všetky nevyhnutné opatrenia.

Premiér zároveň vyjadril ľútosť nad tým, čo sa v Nice stalo. „Je to strašná vec,“ dodal s tým, že táto téma dominovala aj summitu medzi Európou a Áziou, na ktorom sa premiér momentálne zúčastňuje.

Kiska poslal francúzskemu prezidentovi sústrastný telegram

Prezident Andrej Kiska poslal francúzskemu kolegovi Francoisovi Hollandovi sústrastný telegram pre udalosti v juhofrancúzskom meste Nice. „Som hlboko otrasený útokom, ktorý sa stal v Nice. Je to chladnokrvný, barbarský čin, ktorý zneužil oslavy štátneho sviatku, aby spôsobil smrť a utrpenie mnohým nevinným ľuďom,“ napísal Kiska v telegrame.

„Terorizmus je zlo, voči ktorému sa musíme všetci pevne zomknúť. V tejto ťažkej chvíli vyjadrujem v mene svojom a v mene slovenských občanov úprimnú sústrasť rodinám obetí a celému francúzskemu ľudu a súcitím s rodinami zranených,“ uviedol v sústrastnom telegrame prezident .

Pre Nice zasadla rada Národného bezpečnostného analytického centra

V piatok doobeda zasadla pre udalosti v Nice rada Národného bezpečnostného analytického centra, ktorá je podľa Kaliňáka hlavným nástrojom na riešenie krízových situácií, analýzu rizík a prijatie opatrení. Z jej zasadnutia vyplynulo niekoľko opatrení, ktoré sú u nás už v tejto chvíli prijaté, povedal na brífingu. „Mali sme v pláne pomaly sa vrátiť k štandardnému stupňu ohrozenia pred teroristickými útokmi, no na základe dnešného rozhodnutia rady centra ako aj bezpečnostnej rady ponecháme druhý stupeň,“ priblížil šéf rezortu vnútra. Aj ministerstvá sú podľa jeho slov v plnej pohotovosti.

„Mnohé opatrenia, ktoré prijmeme, budú aj viditeľné, ale o podrobnostiach nebudem hovoriť, lebo sú spravodajského charakteru,“ poznamenal minister vnútra. Treba sa však podľa neho obzvlášť pripraviť na septembrový summit európskych lídrov, ktorý bude v Bratislave. „Snažili sme sa, aby boli opatrenia čo najmenej viditeľné. Budeme sa preto snažiť prijať také, aby bolo obmedzenie čo najmenšie,“ vysvetlil. Pri väčších podujatiach však budú nové štandardy bezpečnostných opatrení, a teda na čo si treba dať pozor, alebo s čím Európa ešte nebola konfrontovaná.

Pre slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie sú už teraz nasadené tisícky policajtov, bezpečnostné opatrenia sú podľa neho už teraz veľmi vysoké. „No aj naše zálohy, ktoré sme mali pre prípady núdze, budú použité. Ale aj my už sme na hrane,“ dodal na záver.

Najmenej 84 mŕtvych si vyžiadal štvrtkový teroristický útok v juhofrancúzskom meste Nice. Osemnásť zranených je v kritickom stave a desiatky ďalších utrpeli ľahšie zranenia. Ďalším približne 120 osobám bolo potrebné poskytnúť odbornú pomoc, informovalo francúzske ministerstvo vnútra.

Počas sviatku Dňa dobytia Bastily vrazilo nákladné auto do davu ľudí, ktorí si prišli pozrieť ohňostroj. Stalo sa to okolo 22:30 na rušnej Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce turistov a miestnych obyvateľov. Noviny Nice Matin identifikovali páchateľa ako Mohameda Lahouaieja Bouhlela. Podľa denníka bol tento 31-ročný francúzsky občan tuniského pôvodu otcom trojročného dieťaťa. Francúzske médiá tiež s odvolaním sa na policajné zdroje uviedli, že útočník bol obyvateľom Nice.

V trestnom registri mal len záznamy za „bežné trestné činy“, ako sú krádeže či domáce násilie, za ktoré bol podmienečne odsúdený. Lahouaiej Bouhlel však nebol na zozname osôb sledovaných tajnými službami pre podozrenie z terorizmu alebo radikalizácie. Policajti ho napokon zastrelili. K zodpovednosti za útok sa doposiaľ nikto neprihlásil. Podľa informácií francúzskych médií viacero ľudí utrpelo zranenia, keď ich postrelil útočník páliaci z ručnej strelnej zbrane z kabíny nákladiaka. Niekoľkých ďalších ušliapal dav, keď sa ľudia v panike pokúšali dostať čo najďalej od miesta útoku.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Francúzsko #Nice #teror v Nice